Zdravotníci žiadajú od štátu vyššie platby za poistencov

 


Profesijné, odborové a stavovské organizácie v zdravotníctve navyšujú svoju požiadavku na výšku platieb za poistencov štátu. Kým ešte minulý mesiac Asociácia nemocníc Slovenska a Slovenská lekárska únia špecialistov žiadali platby na úrovni aspoň 5 % vymeriavacieho základu, tentokrát už všetky organizácie spoločne žiadajú pre budúci rok schválenie odvodu štátu vo výške 5,5 %. Vyplýva to zo spoločných požiadaviek profesijných, odborových a stavovských organizácií v zdravotníctve smerovaných na parlament, vládu a rezort zdravotníctva, o ktorých informovala Slovenská lekárska komora.

Vo svojom spoločnom stanovisku uvádzajú, že si cenia kroky novej ministerky zdravotníctva v súvislosti s dofinancovaním zdravotníctva, na vznik problémov však dlhodobo upozorňujú. Okrem navýšenia odvodu štátu pre budúci rok pritom na riešenie situácie v zdravotníctve žiadajú aj dofinancovanie systému v roku 2012 tak, aby mohla byť poskytnutá dostupná a kvalitná zdravotná starostlivosť občanom SR aj za podmienky zvýšenia platov lekárov, sestier a ostatných zdravotníckych pracovníkov.

Súčasťou spoločného vyhlásenia sú však aj ďalšie tri požiadavky. Prvou je prijatie krokov, ktoré zabezpečia financovanie poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v súvislosti so schválenými zákonmi o zvýšení platov lekárov a sestier tak, aby sa odvrátil kolaps systému v ďalšom období. Druhou je sfunkčnenie reálnej platby za výkon a poskytnutú zdravotnú starostlivosť na všetkých úrovniach systému a zabezpečenie zákonnej povinnosti zdravotných poisťovní plniť uvedené podmienky.

Poslednou požiadavkou profesijných, odborových a stavovských organizácii v zdravotníctve je novelizácia legislatívnych noriem, ktoré boli prijaté bez akceptovania ich odborných pripomienok. 

Vyberáme z poistovne.sk

male-doctor-with-stethoscope-and-clipboard

Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Dobrovoľné teda nepovinné očkovania sú už dávno súčasťou zdravotnej starostlivosti. Ide napríklad o očkovanie proti chrípke, žltačke, či kliešťovej encefalitíde. Koľko vám prispeje poisťovňa a ako treba požiadať o zľavu?
02.05.2024
Čítať viac o Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 
29.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Ako poistiť bicykel

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Vyberáme z banky.sk