Na nové preukazy ŤZP sú rady

Ťažko zdravotne postihnutí si výmenu preukazov nechali skutočne na poslednú chvíľu. Aj keď o nej úrady práce informovali už päť rokov, dlhé rady sa na posudkových oddeleniach tvoria až v posledných mesiacoch.

20.12.2013 14:00
postihnutý, invalid, invalidný, dôchodok, úraz Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Ľudia sú nervózni a hovoria o byrokracii. Ak si nové preukazy nevyzdvihnú do konca roka, budú si ich musieť vybavovať nanovo.

So starým preukazom svojej 79-ročnej imobilnej mamy prišla na bratislavský úrad práce aj Eva Adamková. Zaradila sa do radu, v ktorom pred ňou stálo ďalších dvadsať ľudí. „Podľa mňa je to šikanovanie. Keď chcú preukazy meniť, tak nech ich pošlú ľuďom domov. Aj vtedy, keď sa mi skončí platnosť platobnej karty, banka mi novú pošle domov. Prečo to takto nefunguje aj tu,“ pýta sa. Pridávajú sa k nej aj ďalší čakajúci. „Všade je napísaný termín, dokedy si máme preukazy vymeniť. Ale nikde nie je vysvetlené, prečo sa tá zmena vlastne robí. Žiadne výhody nám nepribúdajú a ešte nás naháňajú na úrady,“ rozhorčuje sa staršia pani s paličkou.

Nápor na úradoch práce je aj v iných mestách. „Denne podáme viac ako sto telefonických informácií v tejto veci,“ hovorí Mária Birošová z posudkového oddelenia košického úradu práce. Postihnutým totiž stále nie je jasné, ktorých typov preukazov sa výmena týka. Na banskobystrickom úrade práce je evidovaných približne 6 600 ťažko zdravotne postihnutých, nové karty nemá asi tisíc ľudí. Na úrad sa do konca roka musí vybrať aj pätina všetkých ŤZP Košičanov.

Aby úrady práce vybavili všetky žiadosti klientov, pristupujú k rôznym opatreniam. „V prípade potreby sa v kancelárii striedajú aj ďalší referenti, aby sme vybavili klientov čo najrýchlejšie a s ohľadom na ich zdravotné postihnutie,“ vysvetľuje hovorkyňa prešovského úradu práce Štefánia Kacianová. Okrem toho spolupracujú s domovmi sociálnych služieb, v ktorých výmenu zabezpečujú sociálni pracovníci. „Vyčlenili sme zamestnancov, ktorí prednostne zabezpečujú hlavne výmenu preukazov,“ potvrdzuje aj Eleonóra Čierna, riaditeľka odboru sociálnych vecí a rodiny na banskobystrickom úrade práce. V Košiciach postihnutých vybavujú aj počas nestránkových hodín a zriadili pre nich tri kancelárie na prízemí.

Výmena sa týka všetkých, ktorí vlastnia preukazy ŤZP a ŤZP/S vydané do 31. decembra 2008. Dôvodom je európska legislatíva a ochranné prvky, ktoré na preukazoch vydávaných od začiatku roka 2009 pribudli. Majú zvýšiť bezpečnosť a predísť zneužitiu kariet. K výmene treba priniesť starý preukaz ŤZP alebo ŤZP/S, občiansky preukaz a dve fotografie s rozmermi 3×4 centimetre. Ak sa preukaz vybavuje za príbuzného, dôležité je splnomocnenie s jeho podpisom alebo aspoň jeho občiansky preukaz. Nový preukaz sa vydáva bezplatne a na počkanie.

Úrady práce avizujú výmenu preukazov už piaty rok. Upozorňovali na ňu cez svoje webové stránky, nástenky či miestne médiá. Napriek tomu ich pred a medzi sviatkami čaká ešte výmena niekoľkých tisícok preukazov. Celkové číslo za celé Slovensko nie je známe. „Napríklad na bratislavskom úrade práce zostáva vymeniť ešte okolo 7-tisíc preukazov,“ hovorí Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad práce #invalid #ŤZP