České ministerstvo zdravotníctva vedie Rath

pondelok, 24. október 2005, 13:39

Prezident Českej lekárskej komory David Rath sa stal v piatok 21. októbra prvým námestníkom českého ministerstva zdravotníctva. Do tejto funkcie bol menovaný vicepremiérom Zdenkom Škromachom, ktorý je po odvolaní Milady Emmerovej poverený viesť rezort zdravotníctva. De facto tak ministerstvo zdravotníctva vedie Rath, aj keď sa pre odpor prezidenta Klausa nestal minulý týždeň ministrom.

Prezident Václav Klaus totiž 20. októbra odmietol návrh premiéra Paroubka, aby Davida Ratha vymenoval za ministra zdravotníctva. Podľa Klausa by sa Rath ako minister a zároveň šéf lekárskej komory ocitol v konflikte záujmov. Podľa Paroubka tým Klaus prekročil svoje ústavné kompetencie. Premiér na Rathovom vymenovaní za ministra trvá. David Rath prisľúbil, že do mesiaca sa vzdá podnikateľských aktivít, ktoré predstavujú zákonom definovaný konflikt záujmov.

Podľa prieskumu verejnej mienky väčšina Čechov (55 %) pripúšťa, že v prípade menovania Ratha za ministra dôjde ku konliktu záujmov. Napriek tomu si 53 % opýtaných myslí, že prezident Klaus mal Ratha vymenovať za ministra.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia