Minister Uhliarik podľa Smeru klamal a zlyhal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zuzana Zvolenská
Nominantka strany Smer-SD na ministerku zdravotníctva, Zuzana Zvolenská na TB na tému minister Uhliarik oklamal zdravotné sestry, poslancov i verejnosť. Bratislava, 1. apríl 2012. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Ivan uhliarik
Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 1. apríla (WEBNOVINY) – Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik v súvislosti s finančným pokrytím zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek nielenže klamal, ale aj zlyhal. Na tlačovej besede to vyhlásil nominant strany Smer-SD na predsedu parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richard Raši.

Legislatíva pritom platí od 1. apríla, s jej uplatňovaním sú však problémy.

Búria sa ambulantní lekári i nemocnice. Argumentujú, že sestrám nemajú z čoho pridať. Súčasné vedenie ministerstva zdravotníctva ale stále tvrdí, že zdroje na rast platov sú.

Nominantka strany Smer-SD na post ministerky zdravotníctva Zuzana Zvolenská kritizovala súčasného šéfa rezortu zdravotníctva, že situáciu nerieši a neprijíma zodpovednosť.

Prioritou budú sestry

Súčasný stav označila za akútny a kritický. Hneď po nástupe do funkcie chce preto rokovať so všetkými zúčastnenými stranami. „Mojou prioritou je vyriešiť situáciu, čo sa týka plnenia zákona, smerom k sestrám,“ povedala.

Podľa budúcej ministerky zdravotníctva majú pripravené systémové riešenia, konkretizovať ich však zatiaľ nechcela. Najprv si ich chce prejsť so sestrami a ich zamestnávateľmi. „My si nemôžeme dovoliť, aby sme znovu riešili nejakú výnimočnú situáciu,“ skonštatovala.

Raši pripomenul, že k dispozícii majú rezervu na úrovni 50 mil. eur, aj on však považuje za dôležité urobiť kroky, ktoré situáciu vyriešia dlhodobo. Za také označil predovšetkým navýšenie platby za poistencov štátu.

Chyby v liekovej politike?

Lieky
Foto: SITA/AP

Zvolenská aj Raši spochybnili avizované úspory v liekovej politike, ktoré sa mali použiť práve na vykrytie zákona o mzdách sestier.

Budúca ministerka zdravotníctva napríklad upozornila, že referencovanie cien liekov na úroveň druhej najnižšej v Európskej únii sa odkladá, Uhliarik mal podľa nej zavádzať aj pri úsporách z generickej preskripcie.

Rašimu sa zase nepozdáva, že aktuálne vedenie ministerstva sa nesnaží šetriť ani teraz, naopak, poukázal na podľa neho mnohé prípady plytvania, ako napríklad rozhodnutie ministra o zaradení dvoch liekov na liečenie žltačky typu C do kategorizačného zoznamu, napriek tomu, že kategorizačná rada a kategorizačná komisia s tým nesúhlasili.

Poisťovne vs. sestry

LOZ žiada rezort, aby dodržal sľub daný sestrám

Lekárske odborové združenie (LOZ) opätovne vyzýva ministerstvo zdravotníctva, aby neriešilo svoju neschopnosť dodržať sľuby dané sestrám ignoráciou pracovno-právnych zaradení sestier, ktoré sú v týchto dňoch donucované podpisovať. Informoval o tom predseda LOZ Peter Visolajský agentúru SITA.

Vyzývame ešte stále ministra zdravotníctva, pána Uhliarika, aby bol konečne chlap a džentlmen, aby splnil to, čo sestrám sľúbil,“ apeluje predseda združenia.

Združenie je presvedčené, že riešením je účinný tlak ministerstva zdravotníctva na zreálnenie platieb zdravotných poisťovní za vykonanú liečbu, tak ako sa Vláda SR zaviazala v Memorande o úprave vzťahov v zdravotníctve.
Zdravotné sestry
Foto: ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič

Zvolenská sa na tlačovej besede vyjadrila aj k snahe nemocníc vyrokovať viac zdrojov na platy sestier od zdravotných poisťovní.

Podľa nej síce štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa zdravotníckym zariadeniam platby zvýšila, nepridala im však ani toľko, aby pokryla svoj trhový podiel.

S komerčnými poisťovňami majú zase nemocnice zmluvy väčšinou platné až do konca júna.

„Žiadne navýšenie dovtedy nedostanú, môžu rokovať k 1. júlu, aj to sa bojíme, či vôbec budú úspešní,“ avizovala. Podľa nej tak celkovo získali nemocnice zdroje, ktoré pokryjú rast miezd tak na 20 %. Pritom už v súčasnosti dávajú mnohé z nich na platy a odvody asi 80 % všetkých svojich príjmov.

Ministerstvo zdravotníctva SR reagovalo, že obaja nominanti strany Smer-SD vyrobili vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni za štyri roky dlh cez 100 mil. eur. Ak by sa tak podľa rezortu nestalo, dnes by bolo zdravotníctvo na tom výrazne lepšie.

„Platí to, čo som povedal v parlamente. Na platy sú peniaze z liekovej reformy cez 40 mil. eur, z lepšieho výberu poistného 30 mil. eur a rezerva v rozpočte 50 mil. eur. Odmietam nalievanie peňazí do nemocníc bez toho, aby zefektívnili svoje fungovanie, inak je to socializmus,“ vyhlásil minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

Zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek platí od apríla. Poslanci ho schválili ešte vo februári. Priemerný mzdový nárok sestier a pôrodných asistentiek by sa v porovnaní s výškou mzdy za prvý polrok uplynulého roku mal vďaka legislatíve zvýšiť v priemere o 23,89 %.

Problémy v praxi

S uplatňovaním zákona v praxi sú však problémy. Proti sa postavili ambulantní lekári i nemocnice. Argumentujú, že sestrám nemajú z čoho pridať. Zákon sa snažia obchádzať, sestry preraďujú na iné pozície, skracujú im úväzky, vyhrážajú sa prepúšťaním.

Slovenská lekárska komora dokonca požiadala Generálneho prokurátora SR o podanie návrhu na začatie konania na Ústavnom súde SR. Ten by mal rozhodnúť, že zákon nie je v súlade s ústavou, a súčasne pozastaviť jeho účinnosť.

Podľa zákona má nastupujúca sestra alebo pôrodná asistentka bez praxe minimálny nárok na 640 eur mesačne. Po troch rokoch sa minimum zvýši na 666,20 eura mesačne a ďalej rastie v trojročných intervaloch tak, že po 33 rokoch praxe má sestra nárok na minimálne 928 eur na mesiac.

Zvýšenie minimálneho mzdového ohodnotenia bolo jednou z požiadaviek sestier a pôrodných asistentiek v petícii, ktorú spoločne podporilo 243 tis. občanov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan UhliarikMinister zdravotníctva Ivan UhliarikPeter VisolajskýRichard RašiZuzana Zvolenská
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR