Zámer jednej poisťovne spomaľuje riziko arbitráže

Ministerstvo zdravotníctva spoločne s ministerstvom financií ešte stále pracujú na návrhu transformačného zákona, ktorý by mal okrem iného určiť aj spôsob oceňovania súkromných zdravotných poisťovní.

08.05.2013 16:00
debata (25)

Tie štát plánuje vyvlastniť, ak sa nedohodne na odkúpení s ich majiteľmi. Po porade s právnikmi ministerstvo financií navrhuje v zákone zmeny, ktoré majú znížiť riziká arbitrážnych konaní. Podrobnosti ministerstvo prezradiť nechcelo. Kedy bude známa konečná verzia zákona, zatiaľ nie je známe.

Návrh transformačného zákona, ktorý má zaviesť systém jednej zdravotnej poisťovne, mal byť podľa pôvodného časového harmonogramu účinný od prvého mája tohto roka. Zákon ešte verejnosť nevidela, ministerstvo financií ho v súčasnosti posudzuje s právnikmi, ktorí zastupujú Slovensko na medzinárodných arbitrážach.

„V záujme minimalizovania rizika možných, ako aj už prebiehajúcich arbitrážnych konaní voči Slovenskej republike ministerstvo financií, ako aj zástupcovia navrhli odporúčania na úpravu zákona, na ktorých práce momentálne prebiehajú,“ uviedol zdravotnícky rezort. Aké zmeny sa robia v zákone, to ministerstvo financií povedať nechce.

Príprava systému s jednou zdravotnou poisťovňou mešká, dnes bude o tom rokovať vláda. Rezort zdravotníctva zatiaľ podľa harmonogramu založil iba Spoločnosť pre zavedenie unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, ktorá má zabezpečiť verejné obstarávanie na právne služby a ekonomické poradenstvo. „Podklady na začatie verejného obstarávania sú sfinalizované,“ tvrdí ministerstvo zdravotníctva. Podľa harmonogramu malo byť verejné obstarávanie už ukončené.

Združenie zdravotných poisťovní si myslí, že časový posun vyvlastnenia súkromných zdravotných poisťovní by mala vláda využiť na prehodnotenie zmien v pluralitnom systéme. „Veríme, že časový posun je signál toho, že členovia vlády začínajú vnímať riziká,“ konštatuje prezidentka združenia Katarína Kafková.

Za zásadný problém procesu zavádzania systému jednej zdravotnej poisťovne považuje združenie chýbajúcu diskusiu o jeho výhodách či nevýhodách. „Ak členovia vlády vidia riziká spojené s vyvlastnením, čo nedávno v televíznej diskusii pripustil aj minister financií, mali by sa začať baviť o tom, či nie je rozumnejšie upraviť súčasný systém a umožniť jeho rozvoj v prospech poistenca,“ dodáva Kafková.

Ak by došlo k vyvlastneniu, súkromné zdravotné poisťovne sú pripravené brániť sa. Kvôli plánom na vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne už podnikla právne kroky holandská poisťovňa Achmea, akcionár zdravotnej poisťovne Union. Na začiatku februára doručila slovenskej vláde list, v ktorom jej oznamuje začiatok arbitráže.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba