USA: Spomalenie výdavkov na zdravotníctvo

streda, 08. máj 2013, 15:30

Rast výdavkov na zdravotníctvo v USA sa v posledných rokoch napriek opačným predpovediam spomaľuje. Tejto téme sa venuje májové vydanie časopisu Health Affairs. Konštatuje, že za spomalenie v posledných rokoch nemôže (len) ekonomická kríza.

Health Affairs 5/2013Kým až do začiatku krízy rástli výdavky na zdravotníctvo v Spojených štátoch medziročne o 5,9 %, od roku 2009 sa ich rast významne spomalili, na približne 3 % ročne.

Hlavný článok (Alexander J. Ryu et al) patrí skúmaniu dvoch faktorov, ktoré mohli prispieť k tomuto spomaleniu: úbytok pracovných miest a zmeny v poistnom plnení, ktoré prenášali ďalšie náklady na poistencov. Nárast spoluúčasti a zužovanie rozsahu benefitov vysvetľuje podľa autorov jednu pätinu pozorovaného spomalenia rastu výdavkov. K zníženiu tempa rastu výdavkov došlo aj v prípadoch, keď sa nezmenil rozsah poistného plnenia. Predpokladá to existenciu ďalších faktorov, ktorých vplyv môže pretrvávať aj v nasledujúcich rokoch. A. Ryu pripúšťa opatrný optimizmus, že by spomalenie výdavkov mohlo mať trvalejší charakter. V takom prípade by to malo výrazné dôsledky na americkú ekonomiku.

Recesia 2007–2009 vysvetľuje len 37 % spomalenia medzi rokmi 2003 a 2012, uvádzajú v ďalšej štúdii harvardskí akademici David M. Cutler a Nikhil R. Sahn. Pokles súkromného poistenia a škrty vo výške niektorých úhrad zo systému Medicare podľa nich zodpovedá za ďalších 8 % spomalenia. Zvyšných 55 % zostáva nevysvetlených. Autori vymenúvajú viacero trendov v zdravotníctve, ktoré by mohli vysvetľovať postupné spomaľovanie rastu výdavkov: pomalší vývoj v zobrazovacích technológiách, nových liekoch, zvyšujúca sa spoluúčasť pacientov, vyššia efektivita poskytovateľov.

D. Cutler a N. Sahni predpovedajú, že ak by tempo spomaľovania malo trvať do roku 2022, verejné výdavky na zdravotníctvo by boli o 770 miliárd dolárov nižšie oproti doterajším prognózam.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia