Európsky súdny dvor a vlastníctvo lekární

utorok, 26. máj 2009, 13:00

Spomenuté rozsudky boli v slovenských médiách nesprávne interpretované ako „zákaz vlastníctva lekární nefarmaceutami“, ktorý má údajne viesť až ku zrušeniu tretiny lekární na Slovensku. V skutočnosti ESD konštatoval niečo iné.

V nemeckom prípade (C-171/07 a C-172/07) i talianskom prípade (C-531/06) ESD rozhodol, že vnútroštátny zákaz vlastníctva a prevádzkovania lekární nefarmaceutami neodporuje zásade voľného pohybu tovaru a služieb. Zovšeobecnene povedané, jednotlivé členské štáty môžu obmedzovať vlastníctvo lekární. Neznamená to však, že musia. Rozsudky ESD neznamenajú teda ani zánik tretiny lekární na Slovensku, ani potrebu novelizovať našu legislatívu.

Téma obmedzenia vlastníctva lekární na Slovensku nie je podľa HPI v súčasnosti aktuálna. Problémy lekárenstva netkvejú vo vlastníctve lekární, ale v regulácii kvality, dohľade nad jej dodržiavaním a vymáhaní pravidiel. To je priestor, v ktorom je potrebné dnešný systém zlepšovať, a to v súčinnosti štátu, regionálnych i profesijných samospráv.

HPI považuje za vhodné v tejto veci uvažovať o tesnejšom prepojení zodpovednosti a kompetencií odborných zástupcov v lekárňach.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia