Zdravotné sestry budú protestovať proti rozkrádaniu zdravotníctva

Protestné zhromaždenie proti rozkrádaniu slovenského zdravotníctva zvoláva na utorok 9. decembra do Piešťan Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek.

06.12.2014 10:50
zdravotné sestry, nemocnica, starostlivosť,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (67)

Protestujúci budú žiadať aj okamžité zvýšenie platov sestier, pôrodných asistentiek a ostatných zdravotníckych pracovníkov a transparentné hospodárenie s peniazmi daňových poplatníkov. Zhromaždenie sa bude konať pred Nemocnicou Alexandra Wintera od 16:30. Sestry pozývajú protestovať aj pacientov, ktorí nie sú spokojní so stavom, do ktorého sa slovenské zdravotníctvo dostalo. O protestnom zhromaždení informuje Slovenská komora zdravotných sestier a pôrodných asistentiek na svojej internetovej stránke.

"Populistické kroky tejto vlády majú za následok zníženie kvality zdravotnej starostlivosti poskytovanej občanom tejto krajiny – pacientom a zároveň prehlbujú nespokojnosť zdravotníkov. Jediní, komu tento systém vyhovuje, sú paraziti, ktorí sa priživujú na nefunkčnom systéme. Zdravotnícki pracovníci musia denno-denne nahrádzať vlastnými silami nedostatky systému, ktorý tu zaviedla chobotnica a politická mafia ,“ píše sa v pozvánke na protestné zhromaždenie, pod ktorou sú podpísané prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová a predsedníčka sesterských odborov Monika Kavecká. Protestujúci budú podľa tohto dokumentu žiadať zvýšenie platov sestier, pôrodných asistentiek a ostatných zdravotníckych pracovníkov už od januára 2015 vo všetkých zdravotníckych zariadeniach bez rozdielu.

O rozkrádaní slovenského zdravotníctva sa začalo intenzívne hovoriť po nedávnej kauze nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou za 1,6 milióna eur. Poslanci z výboru pre zdravotníctvo NR SR po kontrole priamo v nemocnici konštatovali, že k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní pri kúpe prístroja neprišlo. Všimli si však výrazne vyššie ceny dodávateľov takýchto prístrojov v tomto roku oproti cenám spred dvoch rokov, ako aj podozrivo malé rozdiely medzi ponukami. Riaditeľka Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch požiadala dodávateľa prístroja, spoločnosť Medical Group SK, o ukončenie zmluvného vzťahu.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #protest #zdravotné sestry