Ad: Nemocnica Rázsochy by sa mala dokončiť (ZdN)

štvrtok, 26. jún 2014, 21:00

Zaujímavý a podnetný článok od architektky Evy Ondruškovej opäť otvára tému dostavby nemocnice na Rázsochách. K tomuto nápadu sa vyjadrila azda každá ponovembrová vláda, aby nakoniec tému uzatvorila s tým, že sa to neoplatí.

Wayna Gretzkého, najlepšieho hokejistu všetkých čias, sa kedysi pýtali na tajomstvo jeho úspechu. Odpovedal, že nekorčuľuje tam, kde puk je, ale tam, kde ten puk bude. Úspech modernej nemocnice bude v tom, ak dokáže reagovať na zdravotné potreby o 20, 30 rokov.

Naozaj si netrúfam odhadnúť, do akej miery projekt, ktorý sa rodil v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch minulého storočia, dokáže reflektovať zdravotné potreby ľudí v prvej polovici 21. storočia. Do akej miery bude už postavený skelet nútiť architektov a stavbárov ku kompromisom.

Toto majú rozlúsknuť profesionáli – a profesionáli sa komplexnému auditu areálu na Rázsochách opakovane venovali. A opakovane došli k záveru, ktorý sa líši od názoru pani architektky Ondruškovej.

To, či má rácio dokončiť nemocnicu na Rázsochách, laická verejnosť veru nerozrieši. A pod laickou verejnosťou rozumiem aj zdravotníkov, čitateľov Zdravotníckych novín. Tí vedia, že Bratislava potrebuje už 20 rokov novú nemocnicu. Akurát nemajú predstavu, či chátrajúci skelet rozostavaných objektov je alebo nie je nejako použiteľný na stavbu modernej nemocnice.

Je pravdou, že Rázsochy sú naozaj dobrou lokalitou na výstavbu nemocnice i kampusu. A je tiež pravdou, že táto príležitosť bola veľkolepo premrhaná.

Bezradnosť štátu pri určovaní zdravotnej politiky, zmeny o 180 stupňov po každých voľbách – to všetko akoby dávalo za pravdu nostalgickým spomienkam na zdravotníctvo pred rokom 1989.

Spomienkový optimizmus nám umožňuje vytesniť to nepríjemné, nelichotivé či zlé z minulosti. V spätnom zrkadle sa minulosť javí ako selanka. Takže: socializmus a centrálne plánovanie možno vyzerajú osvietene, ale to, čo mu chýbalo sú – výsledky. Stredná dĺžka života, ako jeden z ukazovateľov kvality zdravotníctva a úrovni verejného zdravotníctva, až do konca osemdesiatych rokov na Slovensku stagnovala. U mužov dokonca klesala. Za západnou Európou dodnes zaostávame o 6-8 rokov.

Náklady na lieky mal socializmus pod kontrolou – zo Západu sa lieky nedovážali, dostupné boli len generiká z krajín RVHP. Prístup k vyšetreniam CT alebo sonografii bol len pre vyvolených. Na dialýzu mali nárok len stranícke kádre a ľudia, ktorí boli ešte v produktívnom veku. Za najmodernejšou liečbou sme zaostávali o 10-15 rokov.

Štát opakovane preukázal, že ani v zdravotníctve nie je dobrým hospodárom ani zodpovedným vlastníkom. Svoj majetok necháva spustnúť, nezveľaďuje ho a prijíma nevýhodné rozhodnutia. Deje sa tak bez ohľadu na farbu politického trička a niet dôvodu si myslieť, že by sa to malo čoskoro z akéhokoľvek dôvodu zmeniť.

Nie som však pesimista. Naopak. Snaha postaviť novú nemocnicu v Bratislave ako PPP projekt je signálom, že ani pre ľavicu už nie je súkromný kapitál v zdravotníctve tabu. A to je dobre. Súkromník, ktorý má v stávke vlastné peniaze a vlastnú reputáciu, má vyššiu motiváciu prijímať správne rozhodnutia, než všetci kibicovia dohromady.

 

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia