Peniaze na nemocnicu pre vojakov a policajtov štát našiel

Policajti, hasiči aj vojaci budú mať v Bratislave špičkovú nemocnicu. Ministerstvo vnútra financuje výstavbu novej nemocnice v centre mesta za 26 miliónov eur, ktorá bude poskytovať služby predovšetkým pre silové zložky.

14.01.2013 14:00
Železná studnička Foto:
Silové zložky v súčasnosti využívajú nemocnicu v Bratislave pri Železnej studničke.
debata (23)

Peniaze na modernizáciu budov Univerzitnej nemocnice, ktorá spadá pod zdravotnícky rezort, pritom nie sú. Lekári už roky upozorňujú, že v takých podmienkach sa dlhodobo nedá liečiť. Za výstavbou novej nemocnice vidia nejaké „vyššie záujmy“. Nad tým, aby sa financie z rôznych rezortov spojili a použili na dostavbu jednej komplexnej koncovej nemocnice pre všetkých vrátane silových zložiek, neuvažuje z kompetentných nik.

Univerzitná nemocnica je najväčšie zdravotnícke zariadenie na Slovensku a končia v nej komplikované a závažné prípady z celej krajiny. Okrem toho sa v nej učia budúci lekári. Silové rezorty majú dnes dve vlastné nemocnice v Ružomberku a v Bratislave. Hovorkyňa rezortu vnútra Alena Koišová zámer investovať do ďalšej nemocnice obhajuje tým, že bude poskytovať zdravotnú starostlivosť nielen vybraným rezortným zložkám, ale aj širokej verejnosti. Súčasnú bratislavskú nemocnicu po dostavbe novej predajú.

Bratislavské nemocnice sú v najhoršom stave

Ministerstvo zdravotníctva projekt silového rezortu podporuje. „Je plne v kompetencii ministerstva vnútra riešiť problematiku a potreby svojej nemocnice, treba však určite uznať, že pri akejkoľvek dostavbe či zveľaďovaní nemocnice ide v prvom rade o benefit pacienta,“ hovorí Zuzana Čižmáriková z ministerstva zdravotníctva. To, že by silové zložky mali mať svoju nemocnicu, si myslí aj prezident asociácie štátnych nemocníc Jozef Valocký.

Tomáš Szalay zo Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku zámer postaviť nemocnicu pre silové zložky nepovažuje za šťastný. „Rád by som videl analýzu, ktorá ospravedlňuje rozhodnutie silových rezortov takto narábať s peniazmi. Rozumiem tomu, že napríklad vojaci plnia špecifické úlohy a potrebujú špecializované zdravotné pracovisko,  ale také predsa majú v Ružomberku. Navyše dnes máme vojakov podstatne menej, ako v minulosti, keď bola ešte vojenská základná služba," povedal.

Podľa Szalaya je otázne, či Bratislava takúto nemocnicu potrebuje a aký to bude mať vplyv na sieť zdravotníckych zariadení. ,,Či už konečne niekto nájde odvahu potom zatvoriť nemocnicu na Mickiewiczovej ulici, na Kramároch a či bude mať nová vojenská nemocnica kapacitu, aby dokázala nahradiť zatvorené zdravotnícke zariadenia," dodal.

Zlý stav bratislavských nemocníc si uvedomuje aj samotné ministerstvo. „Po celom Slovensku sa vďaka eurofondom podarilo modernizovať mnohé nemocnice. Žiaľ, Bratislava je z toho vyňatá, nemocnice v Bratislave sú v najhoršom stave,“ priznala hovorkyňa zdravotníckeho rezortu Čižmáriková.

Univerzitná nemocnica pre nedostatok financií takmer vôbec neinvestuje do modernizácie. Lekári pacientov často ošetrujú v nevyhovujúcich podmienkach. „Opadaná omietka, zatekajúce steny, staré vybavenie nie je nič výnimočné, niekedy sa hanbíme, v akých priestoroch sa pacient musí pohybovať,“ tvrdia zhodne lekári v nemocnici na Mickiewiczovej ulici. Budova síce patrí medzi historické stavby, ale z hľadiska funkčnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti podľa lekárov je úplne nevyhovujúca. Budova na Kramároch je o niečo modernejšia, ale technickým stavom sa približuje historickej budove na Mickiewiczovej u­lici.

„Rodiť na Kramároch bol pre mňa čistý horor,“ hovorí Zuzana z Bratislavy. „Plesnivé steny v sprchách, opadané kachličky, bála som sa, či nechytím nejakú infekciu, bola som rada, keď som odtiaľ odišla domov.“

Na rozpadnuté a schátrané nemocnice upozorňuje aj dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Peter Labaš. „Už dlhšie poukazujem na to, že bratislavské zdravotníctvo je v zúfalom stave a čudujem sa, že to ešte funguje. Ak sa chceme vyhnúť kolapsu, nutne potrebujeme nové priestory. Viem si predstaviť, že by sa dostaval komplex Rázsochy, no netuším, prečo to tak ešte dodnes nie je,“ dodáva Labaš. Pripomína, že na nové nemocnice je odkázané aj vzdelávanie lekárov a farmaceutov.

Dostavby pri nemocniciach alebo Rázsochy

Dostavba nemocničného komplexu Rázsochy, ktorý patrí pod ministerstvo zdravotníctva, sa naťahuje už takmer dvadsať rokov. Podľa posledného auditu by si jeho dostavba vyžiadala asi 480 miliónov eur. Ministerstvo zdravotníctva dokončuje ďalšiu analýzu. ,,V krátkom čase predložíme nový projekt dostavby, o ktorom vás určite budeme informovať,“ povedala Čižmáriková. Či bude výhodnejšia dostavba Rázsoch, alebo sa budú robiť dostavby pri nemocniciach, nie je jasné. Termín, kedy bude analýza dokončená, ministerstvo zatiaľ neuviedlo.

Rezort vnútra financuje výstavbu novej nemocnice z peňazí, ktoré boli vložené do základného majetku spoločnosti ešte v roku 2009. Vtedy sa zlúčili nemocnica ministerstva obrany a ministerstva vnútra. „Nový objekt bude prevádzkovo spojený už s existujúcou budovou polikliniky,“ povedala Alena Koišová. Začiatok výstavby je naplánovaný na august až september tohto roku. Výsledkom má byť moderné osemposchodové zdravotnícke zariadenie.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba