Nemocnice sa dohodli so Všeobecnou poisťovňou

 


Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) sa dohodla s Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) na pokračovaní zmluvného vzťahu ako i cenových podmienkach do konca júna budúceho roka. Ako informoval prezident ANS Marián Petko, poisťovňa akceptovala ich návrh pri lôžkovej starostlivosti, kde zmluvné ceny zostanú na rovnakej úrovni ako v druhom polroku tohto roka, vrátane zdrojov z rozpustenej 50-miliónovej rezervy. V prípade ambulantnej starostlivosti má byť ponuka zo strany VšZP pre ANS rovnaká ako pre Slovenskú lekársku komoru, ktorá ešte stále s poisťovňou rokuje. Petko vníma dohodu ako výsledok kompromisu oboch strán.

"Takáto zmluva nám pokrýva v podstate terajšie náklady, ale v žiadnom prípade to nie je dostatok finančných prostriedkov na memorandum o zvýšení platov lekárov ani na ďalšie zvyšovanie platov iných zdravotníckych pracovníkov," uviedol Petko. Ako informovala hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková, poisťovňa na stretnutí deklarovala, že v prípade potreby je pripravená rokovať s ANS o úprave dohodnutých zmluvných podmienok.

Kým s VšZP sa asociácia dohodla, s ďalšou zdravotnou poisťovňou Union zatiaľ spoločnú reč nenašla. Predstavitelia ANS odchádzali z rokovaní bez dohody na zmluvných podmienkach. "Hlavný bod sporu je, že ANS nesúhlasí s doterajšou ponukou, ktorú sme dostali od zdravotnej poisťovne Union, čo sa týka lôžkovej zdravotnej starostlivosti,“ povedal Petko s tým, že poisťovňa bude ešte ponuku prehodnocovať a následne ju predloží ANS do konca tohto týždňa. Asociácia má jasnú predstavu o zmluvných cenách, podmienky podľa nej nemôžu byť horšie ako tie, ktoré boli nastavené pre druhý polrok 2012, taktiež vrátane 50-miliónovej rezervy. "V prípade , že by sme sa nedohodli, tak nevylučujeme ani nezmluvný vzťah,“ dodal Petko.

"Union ZP na dnešnom rokovaní predstaviteľom ANS navrhla ponuku zachovania rovnakých zdrojov, ktoré obsahujú rozpustenie štátnej rezervy ako doposiaľ aj do ďalšieho obdobia v inej štruktúre. ANS požaduje úpravu tejto štruktúry zdrojov. Rokovania budú ďalej pokračovať," povedala v stredu hovorkyňa Unionu Judita Smatanová.

S poslednou zdravotnou poisťovňou pôsobiacou na slovenskom trhu Dôverou má ANS časť rokovaní už za sebou. Počas novembra však očakávajú posledné definitívne stretnutie o zmluvných podmienkach. Podľa Petka však už teraz majú od Dôvery prísľub, že ich ponuka nebude horšia, ako platí pre aktuálny polrok. 

Vyberáme z poistovne.sk

male-doctor-with-stethoscope-and-clipboard

Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Dobrovoľné teda nepovinné očkovania sú už dávno súčasťou zdravotnej starostlivosti. Ide napríklad o očkovanie proti chrípke, žltačke, či kliešťovej encefalitíde. Koľko vám prispeje poisťovňa a ako treba požiadať o zľavu?
02.05.2024
Čítať viac o Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 
29.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Ako poistiť bicykel

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Vyberáme z banky.sk