Sestry neveria predĺženiu externého štúdia

Predĺženie externého štúdia na vysokých školách zdravotným sestrám nič neprinesie, iba im vytiahne viac peňazí z vreciek. Tvrdia to zástupcovia Slovenskej komory sestier. Sestry dnes na štátnych aj súkromných školách študujú ošetrovateľstvo a pôrodnú asistenciu najmä externe.

15.08.2012 17:00
Milan Laurinc Foto:
Milan Laurinc odhaduje, že predĺženie spôsobí pokles záujmu o štúdium.
debata (2)

Za jeden rok takého štúdia ošetrovateľstva platia od 700 do 1 300 eur podľa školy. Bakalárske štúdium by sa malo predĺžiť o rok, magisterské o dva. Navrhuje to minister školstva Dušan Čaplovič v novele vysokoškolského zákona.

Milan Laurinc zo Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek odhaduje, že predĺženie spôsobí pokles záujmu o štúdium. „Domnievame sa, že predĺženie vzdelávania nemá opodstatnenie pre prax a sestrám ani pôrodným asistentkám nič neprinesie,“ hovorí Laurinc. Podľa neho to sestrám len odčerpá oveľa viac financií. „Každá škola má svoj cenník a už teraz je vzdelanie sestier drahé,“ dopĺňa. Zároveň si myslí, že by bolo vhodné zamyslieť sa skôr nad úpravou osnov podľa potrieb praxe.

Podľa Jany Paulovičovej, ktorá druhý rok externe študuje ošetrovateľstvo na bakalárskom stupni na Trnavskej univerzite, je štúdium rozsahom a náročnosťou primerané trom rokom a nevidí zmysel v jeho predlžovaní. „Neviem, či to chcú predĺžiť preto, lebo sa má pridať učivo. Ale ak to nie je tým, nemá to význam, lebo učiva nie je veľa,“ myslí si Paulovičová, ktorá popri štúdiu chodí do dvoch zamestnaní. „Skôr je to podľa mňa umelé naháňanie peňazí,“ dodala.

Je rozhodnutá pokračovať vo vzdelávaní na magisterskom stupni aj v prípade, že sa jeho trvanie predĺži. Zároveň je presvedčená, že mnohých to odradí. „Niektoré moje terajšie spolužiačky určite nepôjdu ďalej práve preto, lebo sa za to veľa platí,“ hovorí Paulovičová.

Podľa Laurinca tiež nie je možné, aby externé štúdium ošetrovateľstva svojím rozsahom presahovalo štúdium budúcich lekárov, ktoré trvá šesť rokov. Upozorňuje, že finančné ohodnotenie týchto dvoch povolaní je diametrálne odlišné.

Ministerstvo školstva však pripomína, že „kvalifikácia na výkon povolania sestra sa získava už v bakalárskom štúdiu a nie je potrebné mať magisterské vzdelanie“. Takže aj v prípade, že sa novela schváli, zdravotným sestrám bude stačiť bakalárske štúdium. Dennou formou by študovali tri roky ako dosiaľ, externou štyri.

O novele by mala rokovať vláda na niektorom jej septembrovom zasadnutí, parlamentu ju chce ministerstvo predložiť do 28. septembra.

Počet sestier na dennom a externom štúdiu
Ošetrovateľstvo k 31.12.2011, verejné školy  
prvý a druhý stupeň, denné štúdium 343
prvý a druhý stupeň, externé štúdium 720
Pôrodná asistencia k 31.12.2011, verejné školy  
prvý a druhý stupeň, denné štúdium 34
prvý a druhý stupeň, externé štúdium 12
Ošetrovateľstvo k 31.12.2011, súkromné školy  
prvý a druhý stupeň, denné štúdium 23
prvý a druhý stupeň, externé štúdium 927

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba