Poistné za prvé tri štvrťroky: 54,8 mld Sk

streda, 23. november 2005, 0:00

Za prvé tri štvrťroky 2005 sa na zdravotných odvodoch vybralo 54,8 mld Sk. Za prvý štvrťrok sa dosiahlo 94,65 % plnenie rozpočtu, pričom jedine kategória štát prekročila rozpočet o 0,04 %.

Mierny nárast výberu poistného nastal v druhom štvrťroku, kedy bol prekročený rozpočet o 5,93 % a v treťom štvrťroku o 4,17 %. Uvádza sa to v Analýze dynamiky výberu odvodov do zdravotných poisťovní za prvé tri štvrťroky roka 2005 a návrhu opatrení na zvýšenie výberu odvodov do zdravotných poisťovní, ktorú vláda vzala na svojom rokovaní na vedomie.

Na výbere poistného sa ekonomicky aktívni poistenci podieľali v porovnaní so štátom v priemernom pomere 70 : 30.

Pre kategóriu poistencov štátu bola rozpočtovaná suma 21 mld. Sk, čo je mesačná platba štátu vo výške 1,76 mld. Sk. Keďže v rozpočte sa neuvažovalo s tým, že počas práceneschopnosti bude za poistenca ako aj za tzv. dobrovoľne nezamestnané osoby (do 1. septembra 2005) platiť poistné na verejné zdravotné poistenie štát, pri ročnom zúčtovaní bude musieť štát doplatiť poistné za poistencov štátu. Nedoplatok štátu voči zdravotným poisťovniam podľa údajov z Centrálneho registra poistencov (CRP) nahlásených zdravotnými poisťovňami za prvých 8 mesiacov je vo výške 453,6 mil. Sk.

Podľa predpokladov štátneho rozpočtu by celkové príjmy z výberu poistného na rok 2005 mali byť vo výške 74,5 miliardy korún.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia