Nemocnica Poprad sa dohodla s poisťovňou Dôvera

Vedenie popradskej nemocnice podpísalo zmluvu so zdravotnou poisťovňou Dôvera. "Ide o novú zmluvu, nie dodatok, ktorá bude mať ročné trvanie," povedal generálny riaditeľ Nemocnice Poprad, a.s. Jozef Tekáč.

13.04.2012 14:04
debata

Pre pacientov to bude znamenať, že podobne ako do 31. marca, bude nemocnica poskytovať pre poistencov Dôvery zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu, čiže nielen akútnu starostlivosť, ale aj plánované zákroky. Po zverejnení v centrálnom registri zmlúv bude zmluva platná a účinná od soboty 14. apríla.

Podľa Tekáča nové zmluvné podmienky sú kompromisom poisťovne aj nemocnice. Vedenie Nemocnice Poprad, a.s. ešte v piatok dopoludnia doťahovalo so zástupcami poisťovne Dôvera posledné zmluvné podmienky. So zdravotnou poisťovňou Union sa popradská nemocnica dohodla na predĺžení zmluvného vzťahu pred 1. aprílom.

Rokovaniami s poisťovňami hľadá nemocnica prostriedky, ktoré by mali vykryť zvýšené náklady nielen na platy lekárov, ale aj zdravotných sestier. Za posledných päť rokov hospodárila popradská nemocnica s pozitívnym hospodárskym výsledkom. Od januára to však neplatí. Aj oddelenia, ktoré boli do konca minulého roku v pluse, sa za január i február dostali do červených čísel pre zvýšenie platov lekárov. Ďalšie zhoršenie hospodárenia očakáva nemocnica po 1. apríli v súvislosti so zvýšením platov zdravotných sestier. Riaditeľ však potvrdil, že zdravotné sestry v popradskej nemocnici dostanú zvýšené platy. „Nejaké opatrenia, ktoré sa robia inde, nebudeme robiť. To znamená, že sestrám budú vyplatené mzdy tak, ako nám ukladá zákon,“ povedal Tekáč.

Najťažšie rokovania s poisťovňami popradskú nemocnicu ešte len čakajú. Zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou má popradská nemocnica platnú do konca júna. „To je najväčší balík, o ktorom budeme rokovať v júni, keďže zmluva je platná do 30. júna,“ povedal Tekáč. Príjmy od Všeobecnej zdravotnej poisťovne tvoria približne 70 % príjmov nemocnice od zdravotných poisťovní.

debata chyba