Aktuálny rozhovor

Tomáš Szalay

Tomáš Szalay: V spoločnosti panuje hlboké nedorozumenie, že zdravotníctvo = medicína. Sú to ale dva odlišné pojmy.

27.Apríl.2007 | 26 komentárov

Bývalý člen reformného tímu na ministerstve zdravotníctva, doktor, redaktor, manager, konzultant a zakladateľ Health Policy Institute

Rozhovory.sk: Po vyštudovaní lekárskej fakulty v roku 1996 ste nastúpili do televízie Markíza ako redaktor. Vykonávali ste niekedy aj lekársku prax?

Tomáš Szalay: Nie. Na jar 1996 som riešil dilemu – ak nezačnem robiť medicínu, zrejme ju už nebudem nikdy robiť. Dostal som ponuky aj medicínske, aj nemedicínske. Nakoniec to vyhrala vtedy neznáma televízia. Bol to projekt, ktorý sa stal úspešným a neľutujem, že som sa takto rozhodol. Získal som mnoho užitočných skúseností, ktoré by som ako lekár nikdy nezískal.

Ak môžem k tejto téme ešte jednu poznámku – v spoločnosti panuje hlboké nedorozumenie, že zdravotníctvo = medicína. To sú ale dva odlišné pojmy. Medicína je o správnom určení diagnózy a o liečbe pacientov, zdravotníctvo je o organizovaní systému, financovaní a regulácii. Absolvovanie štúdia medicíny nedáva človeku žiadne predpoklady na riadenie zdravotníctva. Ani tridsaťročná práca na oddelení nemocnice nedokáže nahradiť základy ekonómie, manažmentu, marketingu, financií. Avšak veľa lekárov odmieta pripustiť, že by niečomu nerozumeli a že by si mali vo vlastnom záujme v niektorých oblastiach doplniť vzdelanie. Nehovoriac o tom, že drvivá väčšina riaditeľov nemocníc sú lekári… Nemyslím si teda, že by mi lekárska prax chýbala v pochopení problémov zdravotníctva. Aj informácií mám požehnane – napríklad od desiatok mojich spolužiakov, ktorí pomáhajú niesť bremeno tohto systému.

Rozhovory.sk: Čo vás priviedlo do televízie? Predsa len, televízia je od Vášho oboru na míle vzdialená.

Tomáš Szalay: Génom človek neutečie. Pochádzam z novinárskej rodiny, počas štúdia som písal do novín, robil pre rádio i televíziu, vydával fakultný časopis. Obe voľby – medicína i novinárčina – boli vtedy pre mňa rovnocenné.

Rozhovory.sk: Pamätám si vás z dlhoročného moderovania relácie Zem. Chýba vám niečo z moderovania tejto relácie?

Tomáš Szalay: Áno. Viete prečo? Kvôli interaktivite a spätnej väzbe. Neviete si predstaviť lepšie uspokojenie z práce, než pochvalu od diváka. To nevyvážia žiadne peniaze. Opakovane sme boli nominovaní na TOM-a, predbehli sme v popularite viaceré iné publicistické relácie. Rodičia mi písali, že deti kvôli hľadaniu odpovedí na súťažné otázky začali chodiť do knižnice a začali čítať knihy, učitelia mi písali, že žiaci používajú na hodinách informácie, ktoré sa dozvedeli v relácii. Mnoho domácností sme navnadili na používanie internetu. Bol to možno zanedbateľný príspevok k osvete na Slovensku, ale bavilo nás to – divákov i mňa. Reláciu som chcel posunúť vpred organizovaním „roadshow“ pre deti i študentov stredných škôl, ktoré by ich motivovali k záujmu o vedu a techniku, o svet, o vzdelávanie. K tomu však už nedošlo, pre Paľa Ruska som sa stal persona non grata a nikdy mi nevysvetlil, prečo. Po mojom rozchode so Zajacom hodil cez palubu mňa i reláciu.

Rozhovory.sk: Istý čas ste viedli aj internetový portál Markíza.sk. Mám pocit, že jeho vývoj akosi stojí na jednom mieste. Sledujete ešte vývoj tohoto portálu?

Tomáš Szalay: Nie. Silné a slabé stránky projektu sa za 7 rokov nezmenili, s jednou výnimkou – konečne tú stránku spravuje priamo televízia.

Rozhovory.sk: Vrátili by ste sa ešte do televízie?

Tomáš Szalay: Prečo nie, ale dvakrát do tej istej rieky sa vstúpiť nedá. Nepotrebujem byť na obrazovke, baví ma však vymýšľať nové veci. Mám pár nápadov, ale pri každodennej práci v Health Policy Institute a pri štúdiu druhej vysokej školy mi na ich doladenie nezostáva priveľa času.

Rozhovory.sk: V roku 2002 ste sa stali hovorcom ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca. Kto vám túto ponuku dal?

Tomáš Szalay: Po vymenovaní vlády v roku 2002 som sa spýtal Pavla Ruska, šéfa ANO a môjho bývalého šéfa v televízii, či minister Zajac nepotrebuje ľudí. Čítaval som Zajacove články v Domine, pripadal mi po dlhom čase ako niekto lucídny v kresle ministra, ako niekto, kto pozná riešenie problémov v zdravotníctve. Jeho pohľad na svet bol – aspoň podľa tých článkov – blízky môjmu. No a Zajac vtedy súrne potreboval hovorcu, keďže po mesiaci vo funkcii bol vlastne mediálne najzaujímavejším ministrom.

Rozhovory.sk: Čo Vás presvedčilo túto ponuku prijať?

Tomáš Szalay: Keď som v 96-om prijal rozhodnutie nerobiť lekára, na zdravotníctvo som nezanevrel. Chcel som sa doň vrátiť, keď sa v ňom podmienky znormalizujú. A Zajacova reforma bola šanca na zavedenie poriadku do systému. Bola to šanca drobným podielom k tomu prispieť. Už od gymnaziálnych čias som chcel pomáhať meniť svet :o) Na vysokej škole som aktívne pracoval v našom senáte (za čo ma dodnes mnohí profesori nemajú v obľube), bojoval proti účelovým novelám vysokoškolského zákona, v 94-om som organizoval desaťtisícový míting na bratislavskom námestí SNP pri výročí 17. novembra. Skrátka, pomoc pri reforme zdravotníctva nebol môj prvý rebelský projekt :o) Robím to, čomu verím, aj keď je to možno momentálne „proti prúdu“.

Rozhovory.sk: Rudolf Zajac bol po dlhej dobe jediný človek, ktorý v oblasti zdravotníctva skutočne konal. No už nie všetci sa zhodujú v tom, či jeho konanie bolo dobré alebo zlé. Ako s odstupom času reformu hodnotíte vy osobne?

Tomáš Szalay: Musím priznať, že som voči osobe ministra Zajaca zaujatý. Sú veci, ktoré podľa mňa neriešil správne alebo ich neriešil vôbec. Niekedy nemal trpezlivosť počúvať racionálne argumenty, nestíhal čítať dokumenty, bol niekedy zbytočne tvrdohlavý, ješitný, vulgárny. Ale keď sa pozerám na ostatných expertov na zdravotníctvo, napriek všetkým chybám a nedostatkom bol Zajac človek, ktorý mal víziu a mal aj „gule“ ju uskutočniť. Podobného „vizionára“ medzi dnešnými politikmi nevidím – a je jedno, či sa bavíme o koalícii či opozícii. Škoda predčasných volieb a škoda nezmyselného Dzurindovho zastavenia transformácie nemocníc. Mohli sme dnes riešiť podstatne iné problémy a pacienti i zdravotníci mohli byť menej frustrovaní. V názoroch na reformu som konzistentný: bola správna. Mnohé veci na nej pomenili politici v rámci rôznych kompromisov, mnoho hlúpostí tam prepašovali iniciatívni poslanci, ale základ tej zmeny je dobrý. A treba v nej pokračovať.

Rozhovory.sk: Po odchode z ministerstva ste v roku 2005 zakladali HPI. Aký zmysel a cieľ má táto organizácia?

Tomáš Szalay: Sme občianske združenie, ktoré presadzuje finančnú udržateľnosť zdravotného systému, inovatívne riešenia, klientský prístup k pacientom. Podporujeme trhové mechanizmy tam, kde sú preukázateľne efektívnejšie než štátna intervencia. Zdravie pritom chápeme ako individuálny statok: moje zdravie je „moje“, nie je „štátne“. V prvom rade sa oň musím starať ja sám a štát mi má k tomu vytvoriť podmienky a predpoklady.

Rozhovory.sk: Z čoho je HPI financovaný?

Tomáš Szalay: Zo súkromných zdrojov – živia nás konzultačné služby, z ktorých môžeme financovať výskum. Medzi našich klientov patria poisťovne, poskytovatelia, zahraničné vlády (napríklad maďarská či česká), robili sme niekoľko projektov v zahraničí pre Svetovú banku, chodíme prednášať a pod.

Rozhovory.sk: Na Vašom blogu na portáli blog.sme.sk ste vytrvalým neúnavným kritikom súčasného ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča. Čo sa stane, ak sa pripravované kroky ministra, ktoré kritizujete, zrealizujú?

Tomáš Szalay: Na blogu predpovedám, čo sa stane. Nie je dôležité, či som niekomu sympatický alebo nie, ale či viem robiť dobre svoju analytickú prácu. Možno so mnou moji čitatelia nesúhlasia – majú na to právo – ale podstatné je, či sa moja prognóza naplní. Napríklad v marci 2006 pri problémoch so zmluvami s VšZP som odhadol situáciu o rok – porovnajte si to s dnešnou realitou (Spravodlivejšie ohodnotenie pre zdravotníkov). Alebo poukázanie, že Marián Kollár vedie zdravotníkov na slepú koľaj: Sľuby sa sľubujú, ale na platy lekárom aj tak nezostane, Kto ešte verí Mariánovi Kollárovi?, Slabina štrajku: jeho vedenie. Ak neviem zabrániť škodlivým zmenám, minimálne snáď dokážem presvedčiť pochybujúcich ľudí, že rozumiem tomu, o čom píšem a že viem navrhnúť také opatrenia, ktoré systém zlepšia. Bol by som veľmi rád, keby zdravotníci pochopili, že im chcem pomôcť – a keby boli ochotní sa zapojiť do konštruktívnej debaty o budúcnosti slovenského zdravotníctva. Politici to totiž za nich zrejme nevyriešia.

Rozhovory.sk: Nepripadá vám váš boj proti ministrovi, tak trochu ako boj s veternými mlynmi?

Tomáš Szalay: To je trochu nedorozumenie, my nebojujeme proti ministrovi. Nie sme politici, venujeme sa analytike a návrhy ministerstva zdravotníctva posudzujeme podľa ich obsahu a dopadov, nie podľa predkladateľa. Sú veci, ktoré sme ako HPI i pochválili – napríklad návrh na úpravu prerozdeľovacieho mechanizmu či iniciatívu rušiť lôžka. Ale návrhy, ktoré zdravotníctvu prinajlepšom nepomôžu a dosť pravdepodobne mu uškodia, musíme kritizovať. Kritizujeme ich odborne, s vecnými argumentami. Zatiaľ márne, čiže tie veterné mlyny sú možno dobrým vystihnutím. Ale nakoniec uspejeme, pretože my máme pravdu :o)

Rozhovory.sk: Kde sám seba vidíte o 5 rokov?

Tomáš Szalay: Rád by som pomohol realizovať víziu moderného a úspešného Slovenska, ale keď to teraz po sebe čítam, znie to dosť pateticky, čo? Stále ma však baví meniť svet :o)

Rozhovory.sk: Ďakujem za rozhovor.

Peter Vrba

Komentáre k rozhovoru


p360t 27.04.2007 o 14:53

Mohli by byť dlhšie tie rozhovory…

pixla 28.04.2007 o 10:32

Tomáša som vždy mala rada a to už od čias relácie Zem, ktorá bola mimochodom vynikajúca a chýba mi. Ale rozumiem mu čim ďalej tým menej, kedže je čoraz viac odborný :-)

Dlžka rozhovoru je fakt… mohol by byť dlhší. Hlavne tento :-)

misiak 28.04.2007 o 14:51

Pán doktor, pokiaľ viem, neskončili ste ani ekonomickú školu, ani školu podobného zamerania, odkiaľ pramení Vaše presvedčenie že ste odbroník na reformu zdravotníctva. Keby ste na vlastnej koži zažili reformu, ako sa doslovne šetrilo na pacientoch (keďže lekár sa bál o svoje miesto, primár a riaditeľ o svoje) a systém ich nútil šetriť. Tak sa napríklad stalo, že pacient nedostal adekvátne ATB, napriek známej citlivosti, lebo boli drahé a pacient bol napríklad alkoholik, alebo starý alebo mal rakovinu alebo sa proste našiel dôvod ako ušetriť a pacient zomrel. A ušetrila poisťovňa, štát a vy ste mohli povadať, že vďaka reforme stojí zdravotníctvo menej peňazí a nezadlžuje sa. Toto je príklad z fakultnej nemocnici, kde boli nominanti bývcalého ministra a nie nejakej periférie.

uhsi_sk 28.04.2007 o 16:05

misiak: v Afrike denne zomieraju tisicky ludi len preto, ze nemaju co jest. ako je teda mozne, ze ty mas doma kopec jedla, nenechas si len tolko, aby si prezil (dva krajce chleba a jeden platok syru) a zvysok neposles do Afriky? si priamo zodpovedny za vela mrtvych ludi, ktori tam zomru pretoze nemaju co jest.

misiak 28.04.2007 o 17:22

Ako to súvisí s reformou zdravotníctva? Veď tá deklarovala, že o každého bude dokonale postarané, a keď nie tak len vďaka lajdáckosti a skorumpovanosti lekárov na ktorých preto pošleme úrad pre dohľad.

Juraj 28.04.2007 o 19:01

misiak: pokial viem, tak sa hore pise ze Szalay je manager co vyplyva z toho ze isty cas viedol projekt Markiza.sk. Na to aby si robil reformu nemusis byt doktor, ekonom, pravnik a vsetko dokopy zaroven, musis mat len zakladne predpoklady. Myslim ze Szalay s tym problemy nema. A co sa tyka teho ze reforma udajne deklarovala, ze bude o kazdeho dokonale postarane… ukaz mi nejaky dokaz, kde sa hovori „po reforme bude o kazdeho dokonale postarane“ a potom sa mozme bavit dalej. Inak len taras do vetra….

misiak 28.04.2007 o 21:06

juraj: to ze pacienti zomierali vdaka setreniu povazujes za taranie do vetra? Keby tam lezal tvoj pribuzný asi inak by si rozprával. Alebo by si obvinoval tých lekárov, ktorých k tomu nútil systém vytváraný práve reformou na ktorej sa Dr.Szalay podielal. To ze niekto vedie projekt markiza.sk nepovazujem za kavlifikaciu na reformu zdravotnictva.

Juraj 28.04.2007 o 21:52

misiak: mas pravdu. Lepsie bolo, ked pre dlhy nebolo ani na liecbu tych najzakladnejsich ochoreni. Ked pre dlhe cakacie zoznamy na zakroky pre nedostatok financii musel niekto cakat na vybavenie 120 ludi pred nim (vo VsZP este stale realita), lebo na neho jednoducho neboli peniaze. Ked sa darilo mrtvym dusiam v nemocniciach a hospitalizovali sa na lozkach neexistujuci, alebo mrtvy pacienti, – >> cize len na papieri a za tych potom nemocnica brala peniaze. A nerozpravaj mi, ze reforma donutila doktorov setrit do takej miery, ze kvoli tomu umierali pacienti. A ak sa tak stalo, su tu od toho kompetentne urady, ktore maju taketo pochybenie riesit. Ale prosim nehodnot celu reformu na zaklade jednej ci dvoch mozno aj pre teba nestastnych udalosti.

misiak 28.04.2007 o 22:17

juraj:

  1. cakacie zoznamy boli a sú realitou bezohladu v ktorej si poistovni.
  2. na uvednom príklade som sa snazil vysvetlit ako sa znížili dlhy – jednoducho sa neposkytla starostlivost – to nie sú 1–2 prípady to je nastavenie systému reformou
  3. vykazovanie na papieri bolo realitou za Zajaca a je realitou aj dnes
  4. a treba otvorene povadat, že reforma nutila doktorov takto setrit, lebo balik penazi bol dany, do dlhu sa ísť ale nesmelo
  5. A Tvoja predposledna veta krasne vystihuje ako Zajac zvalil tuto zodpovednost na lekara – ak Ti pacient kvoli setreniu umrel (poskodilo sa mu zdravie) tak si zodpovedny ty- lekar (+primar+riaditel), ale ked nebudes setrit tak Ta odvolame (prepustime, budes viac sluzis, alebo Ta inak znevyhodnime)

Juraj 28.04.2007 o 22:37

1. Nemaju. Tusim zo sukromnych len Dovera ma cakaci zoznam, kde ma, alebo mala 70 ludi. Ostatne ich ne-ma-ju. Teda az na VsZP a SZP, ktore maju spolu viac ako 8000 cakatelov. 2. ak mi dokazes ze tych umrti bolo viac po reforme, ako pred nou, tak ti tento argument uznam 3. ano, je mozne ze dnes je to este stale realita, ale dnes ked ta kontroluju sukromne poistovne, daju si extra pozor na to, aby tie peniaze nesplachovali do hajzla nedostatocnou kontrolou 4. ano reforma nutila doktorov setrit, tam kde sa plytvalo, nie je podla teba plytvanie to, ak si sadnem k doktorovi s bolavym hrdlom a ten mi bez mihnutia oka da drahe antibiotika? 5. na to nemam co povedat – demagogia.

misiak 28.04.2007 o 22:51

  1. ak by lekar priznal ze vdaka tomu ze setril doslo k poskodeniu zdravia alebo k umrtiu pacienta zodpovedny on – nie Zajac, reforma – presne to co som sa Ti snazil vysvetlit v bode 5 a co oznacujes za demagogiu ale pritom to je realita
  2. kontrola sukromnymi poistovnami sa v nasej nemocnici nelisi od statnych, a ani mi nerozlisujeme ci je pacient vv statnej alebo sukromnej poistovni, nie je rozdiel medzi starostlivostou
  3. suhlasim ze reforma je pre nas velmi potrebna – ale setrenie Zajacovej islo na ukor kvality, videl som to ako osetrujuci lekar, takisto to pocitovali pacienti a pribuzni
  4. este jeden bod – ak si myslis ze sukromne poistovne su lepsie – v sukromnej poistovni nam trva schvalenie draheho lieku pre onkologickeho pacienta reviznym lekarom asi o mesiac dlhsie, preco asi: revizny lekar ani v jednej poistovni nie je zvycajne onkolog – pocita s tým ze stav pacienta sa za ten cas tak zhorší ze uz ho nebude potrebovat?, ale maju vačší byrokratický systém?
  5. dakujem za diskusiu i konstruktivne argumenty aj ked si ma nepresvedcil a obavam sa ze ani ja Teba

Tomáš Szalay 29.04.2007 o 10:39

Misiak: práve fakt, že reforma nezasiahla nemocnice je jedna z mojich výčitiek voči Zajacovi. Na úrovni nemocníc sa žiadne zásadné zmeny neodohrali: jedných politických nominantov vystriedali iní, možno trochu spomalili rast dlhu (vo fakultných nemocniciach je dlh implicitný: zlé budovy, zlé energie,…). Ale nič viac sa naozaj v nemocniciach nedialo; proti pokusu o zmenu (transformácia na a.s.) zdravotníci protestovali a premiér Dzurinda zatrúbil na ústup. Keď bol vytvorený racionálny plán reštrukturalizácie Bratislavy (zavrieť Mickiewiczovu a Kramáre a postaviť na zelenej lúke nový špitál), tak ho bolo treba prerobiť do verzie, v ktorej sa za za miliardy zrekonštruuje Mickiewiczova… Podobne už nebola odvaha na redukciu siete (hoci zatvorením všetkých NsP I. typu), spoplatnenie diagnóz (aspoň stomatológie – proti bolo najmä SMK),… Nemocnice dnes nemajú jediný rozumný predpoklad vyzerať v najbližších rokoch „normálne“. Viac peňazí bez racionalizačných opatrení nepomôže.

Netvrdil by som, že šetrením došlo k poškodeniu pacienta. K poškodeniu pacienta došlo nedostatkom zdrojov v pomere s tým, čo zo zdravotného poistenia chceme mať hradené. To „šetrenie“, to bolo len spomalenie prehlbovania zadlženia. Nedostatok zdrojov sa podarilo za minulej vlády zmierniť (reálny rast zdrojov medzi rokmi 2000 a 2007 je 50 %, nominálny 100 %), ale kým bude všetko neohraničene zadarmo, nemocnice nebudú mať tvrdé rozpočtové obmedzenia, kým ich bude o štvrtinu viac ako potrebujeme a kým sa lekári pri liečbe nebudú opierať o evidence-based protokoly, tak „sa“ nepomer medzi zdrojmi a rozsahom úhrady veľmi nezmení. Frustrácia zostane – u zdravotníkov i u pacientov.

Myslím, že tu vládne ešte jedno nedorozumenie – a to, že výmena riaditeľov riaditeľov alebo ich manažérske schopnosti = reforma. Toto nazývam „operatívne riadenie zdravotníctva“, nie koncepčnou reformou. Operatívu robil Zajac sám a to je moja ďalšia výčitka voči nemu. Keď manažér nemocnice namiesto bolestivej reštrukturalizácie uprednostní šetrenie na úkor pacienta ako cestu menšieho odporu, čo mám na to povedať? Súhlasím s tebou. To je riziko akýchkoľvek politických nominácií, a tým sa nevyhneme, kým tie zariadenia budú štátne alebo kým ich manažment bude nominovať vládna moc (modrí, červení, zelení, to je jedno). Nehovoriac o tom, keby bola jediná poisťovňa – jej šéf by nutne bol politický nominant so životnosťou max volebný cyklus. Akú motiváciu bude mať, aby pomáhal trpiacim ľuďom?

[aj ja ďakujem za netradične pokojnú diskusiu :o)]

Hygieia 29.04.2007 o 14:19

Hm… Toto je typický príklad toho, prečo to v našej spoločnosti nefunguje. Vieš, prečo ťa niektorí profesori nemali radi? Nie pre tvoje „reformné“ myslenie, ale preto, že trpíš chorobou súčasnosti – vyjadrovať sa ku všetkému a ničomu nerozumieť. Prehnaná dávka sebavedomia môže na stádo zapôsobiť. Na skúškach na LF UK si nikdy neexceloval. Praktickú medicínu si v živote nerobil. O reálnom chode nemocnice vieš prd. Evidence based medicine nie je možná i vďaka tlakom na šetrenie a reštrikciám poisťovní – pozerajú sa na krátkodobé a priame náklady, nie na benefit z dlhodobého hľadiska. Opakovane tvrdím, že reforma zdravotníctva musí začať mimo neho… Vymáhateľnosť práva, rešpektovanie zákonov, kontrola pri obsadzovaní postov s kompetenciami, kontrola verejných obstarávaní, objektívne konkurzy na vedúcich pracovníkov, zrušenie monopolov (napr. tzv. vzdelávacích – SZU, TU), odstránenie legalizovanej korupcie tzv. lobbingu, transparentnosť všetkých operácií. Jedna zdravotná poisťovňa nie je zlý nápad, myslím, že vyriešenie kontroly jej vedenia je najľahšia otázka. Ak chcú poisťovne vytvárať zisk, musia sa púšťať i do riskantnejších operácií, čo je na dlhšiu debatu, či je to správne. V súčasnosti privátne poisťovne okrem krajšieho obalu nič lepšie neposkytujú. Takisto ÚPRD (sorry, ale táto skratka mi lepšie koreluje s jeho kompetenciami a kvalitou práce) je v jeho súčasnom ponímaní úplne zbytočný. Pokiaľ by náš súdny systém umožňoval vysúdiť vyššie kompenzácie, náplň jeho práce by kľudne mohli suplovať advokátske kancelárie. Bordel je v celom systéme – som lekár, t.č. mimo zdravotníctva, takže som schopný posúdiť jeho fungovanie ako lekár, pacient i dodávateľ či obchodník. Zajacova reforma v skutočnosti žiadnou reformou nebola. Len sa presmerovali toky financií spriazneným skupinám. Sú zariadenia, ktoré boli na Slovensku jedinečné a za ktorých likvidáciu by Zajac a jeho klika mali sedieť v base. Tvojími argumentami sa nevyviníš – na jednej strane si naháňaš popularitu tým, že sa necháš prehlasovať za člena reformného tímu Zajaca, na druhej strane strane tvrdíš, že za všetko zlé môže Zajac. Nesúhlasím takisto s rušením NsP I. typu – toto sú vo väčšine miesta prvého kontaktu s pacientom a tieto by mali byť personálne dobre a materiálne štandardne vybavené. Rovnako sú to väčšinou menšie objekty, ktoré sú vhodné na transformáciu na a.s. či privatizáciu. Lôžka v týchto nemocniciach by mali byť lacnejšie ako v nemocniciach vyššieho typu či v špecializovaných zariadeniach. Špecializované zariadenia neraz vykonávajú výkony, ktoré by bolo možné vykonávať i v nemocniciach nižšieho typu, keby rôzne lobbistické skupiny a tzv. hlavní odborníci nechceli tieto výkony a pacientov koncentrovať práve v špecializovaných ústavoch, nakoľko v týchto sú vďaka špecifickým vzťahom medzi dodávateľmi, lekármi a poisťovňami, zabezpečené platby (veľakrát predražené). Implementáciu tzv. evidence based medicine znemožňujú i poisťovne, rovnako i tzv. hlavní odborníci. Vedel by som vymenovať viacero odporúčaní liečby závažných chorôb, ktoré buď nie sú akceptované, hoci z dlhodobého hľadiska prinášajú možnosť lacnejšej liečby napriek vyšším počiatočným nákladom, ale na Slovensku sa stáva pre cieľovú skupinu pacientov takmer nedostupnou i vďaka často diskriminujúcim a ničím nepodloženým špecifickým obmedzeniam (napr. vek do určitej hranice atď). Diskutovať by sa dalo donekonečna, ale s niekým, kto skutočne pozná situáciu a nie iba prostredníctvom niekoľkotýždňových školení či prezentácií

Peter Hornak 29.04.2007 o 15:59

Hygieia: neviem, ako podla teba = cloveka, ktory sa ani nevie podpisat na rozdiel od Szalaya suvisi udajne „profesori ta nemali radi“, alebo to ci na skuskach niekto exceloval alebo nie s tym, ako bola urobena reforma zdravotnictva, alebo s tym aky je niekto odbornik. Skor ma odradza tvoja pofiderna emailova adresa na Azete meyia (at) azet­.sk, kde o sebe v profile tvrdis ze si zena, napriek tomu tu vystupujes ako „muz“. Ze by porucha identity? Kde Szalay pise, ze citujem: „za vsetko zle moze Zajac?“

Vedel/a (stale neviem ci si zena ci muz, mozno podla pocasia..), by si vymenovat viacero odporucani liecby zavaznych chorob, ktora je lacnejsia a efektivnejsia, ale nic nemenujes. Z mojho pohladu si zatial len maximalne nedoveryhodny taraj.

Tomáš Janco 29.04.2007 o 16:31

Pozdravujem. Pamätám si prezentáciu HPI na RÚZke. HPI je jeden z mala inštitútov, čo prezentujú syntézu založenú na skutočnej analýze. Dnes je to žiaľ ojedinelý fenomén, čoho je Valentovičov „koncept bez koncepcie“ smutným dôkazom. Rudolf Zajac si svojou reformnou činnosťou nezískal veľkú popularitu, ale zmeny vedúce k efektivite bývajú len veľmi zriedka príjmané verejnosťou radostne. Samozrejme nešlo o dokonalé prevedenie, ale konečne bol do chaosu slovenského zdravotníctva vnesený akýsi systém. Ak sa nepodarí v tomto volebnom období populistom tento a iné systémy kompletne deštruovať, dá sa tvrdiť, že reforma splnila aspoň z časti svoj účel- obrátiť ten ťarbavý kolos od cesty, ktorá by znamenala jeho kolaps. Žiaden HPI newsletter som si zatiaľ nenechal ujsť a som rád, že sú ľudia ešte schopní myslieť koncepčne. Prajem veľa úspechov i Vám, i celému Vašemu teamu.

rado 29.04.2007 o 18:35

viete ja stale rozmyslam nad jednou vecou a to KDE JE PROBLEM, teraz nenarazam napr. na to kto preplati narocnu operaciu srdca, ale na to PRECO NIEJE ZACHODOVY PAPIER NA WC NA URGENTNOM PRIJME, PRECO TAM NIEJE UTERAK, PRECO MAM NA LOZU ZAKRVAVENY VANKUS, PRECO MI DONESU STUDENY OBED KED SOM LEZAL V NEMOCNICI, PRECO SESTRICKA KTORA MI DA LIENKY TAK SI MA POMYLI S NEJAKYM PACIENTOM, PRECO NEMA CAS DAKTOR NA PACIENTA SVOJOHO A NA OTAZKU DIAGNOZY MU ODVRKNE V ASI 30 SEKNUDOVOM ROZHOVORE CO MU BUDU ROBIT, CO MU JE PRIPADNE CO MU ROBILI… PRECO? PRECO? To nieje o peniazoch priatelia, myslite si, ze ked sa zdvihne plat lekara aj o 50%, ze napr. ten zachodovy papier tam bude?

Tomáš Janco 29.04.2007 o 19:17

Vies, to niej e len o pristupe lekarov ako mozno ipllikujes Rado ale aj o tom, ze sa pacienti spravaju ku lekarom ako ku „triednym nepriatelom“. Studuju 6 rokov a este dalsich neviem kolko si robia atestacie a kazdy blbec si mysli ze sa nal ekarovi moze vyvrsit lebo si zaplatil par korun za poistku. Potom si lud zvoli nejakych „neosocialistov“ za hura-podpory odborarov a lekarskej komory a to v lekaroch skutocne nevzbudzuje velke nadsenie. Kde je zodpovednost pacienta?

rado 29.04.2007 o 21:11

Ahoj Tomas, vies, ja nerozumiem lekraskemu biznisu a poviem to tak, ze ma to ani nezaujima, teba by tiez nezaujimalo preco ti nejde elektrina, plyn a pod ja musim riesit uplne ine veci a lekar zase ine .. ale uplne ti verim, ze niektori ludia sa vyvrsia na lekaroch, ale je tu velke ALE… ja nechodim casto k lekarom, len fakt ked je zle, poistenie si platim kazdy mesiac poctivo a prisiel den ked, ked som mal neuveritelnu sracku ( salmonelu ) doslova som stale sral dosiel som na urgent kde som okamzite navstivil toaletu, PO VYKONANI POTREBY, som zistil, ze n WC nieje zachodovy papier tak som poprosil manzelku nech ide niekde zohnat papier ( stale som sedel na zachode a blokoval ho ) nikde samozrejme nezohnala, bolo 2 h rano… nakoniec, po prehovarani vratnika kupila jeden stvrcek papiera z 10 sk !!! kupili sme teda 3 stvorceky, tak som si utrel prdel a cakal… nez on sa dostal na radu este 2 x som vykonal potrebu takze ziadne utieranie nenastalo, potom som smelo vkrocil do ordinacie…..

jurajove 30.04.2007 o 08:42

vidis Rado, takto si laik predstavuje zdravotnictvo – ako hotel, kde je super strava, sracak na hajzli, vankusikove samponu v kupelni a satenove obliecky. Poviem ti, mna to tiez hneva, ze to tak nie je, ale ked mam sracku – predpokladam, ze to cestou na mna pride a teda si vezmem so sebou aspon noviny, ked rolka hajzlaku nevyzera v ruke prave frajersky. Problem je, ze ci ti ten doktor pomohol, alebo si zomrel. Kedze si nezomrel, asi ti pomohol, a teda mame zdravotnictvo na celkom dobrej urovni, hotelove sluzby na trocha horsej. Ja to vidim takto

rado 30.04.2007 o 11:22

jurajove, ja netvrdim, ze doktor ma zle osetril… :)

človek 30.04.2007 o 18:17

Pán Szalay to pomenoval veľmi jasne a presne. Zdravotníctvo nie je medicína. Rovnako ak F1 nie je automobilový priemysel. Našej ústave chýba jedno jediné kratučké slovíčko – základnú. Občania SR by mali mať ústavný nárok na základnú zdravotnú starostlivosť, nie na úplnú tu nevieme a ani nechceme reálne zabezpečovať, len ju radi sľubujeme a nárokujeme si. Zdravotníctvo to sú tie kritizované hotelové služby, stravovacie služby, obsluha – sestry. Medecínu by skutočne mali riadiť a viesť lekári. Zdravotnú starostlivosť by mali poskytovať, hotelieri, ekonómovia, manageri v rovnocennom vzťahu k lekárom. Predstava občana SR je platím si poistku v súčasnosti od cca 500 Sk do 5000 a za to by som mal dostať úplne všetko, je to hlboký omyl. Je to len povinná zákonná poistka nie havarijná tam si treba poriadne priplatiť. Diskutujúci tu spomínajú úmrtia, vlastných príbuzných atd. Každý ľudský život končí smrťou to je naša konečná stanica, či sa to niekomu páči alebo nepáči. Že náš blízky mohol ešte žiť 5–10–20 rokov je určite legitímna túžba, ale nerealizovateľná. Zdravotníctvo samozrejme deformujú hlavne lekári, ktorí na jednej strane sú často nedocený, potom cez rôzne známosti manipulujú kde môžu a hlavne ony sami nechcú židnu zmenu. Vždy hovoria, že treba zmenu, ale hlavne tým myslia zmenu svojich pracovných podmienok k lepšiemu, podstatne lepšie ohodnotenie, väčšiu prestíž a úctu v spoločnosti to je ich skutočný záujem, akonáhle sa začne hovoriť o zmene, ktorá ich má akýmkoľvek spôsobom prinútiť k zmenám ubrať právomoci, znížiť vplyv alebo inak limitovať sú proti, vždy a zásadne. Majú na to veľmi jednoduchú metódu povedia pacientovi, keby ste užívali taký, onaký liek tak by ste…. žili večne, ale takto to určite nie je a keď ide o život ide o všetko, takže sami sme obeťami vlastných túžob. V súčasnom čisle e-trendu je popísané čo a ako sa nakupuje do štátnych nemocníc, kúpia sa drahé prístroje, ale ticho ležia zakryté a jediný kto ich používa je úpratovačka, ktorá ich ometá od prachu. Tak ako boli neriešiteľné problémy v autoservisoch a pri kúpe aut všetko sa zásadne zmenilo a ani na to nebolo tak veľa, podobne to asi bude aj v nemocniciach lebo spoločný, štátny majetok je majetok nikoho a keď kdokoľvek bude mať predať susedov dom a získané peniaze odovzdať ďalšiemu susedovi, čo ho asi bude zaujímať. Zisk predávajúceho suseda, zisk suseda ktorý má dostať peniaze. Určite ani jedna z uvedených možností. Vždy ho musí zaujímať čo bude mať z toho on, ale veľa ľudí si myslí, že štátna úradníci sú nadľudia- anjeli, ale opak je skutočnosťou.

Tomáš Janco 02.05.2007 o 06:10

Človek

Plne súhlasím. A je skutočne veľmi zaujímavé, že ten istý prístroj kúpi súkromník omnoho lacnejšie ako nemocnica. Kam asi len pôjdu tie zvyšné preniaze? Kto ich asi zašíva? Keď som bol na stretnutí Združenia zdravotných poisťovní, tak istí riaditeľ nemocnice rozhorčene argumentoval, ako pri Zajacovi oni riaditelia chudáci strašne trpeli a ako on pri každom ministrovi musel chudák falšovať hospodárske výsledky aby ho žiaden z nich nevyhodil. Asi predsa len zabudol spomenúť, že za svoje „vynikajúce hospodárske výsledky“ dostal od Zajaca motivačný bonus. Ostatní riaditelia nemocníc mu súdržne tlieskali, pravdepodobne „spolutrpitelia“. Myslím, že takéto veci by mali byť nemysliteľné, ale na Slovensku je to tak. V štátnom sektore sa takmer vždy hospodári menej efektívne ako v súkromnom. V zdravotníctve to platí taktiež.

Hygieia 02.05.2007 o 12:01

Milý Peter Hornak, vidíš, teba tiež trápia kraviny ako nedôveryhodná mailová adresa. To je mŕtva schránka, ktorú nepoužívam na svoju oficiálnu korešpondenciu. I to, že tu nevystupujem pod vlastným menom, má svoj dôvod. Rozpisovať sa nemusím. Ty si pre zmenu link na korešpondenciu ani neaktivuješ. Pár slovami zareagujem na tvoj odkaz. vyjadrujem sa k Szalayovi, pretože si myslím, že takáto kvázi manažéri sú na škodu tejto spoločnosti. Poznám význam evidence based medicine, pracujem so štatistikami. preto viem, ako sa dajú čísla a štúdie upravovaž, ohýbať, viem, čo dokážu metaanalýzy. Áno, spochybňujem, a celkom oprávnene, erudovanosť TS a celého HPI. Efektívne riadiť systém nevyhnutne znamená detailne ho poznať. Okrem toho, odvolávanie sa na študijné výsledky a osobu TS malo tiež svoj význam. Ale to teraz nebudem rozoberať. Budem reagovať konkrétne na tvoje výpady – či som muž alebo žena, je úplne jedno – tá adresa nie je moja. Svoju identitu odhalím keď to uznám za potrebné, prípadne pred relevantnými partnermi. To, že TS nemali niektorí profesori radi, bolo napísané priamo v článku. Považoval som za potrebné to trochu poopraviť, pretože ďalší svätý v tejto spoločnosti by už bol na nevydržanie. S tým Zajacom je to ospravedlňovanie – my sme to mysleli dobre, ale Zajac… Pokiaľ vnímaš reformu ako akúkoľvek zmenu toho, čo tu bolo, tak nie je o čom diskutovať. Ja vnímam reformu ako niečo, čo má priniesť zlepšenie – to sa však nestalo. výhovorky, že nebol záujem, bolo málo času atď. neobstoja. Toto nie je hra o fazuľky, kde si nejaký manažerík vyskúša svoje schopnosti a možnosti a keď to, s prepáčením dodrbe, tak ho nahradí ďalší. Možno sa to moderným pravicovým, pomenuj ich akokoľvek, trcinkom, zdá zdravie byť tovarom, tak to nie je. Zdravie nie je tovar!!! A ešte k tým odporúčaniam liečby – nepovažujem ťa za partnera na debatu o tomto. zrejme nie si z odbornej verejnosti. Ak by si bol, takúto kravinu by si sa nespýtal. Ak by som vedel, že tým niečo zmeníš, údaje by som ti poskytol. Takto budem radšej argumentovať pred osobami, u ktorých má význam argumentovať. Takže, ak som u teba táraj, čo si ty? Pozri si svoj príspevok – si dobrý adept na nejakú manažérsku pozíciu – kecať a niť nepovedať, prípadne sa zastať nejakého súdruha, ktorý má podobný názor ako ty. Môžeme to zobrať aj z druhej strany – vyvráť moje tvrdenie o nedodržiavaní odporúčaní. Viem o schvaľovacích procesoch a „miestnych“ odporúčaniach, kde je dostupnosť liečby obmedzená vekom (údaj nie je podložený žiadnou relevantnou klinickou štúdiou). Dúfam, že sám uznáš, že tento fakt svedčí o nerešpektovaní a flagrantnom porušovaní platných zákonov, vrátane Ústavy SR.

Tomáš Szalay 02.05.2007 o 14:10

Vážený anonym Hygieia, pokým je diskusia konštruktívna – založená na argumentoch, faktoch, odkazoch na odbornú literatúru, nemám problém s kritickými pripomienkami. Ale zdá sa mi dosť neférové tárať tu o mojich študijných výsledkoch: buď dokážte svoje tvrdenie, alebo sa mi ospravedlňte a sústreďte sa na podstatu mojich tvrdení. Podsúvate mi tvrdenia, ktoré som nepovedal, podsúvate mi zodpovednosť za rozhodnutia, ktoré som nikdy neurobil a svoju zášť voči Zajacovi si ventilujete cez ľudí, ktorí s ním spolupracovali. Bezduché floskuly „zdravie nie je tovar“ sú dosť málo na budovanie vízie. Inak, zdravotná starostlivosť je služba so všetkým, čo k tejto ekonomickej kategórii patrí. Kúzelné je, že najviac používajú tento slogan tí, ktorí 99 percent času venujú požiadavkam na vyššie finančné ohodnotenie…

medvedik 02.05.2007 o 22:05

Hygieia: Fakt sa mi nepaci sposob akym ste tu reagovali, ale budem vecny. Reforma: Trh, trh a este raz trh. Stat len dalsi hrac trhu. Ziadne limity, body, hluposti…..len vztahy poistnika, poisteneho a poskytovatela sluzby na zaklade dohody medzi nimi vzajomne (nie rovnako pre vsetkych ale individualne=rozne poistne zmluvy, rozny rozsah vykonov, rozne spoluucast na platbe…atd). Ano, stat nech vstupi do hry pre socialne slabsich (nie pausalne vsetky deti a studentov), vsetky naklady na zdravotnu starostlivost by som spravil odpocitatelnou polozkou zo zakladu dane…...Ale co by sa stalo – ludia by zacali platit a nie malo, lepsi zamestnavatelia by to ponukali ako bonus pre lepsich, kvalitnych zamestnancov lepsie drahsie poistky s minimalnou spolucastou na platbe…a sme doma – uz by to nebolo ani zdaleka zadarmo, bolo by to drahe a atd…ale mili pane, v nemocnici, cisto, skacu okolo vas ako muchy, mili su, do ritiky vam vlezu, lebo ste klient co plati (ak aj nie tak vam poslu ucet) a ked to pokaslu date ich na sud….pre chudobnych – treba nechat jednu statnu poistovnu co bude neziskova a nechat stat manazovat financie (i ked osobne si myslim, ze nebudu na trhu lacnejsi, ale stat to zaplati). CHceme to – nie, lebo sme slovac „radsej bude zit na hnoji v teplucku a istote ako trosku sa zmobilizovat, investovat a postavit novy dom“. Ale to je uz z ineho sudka.

Claudia Weiss 25.05.2007 o 13:44

Pan Szalay, ja nemozem pochopit ako clovek bez praxe v zdravotnictve, ste mlady,vystudovani lekar nikdy ste nebol v zahranici vymyvate mozgy slovenskym obcanom a v televiziach vystupujete len Vy. To urcite nie je zdrava konkurencia , neviem pre koho pracujete co s Vami a s nami niekto zamysla. Viete ja pracujem 10 rokov v zdravotnictve v Rakusku mame len jednu zdravotnu poistovnu, poistovna preplati vsetko aj zubneho lekara. Podla mna je poistovna na platenie mojich uctov vnemocnici alebo u lekara. My si nevyberame poistovnu my si vyberame lekara. Moj gynekolog ma poslal na maly zakrok do nemocnice , vybrala som si malu nemocnicu , v ktorej mi pani doktorka neodorucila tento zakrok s odvovodnenym , ze netreba, tak som isla do druhej nemocnici a tam ma operovali. Nemame ziadne cakacie doby, mozno u ortopeda sa caka viac.

Pridať komentár

Meno:

E-mail:

Text príspevku: