Zníženie imania Unionu neovplyvní vyvlastnenie

Vlastník zdravotnej poisťovne Union holandská Achmea vyberá z poisťovne peniaze. Základné imanie znižuje z pôvodných 72 miliónov eur len na 3,5 milióna eur.

18.03.2013 12:00
union Foto: ,
Vlastník zdravotnej poisťovne Union holandská Achmea znížila základné imanie z pôvodných 72 miliónov eur na 3,5 milióna eur.
debata (29)

Achmea tvrdí, že ide o jej vlastné financie, ktoré do poisťovne vložila. Firma to robí v čase, keď ministerstvo zdravotníctva finišuje na zákone, ktorý zavádza jednu štátnu zdravotnú poisťovňu a počíta s tým, že ostatné dve súkromné môže štát vyvlastniť. Či medzi znížením imania a plánmi vyvlastniť súkromné poisťovne existuje súvislosť, oficiálne nehovorí nik.

Hovorca spoločnosti Achmea Bert Rensen povedal, že v roku 2006 investovali do Union zdravotnej poisťovne viac ako 72 miliónov eur. „Ide o časť vstupného kapitálu, ktorý už nie je potrebný na udržanie a rozvoj aktivít zdravotnej poisťovne, a preto nie je žiadny dôvod, aby tento nevyužitý kapitál zostával v zdravotnej poisťovni,“ vysvetľuje zníženie imania Rensen. Pri tomto postupe podľa neho dodržali zákon. „Zníženie imania je plne v súlade s legislatívou a nemá žiadny vplyv ani na rozsah a kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti, ani na súčasnú úroveň prevádzky zdravotnej poisťovne,“ dodáva.

Zdravotná poisťovňa Union bude mať po zmene kapitál na úrovni minimálneho základného imania, ktoré vyžaduje zákon. „Základné imanie nesmie byť znížené pod hranicu 3,5 milióna eur,“ tvrdí hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Soňa Valášiková. Pri kroku, ktorý robí Achmea, nejde podľa nej o finančné prostriedky z verejného zdravotného poistenia, preto nemôže ísť o odliv peňazí, ktoré sú určené na poskytovanie zdravotnej starostlivosti poistencov. Úrad to podľa nej nebude kontrolovať.

Dodala, že poisťovňu preveruje priebežne bez ohľadu na to, či bolo, alebo nebolo základné imanie znížené. „Právomoci úradu určuje zákon, tie sú rozsiahle – od dohliadania nad plnením všetkých povinností až po odobratie povolenia na výkon zdravotného poistenia,“ dodáva Valášiková.

Audítor Ľuboš Vančo uvádza, že mnohé spoločnosti dávajú viac do základného imania ako minimum, ktoré určuje zákon. „V určitej fáze sa môže stať, že sa rozhodnú imanie znížiť, môže sa stať, že tie peniaze chcú investovať niekde inde,“ tvrdí Vančo.

Vôbec to podľa neho nemusí znamenať, že spoločnosť chce z trhu vycúvať. Nemyslí si, že by zníženie imania zmenilo cenu poisťovne, ak by došlo k jej vyvlastneniu. Dodal, že oceňovacie metódy sú založené na báze budúcich výnosov a s tým imanie ako také nič nemá. „Ak nechajú imanie na minimálnej úrovni, je dôležitejšie, koľko zisku alebo hotovosti budú schopní vytvoriť do budúcnosti ako to, aké vlastné imanie majú,“ upresňuje Vančo.

Podľa advokáta Stanislava Pavla firma môže podľa Obchodného zákonníka znížením základného imania hradiť prípadné straty, ktoré vykáže v účtovníctve. „Ide o vyslovene internú záležitosť spoločnosti, tá môže fungovať ďalej, musí sa však vysporiadať so svojimi akcionármi,“ dodáva Pavol. Zníženie základného imania má podľa neho vplyv aj na zníženie nominálnej hodnoty akcie, trhová hodnota akcií však môže byť úplne iná, ako je zapísaná v prospech akcionára.

Lekári zatiaľ nezaznamenali, že by poisťovňa znižovala sumu peňazí na zdravotnú starostlivosť. Ladislav Pásztor z Asociácie súkromných lekárov si myslí, že zníženie základného imania je podľa obchodného zákona vecou samotnej spoločnosti. „Ako poskytovatelia v ambulantnej sfére nemáme nijaký problém s tým, že by Union mala nižšie ceny alebo by nás platila horšie v porovnaní s ostatnými poisťovňami, skôr naopak. O morálnych pohnútkach sa vyjadrovať nebudem,“ dodáva Pásztor. Zatiaľ nič nenaznačuje to, že by chceli poskytovateľom nejakým spôsobom niečo meniť.

Predstavitelia Slovenskej lekárskej únie špecialistov si myslia, že znižovať základné imanie je právo poisťovne a jej akcionárov. „Berieme to ako fakt, asi vedia, prečo tak robia,“ dodáva prezident únie Andrej Janco.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba