Figeľ: Do zdravotníctva sa Zajacovi ľudia nevrátia

KDH očakáva, že na nové ministerstvo dopravy s rozšírenými kompetenciami prejdú aj eurofondy so zodpovedajúcimi právomocami.

30.06.2010 07:37 , aktualizované: 12:45
Ján Figeľ, Daniel Lipšic Foto:
Líder KDH Ján Figeľ zrejme zasadne do kresla ministra dopravy.
debata (32)

Kým designovaná premiérka Iveta Radičová hovorí, že koordinácia eurofondov zostáva na Úrade vlády, teda pod kontrolou SDKÚ, predseda KDH a budúci minister dopravy Ján Figeľ je presvedčený, že to bol len neúmyselný omyl. Aj tieto kompetencie musia prejsť pod jeho rezort, ktorý dostane nový názov. Prevezme totiž zo zanikajucého ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja značnú agendu eurofondov.

Na ministerstvo dopravy, ktoré dostalo KDH, prejde regionálny rozvoj a eurofondy z ministerstva hospodárstva. Koordinácia eurofondov však má zostať na Úrade vlády. Čo teda prechádza pod dopravu?

Aj časť kompetencii z úradu vlády prechádza na novo vytváraný rezort. tento rezort bude spájať dopravu, pošty, telekomunikácie, výstavbu, regionálny rozvoj a cestovný ruch. Eurofondy sú časťou a zároveň súčasťou tohto priestoru práve preto, lebo od nich výrazne závisí rozvoj infraštruktúry aj rozvoj regiónov. Detaliy a doslova presné vymedzenie, určí novela kompetenčného zákona, na ktorej budeme pracovať.

Ktorá kompetencia z úradu vlády má prejsť?

Práve to, čo súvisí s eurofondami.

Koordinácia eurofondov?

Tak som to chápal na rokovaní.

Ale na tlačovej besede po koaličnom rokovaní to budúca premiérka Iveta Radičová hovorila inak, že koordinácia eurofondov zostane na Úrade vlády.

Na tlačovej besede odzneli iné slová a práve preto hovorím o dôležitosti vyprecizovania toho textu, aby sme pripravili to, čo je podstatné, a to je zákonná definícia rozdelenia kompetencií.

Je možné, že sa tu znova zaseknete?

Nie. Nie, skôr vyprecizovanie je tou odpoveďou.

Neprekáža vám, že druhého štátneho tajomníka na vašom ministerstve bude mať Most? Bude to jediné ministestvo, ktoré bude pod dvoma stranami. Čo bude pod neho spadať?

To si dohodneme tak, aby ministertvo fungovalo zodpovedne, tímovo a s pridanou hodnotou. Čo bude pod neho spadať bude zodpovednosťou nového ministra, aby v rámci celkovej architektúry nového veľkého rezortu rozumne zdieľal zodpovednosť so štátnymi tajomníkmi. Že to bude vo vzťahu s ďalším koaličným partnerom nepovažujem za problém. Sám som bol štyri roky štátnym tajomníkom (u ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana z SDKÚ).

Akú má logiku, že tu bude mať štátneho tajomníka Most, keď jediní dvaja štátni tajomníci budú na financiách a tí budú z SDKÚ ako minister? Má to aj inú logiku ako sú počty?

Je tam logika záujmu o rozvoj regiónov, ktoré zaostávajú, či sú už na juhu alebo na východe Slovenska. Strana Most-Híd získala iba dva rezorty a podpredsedu vlády (pre menšiny s posilnenými kompetenciami), čo môže byť vnímané síce ako trojnominácia, ale predsa len z hľadiska rezortného vplyvu limitované. Preto takýto krok svojím spôsobom vyvažuje účasť vo vláde.

Z čoho chcete financovať diaľnice – viac z nových PPP projektov alebo z eurofondov?

Zmena by mohla vychádzať z prehodnotenia celkového národného strategického rámca rozvoja, ktorý spravuje eurofondy.

A prehodnotíte ho?

Chceme ho prehodnocovať, pretože sme v polčase sedemročného obdobia práve v tomto roku, nastupuje nová vláda. A po druhé, je tu rozsiahly dopad krízy, hospodárskych a sociálnych dôsledkov. To znamená, isté prehodnotenie má logiku nielen z hľadiska času, lebo sme v polčase, ale aj toho, kde sa dnes Slovensko v tom celkovom vývoji v dopadoch krízy nachádza.

Vaša podpredsedníčka Mária Sabolová si myslí, že SDKÚ sa dohodlo so SaS a ostatným ponúkli rezorty, o ktoré nemali záujem. Bolo to tak?

Nemyslím, aj keď neviem o intenzite komunikácie iných strán. Ale každý musel ustúpiť zo svojich záujmov. Napríklad ministersto vnútra (dostane ho KDH) bolo aj medzi prioritami SDKÚ, ministerstvo financií (pripadlo SDKkÚ) bolo jednou z prvých priorít strany SaS. Most postuloval ministerstvo kultúry (bude mať SaS) a školstva (SDKÚ). Takže každý musel ustúpiť, aby bola možná dohoda.

Neprešla vám vaša dlhoročná agenda – výhrada vo svedomí, neprešiel vám minister hospodárstva ani predseda parlamentu. Stále tvrdíte, že KDH v koaličných rozhovoroch dopadlo dobre?

Nemali sme nejaké požiadavky na čelo parlamentu. To bola viac mediálna diskusia, ktorá dostala aj moje meno do tohto obrazu. Sme treťou stranou z volieb. Naše priority sa v podstatnej miere pri dohodách napĺňajú. Ak zoberieme programové tézy – očista verejného života, boj proti korupcii je jednou z najrozsiahlejších tém v koalícii a príspevok KDH je tam jeden z najviditeľnej­ších. Zrovnoprávnenie štátnych, súkromných a cirkevných škôl, odstránenie diskriminácie neštátnych poskytovateľov sociálnych služieb, odstránenie lukratívnych podmienok pre hazardné hry, veľa opatrení v oblasti podpory mladých rodín, seniorov, kvality v zdravotníctve a školstve je program KDH. Je pravda, že sa nám nepodarilo dostať záležitosti okolo slobody svedomia medzi programové tézy, ale to bolo zablokované SaS, pretože za to požadovali nami neprijateľné ústupky. A to spomínam aj na báze toho, že všetky štyri strany sa verejne vyjadrovali, že nemajú problém s výhradou vo svedomí.

SaS žiadala dekriminalizáciu marihuany?

Pri téme marihuany a (homosexuálnych ) partnerstiev sme neustúpili a preto platí status quo. Nie vždy dokážete v politike presadiť všetko, čo má strana v programe , ale niekedy je dôležité aj zabrániť tomu, čo nepovažujeme za prijateľné. A z rezortov – vnútro a hospodársky rezort, ktorý je vlastne novým a veľmi významným, hovorí o váhe hnutia v exekutíve, plus samotný rezort zdravotníctva je veľmi dôelžitý po každej stránke, aj sociálnej, aj po ekonomickej.

Budete v zdravotníctve pokračovať v reforme exministra Rudolfa Zajaca, alebo má váš budúci minister Ivan Uhliarik svoju predstavu?

Máme viacero dôležitých principiálnych návrhov, ktoré majú priniesť väčšiu dostupnosť a vyššiu kvalitu zdravotníckych služieb. Nie je to o Zajacovej reforme, skôr o inom pohľade na celú problematiku. My sa do tohto priestoru vraciame v podstate po dvadsiatich rokoch. Od čias ministra Alojza Rakúsa KDH nemalo ministra zdravotníctva. A to prvotné obdobie je pamätné takými zmenami, akými bola slobodná voľba lekára, naozaj prechod od riadenej spoločnosti k slobodnej. A to prvotné obdobie je pamätné takými zmenami, akými bola slobodná voľba lekára, naozaj prechod od riadenej spolčnosti k slobodnej.

Má pán Uhliarik na to, aby viedol dobre ministerstvo zdravotníctva? Má dostatočnú politickú razanciu?

Ja som ho pozval za podpredsedu hnutia a vnímam ho ako dynamického človeka aj z hľadiska politiky aj z hľadiska odbornosti.

Bude okolo neho aj tím, ktorý pripravoval reformu za ministra Zajaca?

Nie. Ivan Uhliarik, nominant za KDH, bude mať svoj autonómny tím a považujem to za súčasť celkovej zodpovednosti. To nemôže byť sólista, alebo v úvodzovkách majster sveta.

Pred koaličnou dohodou ste hovorili, že ministesrtvo hospodárstva by nemal viesť podnikateľ, pretože sa to už v minulosti neosvedčilo. Teraz ho povedie podnikateľ a ešte z podnikateľskej strany. Aj tak považujete dohodu za dobrú?

Nie, ja som hovoril, že to, že je niekto podnikateľ, nemusí byť výhoda alebo primárna kvalifikácia na hospodársky rezort. A príklady z minulosti potvrdzujú, že nie všetci obstáli, alebo dokonca neobstáli.

Neobávate sa možného zneužitia rezortu?

A priorne sa neobávam. Ale je veľmi dôležité, aby všetky pravidlá, ktoré politiku sprevádzajú, boli dodržiavané, počnúc štátnymi orgánmi, respektíve samotnými politickými stranami. Pretože tam začína skutočný zápas o očistu verejného života, proti korupcii, za transparentnosť. A my sme prví, ktorí o tom majú nielen hovoriť, ale to aj vyžadovať, aplikovať a prinášať.

Budete mať ministerstvo vnútra. Vyšetríte sporné kauzy, ako bol prípad Hedviga Malinová alebo poškodenie pamätníka Trianonu v Komárne?

Minister vnútra je jeden z dôležitých predstaviteľov exekutívy. A čo považujem za potrebné v tejto chvíli je posilniť dôveryhodnosť aj policajného zboru aj odboru vyšetrovania, ktoré sú súčasťou celého procesu pri upevňovaní zákonnosti, ochrane ľudských práv, respektíve občianskych práv, práv majetku, ochrane zdravia a životov ľudí. Na tomto nám veľmi záleží, lebo často práve takéto kauzy poukazovali ako keby na benevolenciu, pomalosť, dokonca vyvolávali až otázniky.

Vráti sa bývalý viceprezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak na čelo polície?

To nie je súčasťou rokovaní v tejto chvíli.

32 debata chyba