Vyrovnané hospodárenie už na budúci rok?

utorok, 04. marec 2014, 0:40

Ako pozitívnu správu predstavilo ministerstvo zdravotníctva informáciu, že štátne nemocnice „vyrobili“ za vlaňajšok sekeru 66 miliónov eur. Lebo veď sa ten rok mohlo skončiť aj horšie.

Veru, mohol. Ale mohol sa skončiť aj podstatne lepšie. Napríklad nemocnice mohli hospodáriť vyrovnane. Alebo so ziskom, aby získali zdroje na potrebné investície.

Strata štátnych nemocníc za minulý rok bola o 50 miliónov eur nižšia než rok predtým. Tento úspech je daný predovšetkým tým, že tieto nemocnice dostali viac peňazí od poisťovní. Poisťovne mohli zaplatiť nemocniciam viac, lebo ušetrili vďaka klesajúcim cenám na liekoch.

Ťažko však uveriť rečiam o efektívnejšom obstarávaní, keď analýzy zverejňovaných zmlúv naďalej ukazujú už aj pri ľahko porovnateľných položkách na nevýhodné nákupy; naposledy takto kolegovia z Transparency International odhalili drahý nákup elektrickej energie v nemocniciach.

Jestvujú aj ďalšie dôvody na pochybnosti. Nejestvuje nezávislá kontrola účtovníctva nemocníc, ktoré majú právnu formu príspevkových organizácií. Dlh týchto nemocníc voči Sociálnej poisťovni stúpa bez akejkoľvek zmeny trendu. Aj od dodávateľov idú nepriaznivé signály. Asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK-MED hovorí o rastúcom objeme pohľadávok po lehote splatnosti, ako aj o predlžujúcej sa lehote splatnosti.

Na obzore nevidno zásadný rast zamestnanosti, miezd alebo platby za poistencov štátu. Teda nevidno zásadný rast zdrojov zdravotných poisťovní.

Opakovaná skúsenosť velí byť skeptikom. Splniť prísľub, že v roku 2015 už bude hospodárenie nemocníc vyrovnané, sa podľa mňa pani ministerke nepodarí.

 

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia