I. Valentovič: Návrh zákona o zdravotnom poistení už študujú nezávislí právnici

Rozhodnutie Legislatívnej rady vlády SR, ktorá prerušila rokovanie o dvoch návrhoch zákonov Ministerstva zdravotníctva SR, ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča neprekvapilo a dalo sa podľa neho očakávať. Legislatívna rada vlády vyčítala návrhu zákona o verejnoprávnych poisťovniach aj novele zákona o zdravotnom poistení protiústavnosť. MZ už dalo k návrhom vypracovať legislatívny posudok a minister dúfa, že ešte v apríli oba návrhy prerokuje vláda. Uviedol to v relácii Sobotné dialógy v Slovenskom rozhlase.

Reprofilizácia lôžok


„Redukcia lôžok je dlhodobý proces, v I. etape sme definovali, koľko lôžok máme nadbytočných,“ vysvetľuje I. Valentovič. Rokovania s vyššími územnými celkami (VÚC) v II. etape podľa neho nepriniesli očakávaný efekt – ani jeden kraj s redukciou nesúhlasil. Pokrok nastal až pri rokovaniach so zdravotnými poisťovňami, výsledkom ktorých bolo, že pre systémové riešenie je najlepšia reprofilizácia celých zdravotníckych zariadení.

Aj po reprofilizácii nemocnice v nej však musí zostať ambulantná časť, pacienti sa nemusia báť, že by v prípade neodkladnej zdravotnej starostlivosti zostali neošetrení, zdôraznil I. Valentovič. „Nemám rád termín rušenie nemocníc – my im len nájdeme iný predmet činnosti,“ konštatuje minister zdravotníctva. MZ SR už rokovalo s ministerstvom práce o reprofilizácii niektorých nemocníc na zariadenia sociálnej starostlivosti alebo domovy dôchodcov.

„Všetky kroky pri reprofilizácii by mali vykonať zdravotné poisťovne,“ uviedol minister narážajúc na možný lobing záujmových skupín pri procese. „Situácia je iná ako doposiaľ a máme šancu dotiahnuť to do úspešného konca.“

Návrh zákona o zdravotnom poistení

Návrh zákona o zdravotnom poistení, ktorý zakazuje zisk zdravotným poisťovniam a uzákoňuje povinné poistenie poistencov štátu vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, už podľa ministra I. Valentoviča v nedelňajšej relácii TV Joj V politike už posudzujú nezávislí právnici. Ak poukážu na možné medzinárodné spory, ktoré by hrozili v prípade schválenia zákona, príp. na protiústavnosť zákona, minister má už pripravené kroky na korigovanie návrhu zákona. Bližšie ich však nekonkretizoval.

Minister zopakoval svoje vyjadrenie, že zdravotné poisťovne nakladajú s verejnými prostriedkami a preto tieto musia zostať v systéme.