Čo si všímať pri zmene zdravotnej poisťovne?

piatok, 25. júl 2014, 0:16

Z časopisu Urob si sám sme dostali otázky na tému zmeny zdravotnej poisťovne:

  1. Oplatí sa ľuďom meniť zdravotnú poisťovňu, keď všetky poisťovne musia svojim klientom preplatiť rovnakú zdravotnú starostlivosť a aj doplatky za lieky sú rovnaké vo všetkých poisťovniach?
  2. V čom sú najväčšie rozdiely medzi zdravotnými poisťovňami?
  3. Čo by si mali ľudia všímať pri výbere zdravotnej poisťovne?

Odpoveď:

Je pravdou, že legislatíva dnes neumožňuje zdravotným poisťovniam sa od seba veľmi líšiť. Preto sú rozdiely medzi nimi pre bežného spotrebiteľa (poistenca, pacienta) neraz málo postrehnuteľné. Ale rozdiely medzi zdravotnými poisťovňami sú, a môžu byť dôvodom pre zmenu.

Všetky poisťovne síce preplácajú zdravotnú starostlivosť „podľa zákona“, ale táto definícia je neraz vágna. Najlepšie je to vidieť na príklade čakacích listín na plánované operácie – všetky poisťovne operáciu preplatia, ale v jednej čaká pacient na výkon 3 mesiace a v inej rok. Ak je dĺžka čakania pre pacienta dôležitá, mal by si podľa toho vybrať svoju poisťovňu.

Poisťovne majú odlišný prístup k nákupu zdravotnej starostlivosti – teda k tomu, koho zazmluvnia. Ak má poistenec svojho „obľúbeného“ lekára či nemocnicu, mal by si vybrať tú poisťovňu, s ktorou má lekár/nemocnica zmluvu (nie vždy majú poskytovatelia zmluvy so všetkými poisťovňami).

V neposlednom rade je rozdiel i v klientskom servise – v komunikácii poisťovne s poistencom, vo fungovaní callcentra, vo vybavovaní podnetov a sťažností, v zložitosti alebo jednoduchosti administratívy, v online službách. Toto môžu byť argumenty skôr pre mladšiu generáciu, ktorá má svoje očakávania od zdravotníctva „skreslené“ skúsenosťami z iných odvetví (telekomunkačné služby, bankovníctvo, …).

Rozdiely medzi poisťovňami sú tiež v prístupe k prevencii a v jej rozsahu.

Zdravotné poisťovne niečo „musia“ a niečo „môžu“. A v tom „môžu“ sa môžu odlišovať. V jednej poisťovni znižujú malým deťom doplatky za lieky. V inej investujú do zlepšenia zdravotných podmienok v rómskych osadách. V ďalšej podporujú hospitalizácie s operáciami, keďže chcú skrátiť dlhé čakačky.

Súťaž a odlišnosti by podľa mňa mohli byť väčšie. V HPI presadzujeme, aby sa poisťovne smeli väčšmi odlišovat a mohli ponúkať svojim klientom rôzne poistné plány podľa ich potrieb a preferencií. Mohli by sa tak líšiť rozsahom i cenou ponúkaných služieb.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia