Dlhy v zdravotníctve rastú

 

Dlh v zdravotníctve môže do konca tohto roka presiahnuť 300 mil. eur. Vyplýva to z analýzy Health Policy Institute (HPI), ktorú uverejnil na svojom portáli. Podľa HPI ide o kritickú hranicu pre dodávateľov, a tak predpokladá, že v roku 2014 bude potrebné ďalšie oddlženie nemocníc. Medziročné porovnanie rastu dlhov v štátnych nemocniciach, ktoré pred časom zverejnilo ministerstvo zdravotníctva (MZ) nepovažuje analytik HPI Peter Pažitný za korektný, pokiaľ sa nezohľadní nárast zdrojov v týchto zdravotníckych zariadeniach. Ministerstvo tvrdilo, že sa tempo rastu dlhu podarilo spomaliť.

"Podľa MZ SR dlh v štátnych nemocniciach v roku 2012 medziročne narástol o 72 mil. eur, kým v roku 2011 to bolo reálne o 160 mil. eur, bez zohľadnenia finančnej stabilizácie. Podľa Štatistického úradu bol medziročný nárast výdavkov zdravotných poisťovní na lôžkovú starostlivosť v roku 2011 iba 3,5 mil. eur. V roku 2012 to však bolo až o 103,6 mil. eur viac,“ skonštatoval Pažitný. Podľa neho je pri medziročnom navýšení príjmov o 103,6 mil. eur, nárast dlhu o 72 mil. eur vysoký a na rozdiel od MZ žiadnu finančnú stabilizáciu v štátnych nemocniciach nevidí.

O jej nedostatku má svedčiť aj vyšší objem pohľadávok Sociálnej poisťovne (SP) voči týmto zdravotníckym zariadeniam. Analytik HPI poukazuje na to, že nemocnice od oddlženia v októbri 2011 vyrobili v SP nový dlh 30 mil. eur. "Do konca roka 2013 môžeme očakávať, že tento dlh dosiahne úroveň spred finančnej stabilizácie v roku 2011," uviedol Pažitný. Obdobne sa podľa neho bude vyvíjať aj dlh voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok združených v SK-MED. Analytik predpokladá, že do konca roka presiahne 50 mil. eur.

Dlh v rezorte zdravotníctva dosiahol ku koncu uplynulého roka 213,3 mil. eur. 

Vyberáme z poistovne.sk

male-doctor-with-stethoscope-and-clipboard

Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Dobrovoľné teda nepovinné očkovania sú už dávno súčasťou zdravotnej starostlivosti. Ide napríklad o očkovanie proti chrípke, žltačke, či kliešťovej encefalitíde. Koľko vám prispeje poisťovňa a ako treba požiadať o zľavu?
02.05.2024
Čítať viac o Na očkovanie proti žltačke, ovčím kiahniam, HPV vírusu vám prispeje poisťovňa

Ako poistiť bicykel

V peknom počasí sadá na bicykel čoraz viac cyklistov. Cyklistika nie je už len víkendovou záležitosťou, ale mnohí ľudia siahajú po bicykli aj pri ceste do práce. Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista? 
29.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Ako poistiť bicykel

Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Štát platí zdravotné poistenie nielen za deti, študentov a dôchodcov. Pozrite si, za ktoré osoby platí zdratovné poistenie štát a kedy si ho musíte platiť sami.
26.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Kedy za vás platí zdravotné poistenie štát

Vyberáme z banky.sk