Eurofondy pre stavbárov, nie pre zdravotníkov

utorok, 04. november 2014, 18:00

Po neúspešnom projekte unitarizácie zdravotného poistenia sa ministerstvo zdravotníctva chce pustiť do ďalšieho projektu s pochybným výsledkom.

 

Kým vyvlastnenie poisťovní upútavalo verejný diškurz prvé dva roky vlády, do volieb sa bude okrem novej nemocnice v Bratislave pozornosť sústrediť na integrované zdravotné centrá.

Povedzme si rovno, že celý projekt centier za odhadovaných 150 miliónov eur je realitným projektom. Nie zdravotníckym. Tieto prostriedky pacientom ani lekárom, či nebodaj sestrám nepomôžu. Peniaze nie sú určené na vybavenie centier, ale na ich postavenie. Ide o biznis pre stavbárov a majiteľov vhodných pozemkov. Lekári v tom budú obyčajnými štatistami.

Súkromných investorov do zdravotných centier pani ministerka rezolútne odmieta. Pritom ak sa dnes ambulancie koncentrujú, tak najmä v budovách postavených a prevádzkovaných súkromníkom.

Budovu centra bude z eurofondov stavať nezisková organizácia, ktorú založia spolu ministerstvo a lekári (a možno samosprávy). Zakladanie neziskovej organizácie spolu so štátom považujem za riskantný krok. Štát už raz (v roku 2010) dokázal neziskovým organizáciám vnútiť svoje pravidlá a získal tak kontrolu nad dvoma desiatkami nemocníc. Ako spoluzakladateľ centra a zároveň tvorca pravidiel bude apriori vo výhodnejšej pozícii než spoluzakladajúci lekári.

Podľa pani ministerky má projekt jeden prioritný cieľ: koncentráciu, stiahnutie viacerých lekárov (nielen) prvého kontaktu na jedno miesto. Logickým dôsledkom koncentrácie je zhoršenie dostupnosti vo vzdialenejších obciach. Nie je to priveľká cena za takýto experiment?

Som v každodennom pracovnom kontakte so všeobecnými lekármi, vo veľkomeste, v malomestách i na vidieku. Na stretnutiach preberáme praktické problémy, ktoré komplikujú život lekárom i pacientom a pritom komprimitujú kvalitu či efektivitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Mám ich zapísané, sú ich desiatky a desiatky. Nikdy som však od nich nepočul sťažnosti, že nesedia pod jednou strechou.

Zmysluplná reforma ambulantnej starostlivosti si vyžaduje predovšetkým zmenu motivácií (platobných mechanizmov), kompetencií, a samozrejme, dostupnosť informácií. Nové budovy z eurofondov sú pri tomto skutočne druhoradé. Žiaľ, v tých prvoradých veciach neočakávam, že sa niečo do volieb zmení. Dúfam však, že ani v tých druhoradých…

 

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia