Rovní a rovnejší

utorok, 07. október 2014, 1:50

Sociálna poisťovňa je najmäkší veriteľ. Nemocnice jej dlhujú na odvodoch 105 miliónov eur. Ku koncu roka to bude už 120. A nič sa nedeje. Akoby tieto peniaze nikomu nechýbali.

Pri neplatení odvodov Sociálna poisťovňa raz-dva dosiahne na bežného smrteľníka, lekárnika, súkromného lekára. Keď som si vlani zabudol zmeniť trvalý príkaz v banke, už po dvoch mesiacoch mi volali, že im dlžím asi 30 eur. Len počas nášho asi trojminútového telefonátu pritom narástol dlh nemocníc voči tej istej inštitúcii asi o 190 eur…

V prípade nemocníc je totiž Sociálna poisťovňa pri vymáhaní svojich pohľadávok bezzubá. Siahnuť k exekúciám sa neodváži. Je to citlivá otázka, chýba na to politické odobrenie. Ďalší, neštátni veritelia by to mohli brať ako precedens. Nemocnice okrem Sociálnej poisťovne nemocnice dlžia aj množstvu dodávateľov – energií, liekov, pomôcok, služieb. Ich trpezlivosť nie je nekonečná.  Nie je dobré sa s ňou zahrávať, najmä nie pred voľbami.

Zamestnanci nemocníc neprídu o svoj nárok na dôchodok. Za zamestnávateľovo neplatičstvo predsa nemôžu. Od nich tlak na platenie odvodov preto nepríde.

A tak Sociálna poisťovňa mesiac čo mesiace posiela na vládu tabuľky a grafy a dešperátne konštatuje, že dlh nemocníc rastie. Stabilným tempom.

Problematických je pritom len niekoľko zariadení. Šesť nemocníc je zodpovedných za 85 % všetkými nemocnicami nezaplatených odvodov. Ide o Univerzitnú nemocnicu v Bratislave (47 %), Detskú fakultnú nemocnicu v Bratislave (9 %), Rooseveltovu nemocnicu v Banskej Bystrici (8 %) a tri nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti trenčianskeho kraja (21 %) – t. j. Považskú Bystricu, Bojnice a Myjavu.

Väčšina ostatných – štátnych či súkromných poskytovateľov – má svoje pohľadávky voči Sociálnej poisťovni prakticky vyrovnané, alebo ich postupne spláca. Nie je teda pravda, že „sa nedá“ hospodáriť tak, aby sa nemocnica nezadlžovala. Keď to dokážu iné, prečo nie aj tieto nemocnice?

Tolerovanie zadlžovania niektorých nemocníc vyvoláva nerovnaké podmienky na trhu. Ťažko sa konkuruje mzdovými možnosťami, ak voči vám stojí konkurent, ktorý si môže dovoliť neplatiť (s výnimkou miezd) prakticky nič. Ak štát túto neférovosť toleruje, kriví tým motivácie v rezorte.

Mäkkosť Sociálnej poisťovne voči nemocniciam robí sociálnemu systému i zdravotníctvu medvediu službu. Oberá dôchodkové fondy o peniaze a podporuje nezodpovednosť v zdravotníctve.

článok bol napísaný pre Zdravotnícke noviny

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia