Slovenské mamičky oznámkovali pôrodnice

štvrtok, 20. október 2011, 11:00

V nezávislom známkovaní získavali pôrodnice hodnotenie kvality svojich služieb, a to priamo od mamičiek, ktoré u nich rodili. Hodnotenie prebiehalo prostredníctvom www.sprievodca-porodnicami.sk od 16. februára do 31. augusta 2011, hlasovalo 2800 mamičiek. Mamičky dali najlepšie známky pôrodnici v Banskej Štiavnici, v Ružomberku a v Bardejove.

Podľa ankety na www.rodinka.sk, pri výbere pôrodnice tehotné najviac zvažujú vzdialenosť od bydliska, prítomnosť „svojho pôrodníka“ a dobré skúsenosti ostatných mamičiek.

Rebríček najlepšie hodnotených pôrodníc

Od novembra môžete v slovenských pôrodniciach nájsť nové certifikáty. Sú výsledkom nezávislého hodnotenia mamičiek v projekte Sprievodca pôrodnicami.

 

 

Najlepšie hodnotené pôrodnice k 31. 8. 2011

 

1.     Nemocnica Banská Štiavnica

2.     UVN SNP Ružomberok

3.     NsP Sv. Jakuba Bardejov

4.     Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča

5.     Nemocnica s poliklinikou Brezno

6.     Fakultná nemocnica Trenčín

7.     Nemocnica Bánovce nad Bebravou

8.     Univerzitná nemocnica Bratislava Kramáre

9.     Univerzitná nemocnica Martin

10.   Všeobecná nemocnica Žiar nad Hronom

Najväčší počet „cumlíkov“ získali pôrodnica v Banskej Štiavnici, ktorá je dlhodobo známa svojim ľudským prístupom, Ružomberok a Bardejov. Z bratislavských sa najlepšie umiestnili Kramáre, práve vďaka práci novorodeneckého oddelenia a podpore dojčenia.

 

V „cumlíkovej známke“  ženy posudzovali napr.: spokojnosť s predpôrodnou prípravou, s dodržiavaním intimity a rešpektom k individuálnym potrebám tehotnej.

Samostatne sa hodnotila spokojnosť s prácou personálu pri pôrode, na oddelení šestonedelia, na novorodeneckom oddelení – čo sú síce tri nezávislé oddelenia, ale spolu určujú výslednú skúsenosť pacientky. Sprievodca sa pýtal aj na prvé okamžiky po pôrode: mohli byť mamičky s bábätkom, pomohli im v pôrodnici s dojčením?

Pri čítaní podrobného hodnotenia každej pôrodnice je miestami zarážajúce, aký veľký je často rozdiel v spokojnosti s prácou jedného oddelenia a nespokojnosťou s prácou druhého. V ankete realizovanej na webe rodinka.sk, mamičky pri rozhodovaní uvádzali ako najťažšiu dilemu: rozhodnúť sa medzi prioritami dobrý pôrod vs. dobrá starostlivosť po pôrode.

Pri porovnaní podrobného hodnotenia pôrodníc je zjavné, že tehotné majú dôveru v odbornosť personálu v pôrodnici, kde by však ocenili zlepšenie je: dodržiavanie intimity, ochota načúvať individuálnym potrebám, rešpekt, umožnenie partnera pri pôrode a neprerušovaný kontakt s bábätkom po narodení.

 

Ako si ženy vyberajú pôrodnicu?

CertifikatMiesto narodenia svojho bábätka si mamy vyberajú starostlivo, majú na to dostatok času. V ankete na rodinka.sk sme sa pýtali mamičiek, podľa akých kritérií si vyberali pôrodnicu. Na prvom mieste uvádzali vzdialenosť od miesta bydliska, na druhom prítomnosť známeho ošetrujúceho personálu (prevažne lekára) a na treťom mieste to boli dobré skúsenosti iných mamičiek. Dôležitú úlohu tiež prisúdili možnosti rooming- in a prítomnosti sprevádzajúcej osoby počas pôrodu.

Veľký dôraz tehotné a mamy kladú na pocit bezpečia a rešpektu. Je to jeden z dôležitých podporných faktorov bezproblémového priebehu pôrodu: žena by mala rodiť tam, kde sa cíti bezpečne. Rovnako dôležité je pre nich umožnenie kontaktu s bábätkom, podpora dojčenia.

 

Prečo Sprievodca pôrodnicami?

V roku 2010 sa na Slovensku narodilo 60 410 detí, čo je o 807 menej ako v roku 2009. Priemerný vek rodičky stúpol za posledných desať rokov o 2,6 roka na bezmála 29 rokov. Prvorodičky majú pri narodení svojho prvého dieťaťa v priemere 27,3 roka (o 3,2 roka viac ako v roku 2001). (Zdroj: Infostat).

 

 

Sprievodca pôrodnicami je internetová aplikácia, v ktorej má každé gynekologicko-pôrodnícke a novorodenecké oddelenie vypracovaný profil na základe nimi poskytnutých údajov. Tento profil majú pôrodnice možnosť pravidelne aktualizovať, aby informácie o oddelení boli vždy aktuálne a presné.

Vyplnenie dotazníka bolo pre oddelenia dobrovoľné, k dnešnému dňu odpovedalo 51 pôrodníc, z 54, ktoré aktuálne v SR fungujú. V týchto pôrodniciach prebehlo približne 93% pôrodov na Slovensku. Od spustenia projektu ukončila svoju činnosť pôrodnica v Levoči a v Bratislave sa otvorilo Sanatórium Koch.

 

Ako uviedla Angelika Szalayová z Health Policy Institute: pôrody sú najčastejšie príčiny hospitalizácie na Slovensku (narodenie dieťaťa na 2. mieste, spontánny pôrod na 3. mieste a pôrod cisárskym rezom na 8. mieste), pre ženu často jediná hospitalizácia v živote.

 

  • informácie o kvalite a tom, čo ľudí v pôrodnici čaká, sú veľmi dôležité, znižujú strach a zvyšujú dôveru v zdravotníkov a tým aj zlepšujú proces a výsledky starostlivosti

  • výber pôrodnice je najlepším príkladom pre hľadanie „dobrej nemocnice“ – budúci rodičia majú čas a skúsenosti hľadať informácie aj na internete

  • zrozumiteľných informácií o kvalite zdravotnej starostlivosti je na Slovensku stále nedostatok.

Projekt prináša novú kvalitu v hodnotení pôrodníc na internete tým, že tehotné nie sú odkázané len na sekundárne zdroje informácií o kvalite služieb z diskusií na internetových fórach, ale môžu si prečítať podrobné údaje odovzdané samotným zariadením.

 

Mamy môžu rozdávať pôrodniciam „cumlíkové známky“ aj naďalej

Projekt je stále aktívny a čaká na hodnotenie ďalšími rodičkami v nasledujúcich rokoch. Najlepšie hodnoteným pôrodniciam raz ročne vystavíme certifikát.

 


Sprievodca pôrodnicami vznikol v mene čitateliek najväčšieho internetového magazínu pre rodičov www.rodinka.sk a v spolupráci s Health Policy Institute a mediálnou podporou Mama a ja. Základný prieskum prebiehal od septembra 2010, internetová stránka www.sprievodcaporodnicami.sk je v prevádzke od 10.2.2011.

Je to darček slovenským mamám a verejnosti pri príležitosti 10. výročia  spustenia portálu rodinka.sk.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia