Korzár logo Korzár

Richard Sulík: Slovensko si môže dovoliť 16-percentné dane

Mnohí si o ňom myslia, že svojím ekonomickým vizionárstvom predbehol dobu, iní ho zas považujú skôr za snílka, nad ktorého návrhmi sa síce dá uvažovať, ale aj tak sa nikdy nezrealizujú. Spoluautor našej daňovej reformy a zakladateľ strany Sloboda a solida

Richard Sulík. Podľa šéfa SaS je šrotovné a príspevok na zatepľovanie kravinou.Richard Sulík. Podľa šéfa SaS je šrotovné a príspevok na zatepľovanie kravinou. (Zdroj: tasr)

rita (SaS) Richard Sulík chce svojím vstupom do politiky postupne docieliť, aby sa do praxe dostala aj reforma odvodového systému.


To by, okrem iného, znamenalo, že by Slováci zo súčtu svojho brutto príjmu aj s terajšími odvodmi zamestnávateľa a štátnej sociálnej dávky (súčasné životné minimum znížené o 10 percent "superhrubej" mzdy) zaplatia daň a odvody v celkovej výške 16 + 16 percent. Nielen o týchto odvodových víziách sme sa s predsedom SaS porozprávali pri jeho návšteve metropoly východu.


Prečo ste sa vôbec rozhodli založiť SaS?


- My to jednoducho vnímame tak, že sloboda a solidarita by mali byť najväčšie hodnoty, ktoré sa budeme snažiť zrealizovať. Chcem zvýšiť mieru slobody, a to sa dá len vtedy, keď zachováme aj určitú základnú mieru solidarity, najmä v daňovom a odvodovom systéme.


To ste však chceli už u vášho bývalého šéfa I. Mikloša, a tak na necelú polovicu vám to aj vyšlo.


- Podarilo sa nám výrazne zjednodušiť daňový systém, radi by sme to dokázali aj s odvodovým. Samozrejme, aj súčasný daňový systém sa dá vylepšiť, napríklad znížením dane z príjmu alebo aj zrušením výnimiek. Nie je to férové, aby sa všetci daňovníci tohto štátu skladali na privilégiá pre 41 záujmových skupín, ktorí neplatia daň, ako napr. poslanci NR SR z ich paušálnych náhrad, sudcovia z ich nemocenského alebo hasiči zo svojich odmien? Ak by sa všetky tieto výnimky zrušili, mohla by sadzba dane z príjmov klesnúť až na 16 percent.


Všade v Európe však existujú tie výnimky a dokonca Slovensko ich má aj vďaka vám takmer najmenej z celej EÚ...


- Všade v Európe je to zle spravené s tými výnimkami. Zoberme si, že predtým bolo 200 výnimiek, 160 sa nám podarilo zrušiť, čo ináč dodnes nechápem, že to tak relatívne hladko prešlo. To isté treba urobiť aj so zvyškom a nebrať ohľad na rôznych lobistov. Keď sa to podarí, úžitok budú mať všetci, lebo daň môže klesnúť až na 16 percent a príjmy štátneho rozpočtu zostanú nezmenené.


Nič v zlom, ale väčšina Slovákov by tú zmenu z 19 na 16 percent pocítila na svojej výplatnej páske maximálne tak pár eurami, čo je zanedbateľné. Omnoho viac by nielen bežným zamestnancom, ale aj ich zamestnávateľom, pomohlo zníženie odvodov...


- S tým nesúhlasím, lebo napr. kto zarobí veľa, pocíti aj ten 3-percentný rozdiel. To nie je otázka pocítenia, ale princípu daňovej spravodlivosti. Je podľa vás správne, že taký poslanec zarobí slušné peniaze vo forme paušálnych náhrad a z toho neplatí daň?


Určite nie. Ale buďme realisti. Ak doteraz nechápete ako sa vám podarila presadiť daňová reforma v takom veľkom rozsahu, čo potom reforma odvodového systému, ktorá je ešte omnoho väčším sústom... Skúste aspoň v základných rysoch vysvetliť, o čom by tá reforma bola.


- Zaujímavé je to, že pri daniach niektoré štáty, vrátane tých zo západnej Európy, špekulujú nad tým, ako tým lepšie zarábajúcim naparia vyššie dane, pri odvodoch ich to ani len nenapadne. Tam je to presne naopak, mnohé štáty majú tzv. maximálny vymeriavací základ, čiže odvodový strop. Problémom odvodov je najmä to, že sú značne vysoké.


A čo s tým mienite urobiť v prípade, ak sa SaS podarí o rok dostať sa do NR SR, prípadne aj do vlády so Smerom?


- So Smerom nepôjdeme, tým pádom sa do vlády nedostaneme... (úsmev) My určite pôjdeme do opozície a odtiaľ s tým tiež nič neurobíme.


Čiže vy si len tak dačo medzi sebou hovoríte a reálne z toho nič nebude?


- To je tak, so stranou je to ako s malým dieťaťom. Musíte ho najprv vypiplať. Preto najprv musíme byť v opozícii a odtiaľ presviedčať ľudí o výhodnosti nášho návrhu na odvodový bonus. Na tomto ich presvedčíme, aby nás volili. A keď sa dostaneme do parlamentu, po voľbách v roku 2014 budeme tá hybná sila, ktorá presadí u svojich koaličných partnerov podmienky toho odvodového bonusu. Napríklad presvedčíme SMK, že nenavrhneme zrušenie poľnohospodárskych dotácií, ak oni podporia ten náš bonus.


Teda nemáme si robiť žiadne ilúzie, aj vy budete presne takí istí "obchodníci" ako ostatní...


- Obávam sa, že bez týchto obchodov by to asi nešlo. Jasne, že by sme netolerovali napr. nástenkové tendre: Ale ak by spomínané dotácie poľnohospodárom mala byť cena za odvodový bonus, na tom by sme sa v pohode dohodli.


Skúsme byť ešte konkrétnejší a zoberme si takého priemerného východniara, ktorý zarába v hrubom tých 600 - 650 eur. Ako by ten vo svojej peňaženke pocítil odvodový bonus?


- V čistom by mu ostalo až o takmer 100 eur viac, ktoré by mohol hneď minúť. Všetci by platili rovnako, u niektorých by ten bol pokles oproti súčasnosti bol nižší, u iných azda aj väčší. Konkrétne zamestnanci by pocítili výrazný pokles, a naopak, živnostníci, ktorí si vylobovali obrovské výnimky, by platili zhruba rovnako ako teraz. Veľmi negatívne by to pocítili tí, čo žijú len z úrokov a dividend, keďže odvody by sa platili už aj z nich.


Ale z toho, čo hovoríte, nám vychádza, že príjmy Sociálnej a zdravotných poisťovní by aj bez pričinenia hospodárskej krízy klesli.


- Ja si myslím, že by neklesli. Teda takto, výnos odvodov by v priemere na jedného človeka klesol. Avšak dnes je veľa ľudí, ktorí v podstate neplatia odvody. Keď si spočítate základy daní všetkých ľudí u nás, dostanete sa niekde k 400 miliardám bývalých korún. Avšak odvody sú len tristo a ja sa pýtam, kde je ten zvyšok? Dnes je veľa legálnych spôsobov, ako sa vyhnúť plateniu odvodov. Aj náš expert na to Jozef Mihál má blog, kde píše tipy, ako sa dá v medziach zákona ušetriť na odvodoch. A keď sa odvodový systém výrazne zjednoduší, týmto únikom sa zamedzí a tých financií v systéme bude toľko, čo doteraz.


Ktorá strana by pre vás mohla byť tak ideovo najbližšie?


- No viem, že SNS by to v žiadnom prípade nebola, a hneď za nimi je HZDS. Keď nad tým rozmýšľam, ideovo je nám asi najbližšia SDKÚ.


Hovorilo sa, že vás mala posilniť aj podpredsedníčka SDKÚ Iveta Radičová, ale zatiaľ z tohto prestupu nie je nič. Že by k vám prišla až v ďalšej sezóne?


- Momentálne nič také nie je aktuálne. S I. Radičovou si občas vymeníme esemesky, ale to je tak všetko. Ešte možno príde aj k nejakému rozhovoru na podobnú tému. Uzavrieme to tým, že sme v strane hovorili o pani Radičovej, ale nehovorili sme s ňou, a to je dosť rozdiel.


V poriadku, tak vieme si predstaviť, že by napr. po budúcich voľbách bola práve ona spojovníkom medzi vami a SDKÚ?


- Jednoznačne áno.


Z vášho programu vyplýva, že SaS chce skôr minimalizovať úlohu štátu nielen v ekonomike, ale aj ďalších oblastiach. Čo by vlastne potom malo byť jeho úlohou?


- Napríklad štát tu je na to, aby plnil svoje úlohy pri vzdelávaní, súdnictve, zabezpečoval stavbu diaľnic, chránil svojich občanov. Štát by mal vykonávať niektoré základné funkcie, ale nie v minimálnom rozsahu, naopak, mal by sa sústrediť na kvalitu. Spravodlivosť a aj sloboda totiž tiež niečo stoja. Peniaze na tú zvýšenú kvalitu takýchto jeho služieb by sa získali tak, že by sa štát prestal miešať do niektorých iných vecí a obmedzil by aj mnohé iné svoje nepotrebné výdavky. Štát by napríklad nemal vôbec financovať investičné stimuly. Je nezmyslom, že z rozpočtu sme zaplatili 2,5 miliardy bývalých korún automobilke KIA, aby si tu postavila fabriku. A opäť sme pri odvodoch, keby napr. štát neplatil takéto blbosti, nemuseli by byť odvody ôsme najvyššie na svete. Štát má hlavne zrušiť všetky bariéry v podnikaní. Aj taký investor, ako KIA, by tu možno prišiel aj sám, lebo aj vďaka odvodom a nižším daniam by tu mal rajské podmienky na podnikanie. Štát si tými stimulmi len kúpil, resp. podplatil Kiu, Molex atď., avšak iné firmy tu podnikajúce nedostali nič. Takisto za kraviny by som označil nedávne šrotovné, príspevok na zatepľovanie alebo dotovanie straty Carga. Keby toto všetko nebolo, štátu by stačilo vyberať polovičné dane a firmy by sa sami pýtali, či sem môžu prísť, a neodchádzali by po vyčerpaní stimulov inde, ako ten Molex.

Profil
  • Narodil sa 12. januára 1968 v Bratislave, keď mal 12 rokov emigroval aj s rodičmi do Nemecka.
  • Tam študoval ekonómiu na mníchovskej Ludwig Maximilian Universität.
  • V roku 1991 sa vrátil na Slovensko a založil firmu FaxCOPY, ktorú riadil desať rokov, svoj podiel v nej potom predal.
  • V roku 2003 promoval na Národohopodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave.
  • Jeho diplomová práca o rovnej dani sa stala základom daňovej reformy v SR. Pôsobil ako poradca ministrov financií Ivana Mikloša (2002 - 2003) a Jána Počiatka (2006 - 2007), bol členom kolégia ministra financií (2004 - 2006) a v rokoch 2005 a 2006 pôsobil ako poradca ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny Ivety Radičovej.
  • Aktívne ovláda angličtinu a nemčinu, začiatkom tohto roka založili s expertom na dane a odvody Jozefom Mihálom stranu Sloboda a solidarita, ktorá vo voľbách do Európskeho parlamentu získala slušných 4,71 percenta.
jsv

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 710
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 180
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 541
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 865
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 168
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 024
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 764
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 934
  1. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  2. Martin Borecky: Rakovina
  3. Vladimír Krátky: Nebude zo psa slanina - ani zo Slovenska baranina .
  4. Lucia Nicholsonová: List ministrovi Tarabovi, ktorý chce znásilniť Ústavu
  5. Michal Drotován: Peter Pellegrini ako zástupca bežného občana? Naozaj?
  6. Ján Škerko: Rozhovor ministra vnútra s hľadaným extrémistom
  7. Ján Šeďo: Z pohľadu mysliaceho človeka vládnu šmejdi a vzťahoví analfabeti.
  8. Miroslav Ferkl: Kampaň či agresia
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 931
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 604
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 413
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 10 246
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 422
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 358
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 204
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 431
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Je tento medveď skutočne po smrti, alebo zastrelili jeho "dvojníka"?

Priblížia sa na 500 metrov a je po nich.


U.S. Steel Košice.

Odborári vyjednali zvýšenie mesačnej tarifnej mzdy.


TASR

Prípad už rieši enviropolícia.


SITA
Ilustračné foto.

Páchateľovi hrozí basa až na desať rokov.


SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jozef Ďanovský: Medžugorie na Veľkú noc
  2. Martin Borecky: Rakovina
  3. Vladimír Krátky: Nebude zo psa slanina - ani zo Slovenska baranina .
  4. Lucia Nicholsonová: List ministrovi Tarabovi, ktorý chce znásilniť Ústavu
  5. Michal Drotován: Peter Pellegrini ako zástupca bežného občana? Naozaj?
  6. Ján Škerko: Rozhovor ministra vnútra s hľadaným extrémistom
  7. Ján Šeďo: Z pohľadu mysliaceho človeka vládnu šmejdi a vzťahoví analfabeti.
  8. Miroslav Ferkl: Kampaň či agresia
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 931
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 604
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 413
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 10 246
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 422
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 358
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 204
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 431
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu