Nemocnice nebudú akciovými spoločnosťami

piatok, 22. september 2006, 15:48

Štátne zdravotnícke zariadenia sa nebudú transformovať na akciové spoločnosti, povedal na tlačovej besede minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Uviedol, že ak by sa teraz zmenili na akciovky, museli by kvôli zadlženiu samy na seba vyhlásiť konkurz. Ministrovým zámerom je tieto zariadenia finančne stabilizovať a ponechať ich pod kontrolou štátu, uviedla tlačová agentúra SITA. Spomedzi štátnych nemocníc stihli dokončiť transformáciu na akciovú spoločnosť len nemocnica v Poprade a nemocnica ministerstva obrany.

Naopak, transformácii sa nevyhnú dve štátne zdravotné poisťovne – Všeobecná zdravotná poisťovňa a Spoločná zdravotná poisťovňa. Ministerstvo im chce vrátiť „verejnoprávny charakter“, príslušné zákony by mali byť vraj schválené do troch mesiacov.

Ako ďalej uvádza agentúra SITA, ministerstvo začalo s analýzou siete zdravotníckych zariadení. „Ak sa ukáže, že máme nadbytok akútnych lôžok, sme pripravení ich transformovať na iný typ,“ povedal minister Valentovič.

Zrušenie poplatkov za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti podľa ministra nemá za následok nárast počtu pacientov. Odmietol tiež, že by to prinieslo aj zvýšenú spotrebu liekov. „Lekár predsa nepredpíše liek pacientovi, ktorý ho nepotrebuje,“ povedal Valentovič.

Health Policy Institute považuje rozhodnutia ministra za nesprávne a škodlivé (>> viac informácií ).

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia