Sestry politikom ukážu, aká je ich práca

Rozpočet neráta s vyššími platmi zdravotných sestier. V budúcom roku bude na ne treba okolo 135 miliónov eur. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská sestrám odkázala, že zvýšenie platov je nereálne.

10.10.2012 12:00
Zuzana Zvolenská Foto:
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská odkázala zdravotníkom, že zvýšenie platov nie je reálne.
debata (2)

Sestry stále veria, že sa v boji za lepšie finančné podmienky budú môcť oprieť o zákon, ktorý im garantuje vyššie platy. Zákon ešte v júli pozastavil Ústavný súd. Zdravotné sestry už mesiace vyčkávajú na jeho rozhodnutie. K ostrému štrajku alebo nátlakovým akciám sa zatiaľ nechystajú.

Podľa hovorkyne Ústavného súdu Anny Pančurovej nie je zatiaľ známy termín, kedy by toto rozhodnutie malo padnúť. „V súčasnosti sudca spravodajca vykonáva procesné úkony, potrebné na konanie o veci samej,“ informovala Pančurová o aktuálnom stave.

Ústavný právnik Peter Kresák dodáva, že sa nedá určiť, ako dlho táto fáza bude trvať, pretože procesné úkony sú rôzne. „Sudca spravodajca sa môže obrátiť na toho, kto podal návrh na pozastavenie účinnosti, a požiadať ho o jeho doplnenie. Ďalej sa môže obrátiť na autora právneho predpisu so žiadosťou o jeho stanovisko k návrhu,“ vysvetlil Kresák. Po tom, čo zhromaždí všetky materiály, predostrie ich plénu, ktoré rozhodne.

Aj keď sú už zdravotné sestry podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Márie Lévyovej vyčerpané a znechutené súčasným stavom, nechystajú sa stupňovať svoje protesty. „Sociálna a právna neistota sestier sa predlžuje a prehlbuje, stupňujú sa obavy a napätie na pracoviskách. Dúfame, že Ústavný súd bude mať porozumenie pre našu požiadavku, aby v tejto veci rozhodol čím skôr,“ povedala Lévyová.

Nová šéfka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Iveta Svetlanská dodala, že v prípade protestov budú sestry postupovať tak, aby neohrozili zdravie a bezpečnosť pacientov. 

V stredu popoludní sa sestry v bielych tričkách zhromaždia pred budovou Ústavného súdu v Košiciach. Podľa Lévyovej nebudú kričať, „iba slušne žiadať a vysvetľovať“. Odhadovaná účasť je minimálne 400 sestier a ich rodinných príslušníkov z celého Slovenska.

Ďalšou pripravovanou akciou je Deň so sestrami, plánovaný na pondelok 29. októbra. Sestry pozývajú členov vlády a poslancov parlamentu do zdravotníckeho zariadenia podľa regiónu, z ktorého pochádzajú. „Tam politik dostane možnosť stráviť jednu službu so sestrami,“ povedala Ivana Kvetková z komory sestier. Podstatou tejto aktivity podľa nej je, aby politici na vlastnej koži pocítili, aké je to byť sestrou na Slovensku a aby im to pomohlo „lepšie porozumieť potrebám sestier“.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba