Začne sa petičná akcia za pluralitu poisťovní

utorok, 31. júl 2007, 18:28

V najbližších dňoch sa na Slovensku začne petičná akcia, ktorej cieľom je zachovanie pluralitného modelu zdravotného poistenia. Ako na tlačovej besede uviedol výkonný riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč, občania, ktorí sa podpíšu pod petíciu, tým vyzvú ústavných činiteľov, aby zachovali slobodný výber zdravotnej poisťovne, nepresadzovali ani nepodporovali vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne, zachovali rovnocennosť štátneho a neštátneho sektoru zdravotníctva a zachovali právo na zisk zdravotníckym pracovníkom, zariadeniam aj poisťovniam.

Riaditeľ Inštitútu pre sociálne a ekonomické reformy Eugen Jurzyca, ktorý je členom petičného výboru, skonštatoval, že ak by sa mal zmeniť systém zdravotného poistenia z pluralitného na monopolný, znamenalo by to vyvlastnenie súkromných poisťovní. Podľa Jurzycu umožnenie zisku môže prinášať problémy, no cesta nevedie cez zákaz zisku. Zasadzuje sa preto o dôkladnú kontrolu použitia zisku zdravotných poisťovní. Jeho návrh podporili aj ostatní členovia petičného výboru: prezident Slovenskej lekárskej spoločnosti Peter Krištúfek, predseda Študentskej rady vysokých škôl Jaroslav Juriga a herec Milan Lasica, ktorý povedal: „Som za to, aby človek mal možnosť výberu zdravotnej poisťovne alebo čohokoľvek iného. Sám som vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, takže nie je dôvod, aby som bojoval za iné, ale pluralitu považujem za základ demokratického systému,“ dodal Lasica.

Petíciu bude možné podpísať v 28 mestách SR, postupne sa rozšíri do celkovo 92 miest, pričom koniec akcie nie je ohraničený presným termínom. Občania ju budú môcť nájsť aj na 176 pracoviskách súkromných zdravotných poisťovní a podľa Kováča sa zrejme pripoja aj zdravotnícke zariadenia a organizácie Republikovej únie zamestnávateľov. Kováč očakáva, že sa nazbiera viac ako 100 tis. platných podpisov, takže sa petíciou bude musieť zaoberať Národná rada SR. V súčasnosti už koluje petícia, v ktorej sa občania naopak vyslovujú za zavedenie jednej zdravotnej poisťovne, pričom by už na nej malo byť okolo 10 tis. podpisov, ktorými disponuje ministerstvo zdravotníctva. Ako Kováč dodal, Združenie zdravotných poisťovní ponúklo ministerstvu zdravotníctva pomoc pri vypracúvaní zadania spoločného prieskumu verejnej mienky, no ministerstvo podľa neho na ponuku nereagovalo, uzatvára správu agentúra SITA.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia