Poplatok za výber lekára nie je v rozpore so zákonom

nedeľa, 13. november 2005, 15:08

Minister zdravotníctva zaujal rovnaký postoj k poplatkom za výber ošetrujúceho lekára ako Health Policy Institute (HPI). Ako uvádza denník SME (12. 11. 2005), podľa Rudolf Zajaca ak nemocnice vyberajú poplatok za výber pôrodníka alebo chirurga, neporušujú zákon. Podmienkou je, že sa tak deje na základe zmluvy a pacientovho písomného súhlasu.

Podľa denníka si v Košiciach možno za päťtisícový poplatok vybrať pôrodníka, v Bratislave chirurga. Nemocnice si myslia, že ide o nadštandardnú službu. Nijaký zákon alebo vyhláška výber lekára ako službu či naštandard nespomína a nemocnice argumentujú, že ak zákon poplatok nezakazuje, potom je vlastne povolený.

Spoluator reformy zdravotníctva Peter Pažitný z HPI v rozhovore pre SME uviedol, že so spoplatnením výberu pôrodníka alebo chirurga-operatéra v princípe súhlasí. Tvrdí, že v konkurenčnom boji môžu niektoré nemocnice ponúkať tento benefit aj zadarmo. Je pritom jedno, či ide o priamu platbu alebo platbu prostredníctvom individuálneho poistenia. Oba systémy podporujú pozíciu pacienta ako spotrebiteľa: „Zvyšujú mieru individuálneho rozhodovania pacienta v systéme, čo je vítané. Pre pacienta je lepší ten systém, ktorý on preferuje a sám považuje za lepší.“

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia