Český Agel má záujem o slovenské nemocnice

utorok, 17. október 2006, 14:53

Český holding Agel plánuje vstúpiť na slovenský trh poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Skupina by chcela spolupracovať s vyššími územnými celkami a mestami, a to najmä na území pohraničia s Českou republikou. „Preferujeme pritom dlhodobý nájom pred kúpou nemocníc,“ povedal pre tlačovú agentúru SITA predseda predstavenstva Agelu Oldřich Šubrt. Šubrt do tejto funkcie nastúpil len pred mesiacom, keď ako úspešný manažér odišiel z postu riaditeľa pražskej Nemocnice Na Homolce.

Agel v Českej republike prevádzkuje sieť zdravotníckych zariadení na severnej Morave, ktoré pôsobia pod názvom Euromednet. Ide predovšetkým o nemocnice, skupina má však aj polikliniku. Podľa predstaviteľov holdingu dostávajú nemocnice zadlžené a často neefektívne hospodáriace. Po reštrukturalizácii a zavedení jednotného systému dokáže nemocnica už po roku vykazovať zisk. Na efektívnom hospodárení sú zainteresovaní aj pracovníci, pričom sa samostatne hospodári na čo najmenších nákladových strediskách, a to až na úrovni oddelení. Všetok zisk sa pritom reinvestuje a používa na zvýšenie kvality zdravotnej starostlivosti.

Nemocnice v sieti Euromednet neposkytujú celé spektrum zdravotníckych služieb, naopak, špecializujú sa na niekoľko vybraných, pričom každé zariadenie v sieti má svoje odbory. Ako zdôraznil Šubrt, aj preto sú nosným pilierom zdravotníctva štátne nemocnice. „Nevyhnutná je však aj prítomnosť súkromných poskytovateľov, ktorí reagujú rýchlejšie, pružnejšie a nepodliehajú politickým tlakom, skonštatoval Šubrt. Ako zdôraznil, podľa skúseností skupiny sa ľudia často obávajú vstupu súkromníka do nemocnice, nakoľko sú presvedčení, že „to tam zavrie, alebo predá niekomu, kto ju zavrie.“ Podľa Šubrta však ide o nezmysel, nakoľko pre Agel je poskytovanie zdravotnej starostlivosti hlavným predmetom podnikania.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia