DRG asi bude. Ale aké?

utorok, 03. november 2015, 22:20

Po rokoch príprav sa vraj dočkáme. Od začiatku budúceho roku sa má spustiť takzvaná ostrá prevádzka systému DRG.

Platba za diagnózu sa na Slovensku pripravuje od roku 2011. Rozhodli sme sa prevziať nemecký systém DRG, za eurofondy sme vyškolili stovky zdravotníkov, upravili sme legislatívu, vyvinuli číselníky a katalógy, od roku 2013 nemocnice vykazujú paralelne a… Celý proces sa nejako zadrhol.

Sprehľadnenie finančných tokov nie je totiž v záujme skupín, ovládajúcich slovenské zdravotníctvo, predovšetkým štátne nemocnice. Naplno by totiž odhalilo neefektivitu v týchto zariadeniach.

S blížiacimi sa voľbami však vláda potrebuje ukázať, že v zdravotníctve urobila aspoň niečo zmysluplné.

Takže sa spustí DRG, ale tak, aby to nikoho neohrozilo. Ostrá prevádzka totiž podľa ÚDZS znamená, že financovanie zostane po starom. Nemocnica sa len dozvie, koľko by bola bývala dostala peňazí, keby DRG skutočne slúžilo ako platba za diagnózu.

Takýto postupný nábeh DRG je v teoreticky poriadku. Škoda len, že sa s ním nezačalo skôr. A že všetky rozhodnutia o dôležitých parametroch DRG sa alibisticky odkladali tak dlho, aby sa s nimi musela vysporiadať až ďalšia vláda.

Až od nej bude závisieť, aké bude slovenské DRG.

 

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia