Úrad pre dohľad nevedie s ministerstvom vojnu

utorok, 24. október 2006, 13:58

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) chce spolupracovať s ministerstvom zdravotníctva na audite činnosti úradu. Ako informovala agentúra SITA, predseda ÚDZS Ján Gajdoš zaslal ministrovi ministrovi Ivanovi Valentovičovi list s návrhom, aby určil zodpovedného zástupcu ministerstva pre audit. Obe strany by mali predovšetkým navrhnúť spôsob vykonania auditu.

Gajdoš predpokladá, že má ísť o audit činností, keďže správu o hospodárení ÚDZS pravidelne predkladá vláde. Predseda ÚDZS zároveň skonštatoval, že podľa jeho názoru neexistujú činnosti, ktoré by vykonávali zároveň ministerstvo aj úrad.

Minister Valentovič prednedávnom avizoval, že náplň práce ÚDZS by sa mala zmeniť. Gajdoš si podľa vlastných slov vie predstaviť rozšírenie činností. Ako zdôraznil, ÚDZS vykonáva všetky činnosti, ktoré mu určuje zákon, ak by sa mali meniť, musela by sa najprv zmeniť legislatíva. Nesúhlasí však s tým, že by ÚDZS mal hradiť zvlášť finančne náročné zdravotné výkony. „Úrad má dohliadať na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, jej hradenie je úlohou zdravotných poisťovní,“ vysvetlil Gajdoš.

Gajdoš zopakoval odmietavý postoj k návrhu novely zákona, podľa ktorého by mohla vláda na návrh ministra zdravotníctva kedykoľvek odvolať predsedu ÚDZS. „Ide tu o principiálne stanovisko, nie osobné. Úrad je postavený na principiálnych základoch a ja ako jeho predseda musím konať principiálne. Ja ako osoba s tým problém nemám, ako predseda úradu sa správam tak, ako mi káže zákon – slobodne, odborne, nad vecou a pokojne, komentoval Gajdoš. Zároveň zdôraznil, že s ministerstvom zdravotníctva nevedie vojnu. „Neznížim sa k boju, ale ani k obchodovaniu so stoličkou predsedu úradu, dodal Gajdoš. Ak by parlament tento návrh schválil, môže sa novela dostať až na Ústavný súd SR. Podľa Gajdoša totiž viacerí právnici upozornili na nepriamu retroaktivitu novely.

Minister zdravotníctva minulý týždeň vyhlásil, že nie je logické, ak vláda nominuje predsedu úradu, ale nemôže ho odvolať. Gajdoš si naopak myslí, že je logické, ak vláda nemá dosah na najvyššieho predstaviteľa nezávislej kontrolnej inštitúcie. Predseda ÚDZS zároveň odmietol vyjadrenia ministra Valentoviča, že úrad je iba represívnym orgánom. Podľa Gajdoša totiž pôsobí aj preventívne, čo dokazuje aj fakt, že zdravotné poisťovne v súčasnosti vyvíjajú maximálne úsilie, aby uhrádzali všetky platby v lehote splatnosti. Predseda ÚDZS tiež vyvrátil ministrove tvrdenia, že patologicko-anatomické a súdnolekárske pracoviská, ktoré sú súčasťou úradu, sa chcú vrátiť do pôsobnosti nemocníc.

„Pitvy sa neuhrádzajú z verejného zdravotného poistenia, preto boli pre nemocnice stratové. Patológie sa v správe nemocníc nerozvíjali, boli na okraji záujmu, majú zastarané vybavenie a techniku. Tú teraz úrad začína obnovovať a modernizovať, povedal Gajdoš. Nemocnice majú podľa neho záujem len o laboratórne činnosti, ktoré však nie sú súčasťou ÚDZS.

Ako Gajdoš uzavrel, aj podľa prieskumu verejnej mienky je ÚDZS potrebný. Podľa májového prieskumu ho za určite alebo skôr potrebný označilo 85 % respondentov.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia