Prieskum v piešťanskej nemocnici si každý vysvetľuje po svojom

Sedem poslancov zdravotníckeho parlamentného výboru bolo včera na prieskume v Nemocnici Alexandra Wintera v Piešťanoch.

03.12.2014 18:00 , aktualizované: 04.12.2014 09:05
debata (148)

Dôvodom bola kauza vysúťaženého CT prístroja za 1,6 milióna eur. Názory poslancov na výsledky prieskumu sú odlišné. Kým Richard Raši (Smer) v nákupe nenašiel pochybenia, poslanec Viliam Novotný (SDKÚ) má podozrenie, že išlo o zmanipulovaný tender.

Medializované informácie, že nemocnica má kúpiť predražené CT, sa podľa predsedu výboru Richarda Rašiho nezakladajú na pravde. „Chcel by som informácie, ktoré odzneli v médiách, porovnať s našimi zisteniami a faktom je, že nemocnica nepochybila a postupovala správne,“ povedal Raši.

Podľa neho firma, ktorá zvíťazila vo verejnej súťaži, cenu nenadhodnotila. Tender bol ukončený v októbri 2014. Oproti prístroju, ktorý kúpila nemocnica v Havlíčkovom Brode za 540-tisíc, má piešťanské CT o dva softvéry navyše.

Člen výboru pre zdravotníctvo Viliam Novotný (SDKÚ) má podozrenie, že súťaž bola zmanipulovaná. „Za podozrivé považujem aj fakt, že víťazná firma Medical Group, ktorá vysúťažila prístroj za 1,6 mil. eur, ho kúpila od firmy, ktorá ho piešťanskej nemocnici ponúkala v roku 2012 za 700-tisíc eur,“ podotkol Novotný.

Piešťanská nemocnica totiž pred dvomi rokmi už jednu súťaž na CT robila. Nakoniec ju však zrušila. V oboch súťažiach boli podľa Novotného vypísané rovnaké podmienky, ale v roku 2012 boli cenové ponuky rádovo o státisíce nižšie než tento rok. „Cenové ponuky sa pohybovali od 700-tisíc do milióna eur s DPH, tento rok už išlo o ponuky od 1,3 mil. eur bez DPH,“ povedal Novotný, čo je podľa neho obrovský rozdiel. Odpoveď, čo spôsobilo tento rozdiel, musia dať podľa neho odborníci – Úrad pre verejné obstarávanie a vyšetrovatelia.

Výbor pre zdravotníctvo prijme závery z poslaneckého prieskumu až po návšteve ďalších dvoch nemocníc v Trenčíne a Martine, tam by mal tiež preveriť podmienky nákupu CT prístrojov.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

148 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #ministerstvo zdravotníctva #verejné obstarávanie #Medical Group SK #CT prístroj