Agel kúpil väčšinový podiel v ZP Apollo

štvrtok, 05. jún 2008, 15:52

Spoločnosť Agel Sk sa stala majiteľom väčšinového podielu v Zdravotnej poisťovni Apollo. Podľa štvrtkového vydania týždenníka Trend získala spoločnosť Agel Sk balík 51 % akcií Apolla, ktorá spravuje 440 tis. poistencov, od bratislavskej spoločnosti E.I.C. Cena za majoritný podiel poisťovne nie je známa. Transakciu však musí odobriť ešte Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a Protimonopolný úrad SR. Menšinovým vlastníkom Apolla je finančná skupina Penta.

Firmu E.I.C., ktorá oficiálne patrí rakúskej spoločnosti Eurambank však podľa Trendu kontroluje vplyvná dunajskostredská podnikateľská skupina.

Predsedom jej predstavenstva je niekdajší štátny tajomník ministerstva financií za Stranu maďarskej koalície (SMK) Vladimil Podstránsky. Rozhodujúci vplyv v Apolle pritom kúpila E.I.C. len v minulom roku od spoločnosti Slovnaft.

Agel, ktorý patrí slovenskému podnikateľovi Tomášovi Chrenekovi, je najväčšie zoskupenie privátnych nemocníc v postkomunistickej Európe, pričom v Českej republike má pod kontrolou jedenásť nemocníc a sieť polikliník. Podobne ako v Česku by chcela spoločnosť podľa týždenníka Trend aj na Slovensku dostať pod kontrolu najmä nemocnice patriace vyšším územným celkom. Tie by sa postupne mohli pospájať do efektívnejších zoskupení. Na Slovensku už firmy Chreneka kontrolujú niektorých distribútorov liečiv, ako Martek Medical Sk, Suisse Pharmacia, Pharmedia, či Fakon Pharm.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia