Štvrť milióna poistencov požiadalo o zmenu poisťovne

utorok, 11. júl 2006, 0:00

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vyzval zdravotné poisťovne, aby mu oznámili prijaté prihlášky na zmenu zdravotnej poisťovne od 1. októbra 2005 do 25. júna 2006.

Týmto opatrením úrad predchádza prípadným nezrovnalostiam v technických parametroch a náležitostiach prihlášok a to v záujme ochrany zdravotných poistovní, ale predovšetkým poistenca, ktorý o zmenu zdravotnej poisťovne požiadal.

Zo zaslaných oznámení úrad konštatuje, že od 1. októbra 2005 do 25. júna 2006 bolo v siedmich zdravotných poisťovniach prijatých spolu 238 042 prihlášok na zmenu.

Úrad podľa svojej hovorkyne R. Miklášovej „nebude diferencovať počty prihlášok podľa jednotlivých zdravotných poisťovní, nakoľko je to záležitosťou ich obchodnej politiky a obchodnej súťaže, do ktorej úrad nebude zasahovať.“

Poistenec má právo prihlásiť sa do jednej zdravotnej poisťovne podľa vlastného výberu. Pokiaľ by podal prihlášku do dvoch a viacerých zdravotných poisťovní, úrad mu môže uložiť pokutu do výšky 5 000 Sk.

Dôležité termíny pri zmene zdravotnej poisťovne:

  • Do 30.9.2006 – poistenec môže podať prihlášku do inej zdravotnej poisťovne,
  • Do 10.10.2006 – zdravotná poisťovňa oznámi úradu prijatie prihlášky, dátum a čas prijatia,
  • Do 31.10.2006 – úrad dá zdravotnej poisťovni spätnú informáciu, či poistenec nepodal prihlášku v inej zdravotnej poisťovni,
  • Do 15.11.2006 – zdravotná poisťovňa potvrdí prihlášku, ak neodmietla jej potvrdenie (odmietne na základe oznámenia úradu, že poistenec podal prihlášku do inej zdravotnej poisťovne),
  • Do 5 dní od potvrdenia prihlášky zdravotná poisťovňa oznámi potvrdenie úradu,
  • Do 5 dní odo dňa potvrdenia prihlášky zdravotná poisťovňa doručí poistencovi preukaz poistenca,
  • Od 1.1.2007 – účinnosť zmeny zdravotnej poisťovne,
  • Do 8.1.2007 – vrátiť preukaz poistenca pôvodnej zdravotnej poisťovni.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia