Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Rooseveltovej nemocnici sa čaká na výmenu kĺbov kratšie

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Ortopédom pomohla rekonštrukcia a prístavba operačných sál, ktorú nemocnica dokončila vlani v októbri. Získali tým jednu operačnú sálu navyše.

Banská Bystrica 25. mája (TASR) – Pacienti, ktorí v Roooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici čakajú na operačné zákroky výmeny kĺbov, si v tomto roku vydýchli. Čakacie obdobie sa nemocnici podarilo znížiť z doterajších 18 na 10 mesiacov.

Rooseveltova nemocnica je najväčšia v Banskobystrickom kraji a s výnimkou lučeneckej sa výmeny kĺbov v ostatných zdravotníckych zariadeniach v kraji nevykonávajú. Nápor pacientov na zariadenie je preto veľmi vysoký. Vedenie nemocnice spolu s oddelením ortopédie uskutočnilo kroky, vďaka ktorým sa v uplynulom období toto čakanie znížilo na desať mesiacov.

"Výmenu kĺbu indikuje odborný lekár-ortopéd pri degeneratívnych ochoreniach veľkých kĺbov horných a dolných končatín po posttraumatických a vrodených deformáciách kĺbov. Myslím si, že pri tempe, aké sme nastúpili, budú o rok čakačky len osem mesiacov," hovorí primár oddelenia ortopédie Pavol Legíň.

Ortopédom pomohla rekonštrukcia a prístavba operačných sál, ktorú nemocnica dokončila vlani v októbri. Získali tým jednu operačnú sálu navyše. Teraz operujú na troch, čo im umožnilo zvýšiť počet výkonov, najmä totálnych endoprotéz.

Ako tvrdí riaditeľ Rooseveltovej nemocnice Vladimír Baláž, pri skrátení čakania pacientov na výmenu kĺbov zohráva veľkú úlohu manažovanie pacienta.

"Prijali sme pracovníčku, ktorá má na starosti tvorbu a správu čakacej listiny, logistiku pacientov, ich kontaktovanie, plánovanie hospitalizácií a zákrokov. Takže nevznikajú prestoje v operačnom programe a eliminovali sa prípady, kedy pacient objednaný na zákrok z rôznych dôvodov neprišiel," pokračuje Baláž.

Ako tiež pripomína: "Pacientov dôsledne informujeme, čo ich čaká pred, počas a po operácii, nielen pri vyšetreniach v ambulancii, ale pripravili sme pre nich informačné materiály s presnými pokynmi. Tento krok si pochvaľujú najmä starší ľudia."

Riaditeľ Rooseveltovej nemocnice Vladimír Baláž sám podstúpil tri operácie na oddelení ortopédie v nemocnici, ktorej šéfuje. "Musím pochváliť naše pracovisko ortopédie. Pacienti u nás ležia v priemere päť dní, čo je výborné číslo, majú včasnú rehabilitáciu a vedia sa rýchlo vrátiť do svojho bežného života. To môžem potvrdiť aj na vlastnej koži, lebo som tri také operácie u nich absolvoval," zdôraznil.

Navyše v Rooseveltovej nemocnici otvorili v týchto dňoch pre tých, ktorí chcú mať počas pobytu v nemocnici pohodlie a súkromie, novozrekonštruovanú nadštandardnú izbu.

"Záujem pacientov evidujeme už dávnejšie, doteraz sme im však nadštandardné ubytovanie nevedeli poskytnúť," informovala ekonomická námestníčka Miriam Lapuníková.