Poistenci EZP napokon prejdú do štátnej SZP

utorok, 21. október 2008, 20:32

Poistenci Európskej zdravotnej poisťovne v likvidácii (EZP) napokon prejdú do štátnej Spoločnej zdravotnej poisťovne. „Predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Richard Demovič vydal rozhodnutie, ktorým k 1. januáru 2009 nariaďuje bezodplatný prevod poistného kmeňa EZP na SZP,“ informoval hovorca úradu M. Michalič. Súkromná ZP Dôvera pritom ponúkala likvidátorovi EZP za prevod poistného kmeňa nenulovú cenu. Štátna SZP týmto rozhodnutím získa do svojho poistného kmeňa približne 50 tis. poistencov.

Prečítajte si tiež:

EZP mala pôvodne asi 125 tis. klientov, viac ako 76 tis. z nich sa však v rámci prepoisťovnia rozhodlo pre inú zdravotnú poisťovňu. Úrad zároveň informoval aj o tom, že minulý týždeň bolo v Obchodnom vestníku zverejnené uznesenie Okresného súdu Bratislava I. o začatí konkurzného konania voči EZP.

Celý proces okolo EZP začal v máji, keď spoločnosť Medical Care Holding Ltd., ktorá je jediným akcionárom poisťovne, doručila Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou oznámenie o zrušení poisťovne a jej vstupe do likvidácie. Najmenšia zdravotná poisťovňa vyhlásila, že odchádza z trhu verejného zdravotného poistenia a vstupuje do likvidácie kvôli zmenám v legislatíve týkajúcej sa zdravotných poisťovní. O poistný kmeň EZP prejavila záujem Apollo zdravotná poisťovňa, úrad však nariadil jeho dočasný prevod na Spoločnú zdravotnú poisťovňu. Odvtedy sa kompetentní snažili o jeho trvalý a zároveň odplatný prevod na niektorú z existujúcich poisťovní.

Poistný kmeň zaniknutej Európskej zdravotnej poisťovne (EZP) bola pripravená trvalo prevziať aj Zdravotná poisťovňa Dôvera a bola ochotná za neho aj zaplatiť. „Na podmienkach prevodu kmeňa EZP za nenulovú cenu sme sa riadne dohodli s jej likvidátorom,“ vyhlásila pre agentúru SITA PR manažérka poisťovne Zuzana Horníková. ÚDZS však rozhodol inak.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia