Poisťovniam chcú zobrať zisk

Hoci Programové vyhlásenie vlády zákaz zisku zdravotných poisťovní vo svojom texte takýto zámer neuvádza, ministera zdravotníctva Zuzana Zvolenská ho pripúšťa. Ministerka to uviedla v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy, kde sa stretla s oponentom, bývalým šéfom rezortu zdravotníctva Ivanom Uhliarikom (KDH).

28.04.2012 20:35
Zuzana Zvolenská Foto:
Zuzana Zvolenská, ministerka zdravotníctva
debata (67)

„Vždy som tvrdila, že zisk do zdravotných poisťovní nepatrí. Mám víziu o tom, že zisk sa upraví systémovo tak, aby to znamenalo sprehľadnenie celkového stavu,“ priblížila Zvolenská. Kabinet Roberta Fica (Smer) v programovom vyhlásení uviedol, že „vláda prijme opatrenia v súlade s ústavou a platnou európskou legislatívou s cieľom maximálneho možného využitia prostriedkov, ktoré zo zákona vyberajú zdravotné poisťovne od občanov“.

Podľa exministra Uhliarika strana Smer dva roky hovorila o tom, že zisk zdravotných poisťovní je nemorálny a treba ho zrušiť. „Čakáme teda všetci na Programové vyhlásenie vlády a tam to zrazu nie je,“ dodal Uhliarik. Rovnako ako tam podľa Uhliarika nie je ani návrh na zvýšenie platieb za poistencov štátu, keďže aj o tom Smer pred voľbami hovoril. „Je tam len nič nehovoriaca veta,“ podotkol bývalý minister.

„Veta hovorí o smerovaní zdrojov a je hlbšia a dôležitejšia ako samostatný zisk. Zisk spadá pod túto vetu a spadá pod ňu mnoho ďalších opatrení,“ oponovala Uhliarikovým vyjadreniam ministerka Zvolenská. Podstatné je podľa nej to, aby odvody išli pacientom vtedy, keď ich potrebujú. Na tému zisku zdravotných poisťovní chystá medzinárodnú
konferenciu. A rovnako rezort podľa Zvolenskej uvažuje aj nad možnosťou zvýšenia odvodov za poistencov štátu.

Podľa Uhliarika je v rezorte potrebná aj ďalšia optimalizácia lôžok a ich počet by sa mal znížiť ešte o 2000 až 3000. „Optimalizovať chceme určite ďalej, čo neznamená, že sa bezhlavo škrtajú lôžka,“ podotkla Zvolenská.

67 debata chyba