Szalay odpovedá Visolajskému

utorok, 22. júl 2014, 16:38

Redaktorka televízneho spravodajstva RTVS Lucia Tomečková nás požiadala o stanovisko k téme parkovania pri nemocniciach.

Dobrý deň pán Szalay,

LOZ dnes zverejnilo reakciu pod názvom „Ďalší nehorázny zvrat v kauze prenájmu nemocničných parkovísk“, ohľadom rozhodnutia súdu. Pán predseda LOZ Peter Visolajský mi napísal:“ Možno by bolo zaujímavé spýtať sa zdravotníckeho analytika p. Szalaya na tému prenájmu parkovísk.“ Prosím môžem vás požiadať o písomnú reakciu, pretože nie celkom tomu rozumiem, čo tým myslel, prečo mám osloviť práve Vás?

Ďakujem.

S úctou
Lucia Tomečková
redaktorka spravodajstva

 


 

Vážná pani redaktorka,

vďaka za mail i za otázku. Som polichotený, že sa o môj názor zaujíma aj predseda LOZ Dr. Visolajský.

S prenájmom parkovísk nemám nič spoločné. Nie som priamo ani nepriamo súčasťou žiadneho projektu na Slovensku, ktorý by riešil problematiku spoplatnenia parkovania. Nie som podielnikom, ani tichým spoločníkom žiadnej firmy, ktorá by sa takouto činnosťou zaoberala. Nemám žiadnu konzultačnú zmluvu, ani obdobný kontrakt s nikým, kto sa parkovaním zaoberá. Môj názor na problematiku je mojím názorom; môj názor nie je na predaj.
 
V tejto téme sa zmiešavajú dve veci, ktore treba oddeliť, aby sme predišli zbytočným nedorozumeniam:
 
1) To, či prenájom parkoviska pred niektorou nemocnicou je skutočne pre nemocnicu výhodný alebo nie
Tu sme (dúfam) na jednej lodi s p. Visolajským. Zodpovedný vlastník by samozrejme nedopustil, aby jeho manažment uzatváral nevýhodné zmluvy; ako sa však opakovane preukazuje, štát nie je v tejto zodpovednosti dôsledný a takúto prax umožňuje. Na neefektívne nakladanie s majetkom je potrebné upozornovať. Škoda, že LOZ v r. 2011 storpédoval snahu o zvýšenie zodpovednosti manažmentov nemocníc a brojil proti transformácii nemocníc na akciové spoločnosti. Manažmenty sa preto správaju naďalej tak, ako to LOZ kritizuje (a zároveň pritom bráni zmene).
 
2) Existencia „práva na bezplatné parkovanie”
Hrozba, že nemocnica uzavrie nevýhodnú zmluvu na prevádzkovanie plateného parkoviska nezakladá právo na bezplatné parkovanie pri nemocnici. Parkovacie miesta v mestách sú vzácny zdroj, majú svoju cenu, ich spoplatnenie neohrozuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Za parkovanie pri nemocniciach sa platí aj na Západe.

Ak je nemocnica vlastníkom pozemku pod parkoviskom, môže sa rozhodnúť, ako toto svoje aktívum dokáže využiť k maximálnemu prospechu pre nemocnicu. Môže z marketingových dôvodov svojím pacientom umožniť zľavu, príp. prvé hodiny zdarma. Z dôvodov stabilizácie ľudských zdrojov môže dať paušálnu zľavu svojim zamestnancom.

Boj za plošné bezplatné parkovanie pri nemocniciach je populisticky a ekonomicky nezmyselný (tu mierim predovšetkým na tzv. pravicových poslancov parlamentu, ktorí dokonca navrhli zákon o bezplatnom parkovaní pri nemocniciach).


So želaním pracovných úspechov

Tomáš Szalay
partner & senior analytik

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia