Súkromné poisťovne pripravujú kroky voči štátu

piatok, 26. október 2007, 12:00

Akcionári zdravotných poisťovní (ZP) už pripravujú kroky voči Slovenskej republike po tom, ako vo štvrtok parlament schválil novelu zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá poisťovne núti vrátiť svoj zisk z verejného zdravotného poistenia späť do systému. Ako na piatkovej tlačovej besede informoval výkonný riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní (ZZP) SR Eduard Kováč, akcionári využijú všetky kroky a budú sa domáhať súdnej ochrany svojich práv.

Jediný akcionár Union ZP, holandská spoločnosť Eureko B.V., je presvedčený, že prijatím novely zákona Slovensko porušilo medzinárodnú dohodu o podpore a vzájomnej ochrane investícií medzi Holandským kráľovstvom a Českou a Slovenskou federatívnou republikou (ČSFR).Táto zmluva platí aj pre SR ako nástupnícky štát ČSFR. „Investície Eureko B.V. tak budú podstatne znehodnotené, pričom nepôjde len o akcie samotné, ale aj o ich hodnoty, odobraté štátom,“ sprostredkoval Kováč vyhlásenie Eureka. Holandská poisťovacia skupina je presvedčená, že rozhodcovský súd dospeje k záveru, že štát úmyselne zasiahol do činnosti zahraničnej poisťovacej spoločnosti za účelom zbaviť ju práva užívať a využívať svoju investíciu k vlastnému prospechu. Eureko tiež očakáva, že sa zaangažuje aj Európska komisia, čo môže mať za následok aj určitú neistotu v udržateľnosti vývoja slovenskej ekonomiky po vstupe do európskej menovej únie.

Holandský akcionár ZP Dôvera, ktorý má aj menšinový podiel v poisťovni Apollo, spoločnosť HICEE, sa obrátil na medzinárodnú advokátsku spoločnosť Salans. Tá poslala ministrom zdravotníctva a financií SR tzv. predarbitrážnu výzvu. V nej konštatuje, že v dôsledku schválenia novely vznikne medzi SR a spoločnosťou HICEE spor. „Zahraničný investor bude žalovať SR pred medzinárodným rozhodcovským súdom o náhradu škody vo výške 15 mld. Sk,“ uvádza sa vo výzve.

Schválený zákon považuje investor za hrubý zásah do svojich práv, ktoré chráni medzinárodná dohoda o podpore a ochrane investícií. Keďže schválená právna úprava nepočíta s odškodnením investora, považuje ju zahraničný akcionár za vyvlastnenie a likvidáciu neštátnych zdravotných poisťovní.

Zámer ochrániť svoje investície všetkými dostupnými prostriedkami vyjadrili aj ostatní akcionári – rakúsky akcionár poisťovne Apollo Eurambank a akcionár Európskej zdravotnej poisťovne MCH – Medical Care Holding Limited, uvádza agentúra SITA.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia