reklama

Medzinárodný rebríček zdravotníctva nám pokles kvality nehlási

Slovak Press Watch je po polročnej prestávke späť

Písmo: A- | A+
Diskusia  (30)
Dobré správy vítame, zlé zásadne odsudzujeme. Aká bola otázka?
Dobré správy vítame, zlé zásadne odsudzujeme. Aká bola otázka? (zdroj: markiza.sk)

Problém so zdravotníckym rebríčkom: Už 5. rok po sebe vyšiel rebríček kvality zdravotníctva, ktorý robia analytici zo súkromnej Health Consumer Powerhouse (HCP). Opäť mali médiá so spracovaním rebríčku problémy. Najprv ale postreh k pochopeniu práce hovorkyne nášho ministerstva zdravotníctva.

Minulý rok (HN, 14.11.08):

Podľa najnovšieho prieskumu organizácie Health Consumer Powerhouse sme sa pri
porovnávaní 31 európskych krajín umiestnili až na 22. mieste. Ministerstvo zdravotníctva je s takýmto výsledkom spokojné, keďže oproti minulému roku sme postúpili o jedno miesto. „Ministerstvo zdravotníctva s uspokojením zaznamenalo správu o tom, že Slovensko si v rámci hodnotenia zdravotníctva EÚ nielenže zachovalo svoje postavenie, ale v porovnaní s minulým rokom sa dokonca zlepšilo,“ povedala pre HN hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tento rok (Markíza, 29.9.09, reportáž č.9):

Slovenské zdravotníctvo je na chvoste európskeho rebríčka. Z tridsiatich troch krajín Európy sme sa umiestnili na dvadsiatej ôsmej priečke. Hospodárska kríza pritom môže situáciu ešte zhoršiť... Slovenské zdravotníctvo si oproti vlaňajšku pohoršilo o šesť priečok. ...Naše ministerstvo zdravotníctva výsledky prieskumu spochybňuje.
Zuzana ČIŽMÁRIKOVÁ, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR
--------------------
Pre ministerstvo zdravotníctva to naozaj nie je relevantný prieskum. Podľa našich informácií ide o súkromnú firmu... Časť tohto výskumu sa robí dotazníkovou formou, anonymne, čiže naozaj my nevieme, kto vypĺňa tie dotazníky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Áno, HCP je súkromná firma a menšiu časť prieskumu robí dotazníkmi u expertov a aktivistov, ktorých mená nezverejňuje. Ale to platilo aj pred rokom... Hneď je jasné, že Čižmáriková, resp. ministerstvo nemá záujem diskutovať o vývoji kvality zdravotníctva, ale akurát o stave vlastného imidžu.

Teraz k médiám. Pri takýchto rebríčkoch krajín si treba dávať okrem iného pozor na tie medziročné posuny. Ak sa mení počet krajín, prípadne aj metodológia, je porovnávanie dosť problematické. Najnovší rebríček porovnáva 33 krajín namiesto vlaňajších 31. Novými sú Albánsko a Island. Práve Island skončil tento rok celkovo tretí, a určite by skončil ďaleko pred nami aj pred rokom. Čiže už len kvôli pridaniu tejto krajiny sme sa umelo v rebríčku posunuli nadol o jedno miesto – bez ohľadu na zmenu kvality zdravotníctva. Medziročné porovnanie je problémové aj pre zmenu metodológie. Z minuloročných 34 kritérií sa dve mierne zmenili, a pridali sa 4 ďalšie. Tie nové sa väčšinou týkajú prístupu k informáciám cez internet (e-health), kde Slovensko dostávalo zlé známky. 

V neposlednom rade prípadné skutočné relatívne pohoršenie neznamená, že kvalita služieb pre pacienta sa znižuje (HN: „Nevieme udržať kvalitu“). Aspoň nie podľa tohto prieskumu. Slovensko dostalo dokonca tento rok o pár bodov viac (maximum 1000 ostalo zachovaných) ako minulý rok a podľa HCP aj po očistení pre zmenu metodológie sa kvalita u nás, hoci už len marginálne, stále zvyšuje (str.22 reportu). Akurát v ostatných krajinách to ide rýchlejšie.

PS Áno, samotný HCP uvádza vo svojej tlačovej správe ten medziročný zosun o 6 miest, evidentne neprofesionálne. Ale médiá majú kriticky vyhodnocovať aj informácie od expertov a mimovládiek, nie posúvať ich verejnosti ako prídu. Tu stačilo 15 minút extra práce na odhalenie problému.

PS2 Pravda (zo zdrojov ČTK) uviedla v utorok úplne zlé čísla, dnes sa ani neopravila:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Slovenské zdravotníctvo za európskou konkurenciou zaostáva. Svedčí o tom rebríček organizácie Európsky zdravotnícky užívateľský index (EHCI), ktorý porovnáva prístupnosť zdravotníckych systémov k ľuďom v 32 európskych krajinách. Slovensko v ňom skončilo, rovnako ako vlani, na nelichotivom 22. mieste.

Titulok dňa:Vláda nás rekordne zadlží, “ hlásil včera SME z prvej strany. V podtitulku SME informoval o „najväčšom deficite v slovenských dejinách.“ V článku Ľuboš Jančík ešte dvakrát pripomenie, že je reč rekordnom deficite „3,75 miliardy eur, čo je v prepočte takmer 113 miliárd korún.“ 

Ale porovnanie absolútnej sumy deficitu predsa nie je pre zhodnotenie kvality rozpočtu oproti tým minulým vôbec zaujímavé. Jednak kvôli inflácii (euro tento rok má inú kúpnu silu ako euro o rok a celkom inú -násobne menšiu - ako 30 korún z roku 1991). A tiež kvôli veľkosti ekonomiky, resp. celého štátneho rozpočtu. Ak zarábam 10 tisíc ročne, a vyrobím si dlh tisíc eur, som na to ďaleko horšie v hospodárení a schopnosti splácať ako keď zarábam 100.000 tisíc, a vyrobím si dlh 1500 eur - hoci nominálne môže ísť o dlh rekordný. Práve preto sa tradične výška deficitu udáva v percentách k HDP. Tých -5,5% je tiež slušne veľké číslo, ale žiadny rekord to nie je. Len v období 1997-2002 malo Slovensko s výnimkou jedného roka konštantne vyšší deficit k HDP ako ten plán na budúci rok (Eurostat). A očakávanie pre prebiehajúci rok je predsa už vyššie ako plán pre ten budúci. Aký teda rekord?

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Ak SME trvá na nominálnych sumách, prečo tiež aspoň raz nespomenie, že budúci rok dosiahnu rekordnú výšku aj priemerné platy, dôchodky či príspevky na deti?

Návrat SPW: Vďaka finančnej podpore ambasády USA na Slovensku bude tento blog opäť aktívny aspoň na najbližších 10 mesiacov. Projekt inštitútu INEKO bude fungovať aj vďaka podpore Newton media a ich mediálnej databáze. Rozsah aj obsah blogu budú totožné ako naposledy, články budú vychádzať v priemere dvakrát za týždeň. Budeme opäť vďační za tipy od čitateľov, ktoré nám veľmi pomáhali v monitoringu médií, ale aj politikov a expertov vystupujúcich v médiách (bohužiaľ po novom už nevieme ponúknuť za tipy aj finančnú motiváciu). Tešíme sa aj na diskusie a námety na zlepšenie tohto projektu.

Gabriel Šípoš

Gabriel Šípoš

Bloger 
  • Počet článkov:  663
  •  | 
  • Páči sa:  7x

Pracujem v Transparency International Slovensko. Slovak Press Watch bol projektom Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu