Pozmeňujúci návrh predniesol v rámci rozpravy k rozpočtu šéf finančného výboru Daniel Duchoň, následne sa k nemu prihlásil aj minister financií Peter Kažimír. Ten tvrdí, že ak budú nemocnice hospodáriť lepšie, má zdravotníctvo šancu tieto prostriedky využiť napríklad na investície.

Podľa analytika INEKO Petra Goliaša vláda týmto krokom hazarduje. „Ak budú manažéri nemocníc vedieť, že budú mať k dispozícii takúto rezervu, nebudú mať žiadnu motiváciu hospodáriť efektívne,“ povedal pre TREND.sk. Podľa P. Goliaša je navyše pravedpodobné, že táto rezerva aj tak nebude stačiť. Pripomína, že nemocnice za sebou ťahajú dlhy a je podľa neho len otázkou času, kedy bude musieť vláda nemocnice oddlžiť.

Rozpočtovanie hospodárenia verejných nemocníc bez straty bolo taktiež jedným z terčov kritiky zo strany opozície v rozprave o návrhu rozpočtu. Exminister financií Ivan Mikloš označil skutočnosť, že rozpočet nepredpokladá tvorenie nových dlhov v nemocniciach, za nemiestny žart.

P. Kažimír pritom tvrdil, že vyrovnané hospodárenie nemocníc je záväzkom rezortu zdravotníctva. Jeho rezort však napriek tomu predpokladal v hospodárení nemocníc nejaké straty, čo bolo v rozpočte riešené určitým modifikujúcim faktorom. Teraz tvrdí, že ministerstvo zmenilo prístup a rozhodlo sa ako rezervu na hospodárenie nemocníc rozpočtovať peniaze priamo v kapitole rezortu zdravotníctva.

P. Kažimír však hovorí, že 50-miliónový balík bude pozorne strážiť a peniaze z neho sa budú uvoľňovať až po priebežných analýzach vývoja hospodárenia verejných zdravotníckych zariadení. „Túto položku 1. januára zaviažem, ministerstvo zdravotníctva ju nebude môcť použiť,“ vyhlásil s tým, že chce, aby uvedený balík bol akýmsi motivačným faktorom. „Ak budú hospodáriť lepšie, tak to budú môcť použiť,“ povedal P. Kažimír.

Ako však dodal, z hľadiska verejných financií je jedno, či sa táto položka využije na krytie reálnych strát, alebo, ak straty budú nižšie, či sa tieto prostriedky využijú na investície.

Na tento pozmeňujúci návrh a vystúpenie s objasnením od ministra financií reagoval iba poslanec Jozef Mihál. „Pán minister, vy ste rozpočtový mág,“ zhodnotil stručne uvedený pozmeňujúci návrh.

Podľa Tomáša Szalaya z Health Policy Institue už možno túto 50 miliónovú rezervu označiť ako oddlženie. „Inak sa to ani nazvať nedá. Som však zvedavý, aký spôsobom chcú dostať tie peniaze do nemocníc. Kto rozhodne o ich uvoľnení a kto ich bude distribuovať do nemocníc tak, aby sa k nim naozaj dostali,“ hovorí T. Szalay s tým, že keď sa v roku 2000 za prvej Dzurindovej vlády dialo niečo obdobné, peniaze zmizli.  

Podobne ako P. Goliaš aj analytik HPI hovorí, že rezerva nemocniciam stačiť nebude, keďže medziročný pokles výdavkov na poistnom je naplánovaný na 113 miliónov eur. „Predstava, že nakoniec nebudú použité na vykrytie strát, ale na investície je nezmysel. Je to nepravdepodobné,“ dodáva analytik HPI.