Štát bude platiť ešte menej ako málo

pondelok, 21. október 2013, 10:35

Keď som pred dvoma mesiacmi komentoval návrh zdravotníckeho rozpočtu na budúci rok, konštatoval som, že štát bude do systému platiť najmenej od roku 2007.

Odvtedy sa situácia zmenila. K horšiemu.

Hoci sa súčasná vláda vo svojom programovom vyhlásení ostro vymedzovala voči nízkym platbám za predchádzajúcej vlády, nakoniec pristúpila k najväčšiemu zníženiu platieb do zdravotníctva za posledných 10 rokov.

Kým ešte v auguste plánoval štát minúť v budúcom roku na poistencov štátu 1,205 mld. €, v októbri sa už bavíme o sume, ktorá je o 53 miliónov eur nižšia.

Prognóza počtu poistencov štátu sa pritom nezmenila (3 117 000 ľudí).

Jediné, čo sa vo vzorci zmenilo, je výška platby za jedného poistenca.

Po prvý raz od roku 2004 klesne táto sadzba pod 4 % z priemernej mzdy. Štát podľa návrhu rozpočtu plánuje platiť len 3,82 %.

Finančnej kondícii zadlžujúcich sa nemocníc tento výpadok zdrojov nepomôže. Keď k tomu pridáme nekryté zvýšenie miezd, rok 2014 bude pre zdravotníctvo ťažší než ten súčasný.

Navrhované zníženie platby štátu na 3,82 % môže byť len bublina, ktorá slúži na budovanie rokovacej pozície pre hlasovaním v parlamente. Ministerka Zvolenská môže „vyrokovať“ nakoniec tie pôvodne plánované štyri percentá. A tieto 4 % budú náhle vyzerať ako úspech, kým doteraz vyzerali ako neúspech vyjednávacích schopností rezortu.

článok bol publikovaný v Zdravotníckych novinách č. 37/2013

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia