Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Štúdium všeobecných lekárov bude kratšie a naučia sa viac

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Ministerstvo chce do budúcna rôznymi opatreniami zatraktívniť tento odbor a znížiť ich priemerný vek o desať rokov na 45 rokov.

Bratislava 2. februára (TASR) - Štúdium všeobecných lekárov sa od nadchádzajúce školského roka upraví. Ministerstvo zdravotníctva SR pripravilo výnos, ktorý upraví študijný program v tejto špecializácii. Okrem toho, že sa štúdium skráti o tri mesiace, mali by počas neho budúci lekári prvého kontaktu získať viac zručností.

Vo všeobecných ambulanciách by tak mohli poskytovať širší okruh výkonov ako doteraz, napríklad z oblasti chirurgie či neurológie. "Praktické zručnosti všeobecných lekárov boli posilnené napríklad o vykonávanie predoperačného vyšetrenia a špecifikovanie niektorých výkonov, ktoré si vyžiadala aplikačná prax," priblížila hovorkyňa rezortu Martina Lidinská. Medzi také patrí aj pôrod mimo nemocnice.

Nové kompetencie vyplývajúce zo zmien v špecializačnom štúdiu sa budú podľa jej slov vzťahovať na lekárov, ktorí budú zaradení do štúdia od školského roku 2014/2015. Ministerstvo zároveň uvažuje o ich doplnení formou sústavného vzdelávania aj pre súčasných všeobecných lekárov.

"Účelom navrhovanej právnej úpravy je posilnenie kompetencií všeobecného lekára a zatraktívnenie špecializačného odboru všeobecné lekárstvo pre absolventov lekárskych fakúlt," odôvodňuje návrh ministerstvo. Dôvodom skrátenia štúdia má byť snaha zabezpečiť rýchlejší prírastok špecialistov – všeobecných lekárov pre dospelých.

Úprava študijného programu, v rámci ktorého sa lekári špecializujú, je ďalším z opatrení na zabezpečenie dostatočného počtu všeobecných lekárov. Na Slovensku je v súčasnosti vyše 3000 lekárskych miest všeobecných lekárov, väčšina lekárov je vo veku od 50 do 59 rokov. Ministerstvo chce do budúcna rôznymi opatreniami zatraktívniť tento odbor a znížiť ich priemerný vek o desať rokov na 45 rokov.