Ivan Uhliarik: V zdravotníctve sa dá hospodáriť bez dlhov

Nemocnice ako a.s., ktoré na Slovensku existujú, za šesť rokov dokázali, že je možné v zdravotníctve hospodáriť bez dlhov, povedal v online rozhovore s čitateľmi Pravda.sk minister Ivan Uhliarik.

07.10.2011 11:50
Ivan Uhliarik Foto:
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik
debata

„Je možné investovať do lepšej kvality, je možné mať vyššie platy pre personál a investovať do modernejších prístrojov. Koncovú zdravotnú starostlivosť bude vždy garantovať štát,“ dodal Uhliarik.

Ako chce nahradiť 2400 lekárov, ktorí dali výpovede? „Budem sa snažiť presvedčiť lekárov, že je lepšie fungovať v transparentom prostredí, že je lepšie, že oni ako zamestnanci môžu kontrolovať vedenie nemocnice, kde používa peniaze. Na základe tejto zvýšenej kontroly potom môžu byť aj zvyšované platy a vyššie investície do kvality zdravotnej starostlivosti. Verím, že ich presvedčím a nájdeme riešenie tak, aby sme neohrozili pacientov.“

Minister opäť zopakoval, že lekári, ktorí stiahnu výpoveď do 31. októbra, budú mať jeho ochranu. „Stiahnutie je možné bez akýchkoľvek sankcií do konca októbra. V prípade, že nemocnica bude evidovať výpovede po 31. októbri, bude musieť začať zamestnávať iných lekárov a nemusí prijať pôvodných naspäť,“ dodal.

Redakcia Pravda.sk v u­plynulých dňoch dala priestor v online diskusii podpredsedovi le­kárskych odborov Pavlovi Oravcovi ako aj riaditeľovi banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice Michalovi Bucekovi.

debata chyba