Dediny ponúkajú lekárom byty aj úľavy. Márne

Ani bytmi či výhodným prenájmom ambulancie nevedia dediny prilákať nových obvodných lekárov, ktorí by nahradili ich predchodcov.

15.04.2013 14:00
nemocnica, zdravotnictvo Foto: ,
Pacienti z menších obcí musia za lekárom neraz cestovať do vzdialených miest.
debata (10)

Ordinácie sú prázdne a pacienti cestujú za pomocou do okolitých väčších miest. Doplácajú na to zvlášť chorľaví starší ľudia, ktorí sú nútení za lekárom cestovať, čo pri rušení a obmedzovaní autobusových a vlakových spojov nie je jednoduché. Obce, kde boli miestni na lekára roky zvyknutí, sa usilujú ambulancie zachovať. Zatiaľ bezúspešne.

Druhý mesiac je znova opustená ambulancia všeobecného lekára pre dospelých v Trnavej Hore pri Žiari nad Hronom. Nového chce obec získať bytom, vynovenou ambulanciou, výhodným poplatkom za nájmom či príspevkom na energie. „Radi by sme tu mali lekára, ľudia boli roky zvyknutí, že ho majú poruke a nemuseli za ním cestovať inde. Ťažkosti to robí najmä starším ľuďom a nezamestnaným,“ hovorí starosta Ján Harman.

Lekár, ktorý tu ordinoval, odišiel pred necelými dvomi rokmi zo zdravotných dôvodov a ambulancia niekoľko mesiacov nefungovala. Dedina obnovila priestory zdravotného strediska, ordináciu. Novému lekárovi odpustila na rok nájomné, platila energie a na začiatok mu dala jednorazový príspevok 3-tisíc eur s tým, že tam vydrží najmenej rok. Takto mu chcela uľahčiť rozbeh, aby mal možnosť získať späť pacientov, o ktorých ordinácia prišla, keď nebolo jasné, či ešte bude niekedy fungovať a mnohí sa prehlásili inde.

Nový lekár však po roku odišiel. „Pacientov nemal toľko, aby ordináciu dokázal utiahnuť. Napriek tomu sa snažíme nájsť ďalšieho, ktorý by mohol ordinovať napríklad iba dva dni v týždni. Ponúkame aj byt, vieme sa dohodnúť na výške nájmného aj príspevku na energie,“ dodal starosta s tým, že jednorazový príspevok na štart je momentálne nad ich možnosti.

Už dlhšie hľadajú obvodného lekára v Hronskom Beňadiku. „Chodíme kade-tade, lekárov navštevujeme osobne, presviedčame, ale nedarí sa nám. Ľuďom lekár chýba, pretože musia na základné vyšetrenia a po recepty na lieky cestovať do Novej Bane alebo Zlatých Moraviec. Spoje sú zlé a navyše cestovanie niečo stojí,“ povedal starosta Stanislav Lopúch.

Lekárovi, ktorý by tu nemusel ordinovať každý deň v týždni, ponúkajú trojizbový rodinný dom alebo jeden z nájomných bytov, ktoré idú nadstavovať priamo nad zdravotným strediskom, a prenájom priestorov ambulancie za symbolické euro. „Určite sa vieme dohodnúť na podmienkach, len keby bol záujem,“ hovorí starosta.

Obec s 1 200 obyvateľmi má vlastné zdravotné stredisko. Kedysi bola spádovou aj pre okolie, v stredisku ordinovalo dokonca šesť lekárov. „Okrem obvodných pre deti a dospelých sme tu mali aj gynekológa, zubára, neurológa, ba i psychiatra. Postupne odchádzali a dnes tu funguje už len zubár,“ dodáva Lopúch. Spolu s odchádzajúcimi lekármi časom zanikla aj lekáreň.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba