Srbsko: nový minister zdravotníctva a vládny manifest

štvrtok, 26. jún 2014, 20:00

Po parlamentných voľbách v Srbsku došlo k rotácii medzi dvoma politickými lídrami, ktorí si vymenili svoje miesta vo vláde.

V súčasnej srbskej vláde sa novým premiérom stal Aleksandar Vučić, kým doterajší premiér Ivica Dačić sa stal vicepremiérom a ministrom zahraničných vecí.

Za srbského ministra zdravotníctva si Aleksandar Vučić vybral Zla­ti­bora Lon­čara (42). Lončar je vyštudovaný lekár so špecializáciou všeobecná chirurgia. Od novembra 2012 bol riaditeľom Urgentného centra v Belehrade.

 

Srbský minister zdravotníctva Z. Lančar a premiér A. Vučić

Srbský minister zdravotníctva Z. Lančar a premiér A. Vučić.

 

Obsiahle programové vyhlásenie vlády predstavil Vučić parlamentu a verejnosti. Medzi mnohými prioritami zdôraznil aj význam zdravia a zlepšovania zdravotnej starostlivosti.

Kľúčové posolstvá:

  • Prioritou v organizácii zdravotníctva bude vybudovanie záchranného systému a podpora primárnej starostlivosti.
  • Vytvorí sa osobitný verejno-súkromný fond, ktorý bude slúžiť na financovanie liečby detí – takej zdravotnej starostlivosti, ktorá nie je hradená republikovým fondom zdravotného poistenia (RFZO), ako aj vybraných urgentných prípadov.
  • Zruší sa povinná dvojročná stáž pre absolventov, ktorá bola podmienkou pre začatie špecializačného štúdia. Lekári tak budú môcť po skončení školy ihneď začať so špecializáciou.
  • Srbsko sa stalo vyhľadávanou destináciou pre medicínsky turizmus (najmä v oblasti stomatológie a kozmetickej chirurgie). Vláda preto vytvorí špeciálny tím, ktorý sa bude venovať týmto aktivitám.
  • Vláda zvažuje, že ukončí zvyk posielať lekárov na špecializačné štúdium do zahraničia. Naopak, chce prilákať srbských expertov zo zahraničia, aby vzdelávali miestnych lekárov a liečili miestnych pacientov.
  • Začne sa projekt „aktívne zdravie“ – lekári pôjdu za potenciálnymi pacientami namiesto toho, aby čakali, kým pacienti prídu k nim. Tento postup by mohol predchádzať niektorým chorobám, znižovať náklady a zachraňovať životy.|
  • Čakacie doby na vyšetrenie u špecialistu sa do troch rokov skrátia na polovicu.
  • Dokončia sa rekonštrukcie klinických centier.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia