Ministerstvo ohrozuje zdravie občanov

streda, 15. november 2006, 16:10

Návrh Ministerstva zdravotníctva SR, podľa ktorého by mali poistenci štátu povinnosť byť poistení v štátnej zdravotnej poisťovni, ohrozuje zdravie občanov, tvrdí Združenie zdravotných poisťovní SR (ZZP SR). Podľa združenia bude mať za následok jednoznačné zníženie kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Združenie vníma preto tento návrh ako nezodpovedný, neprijateľný a nesystémový.

„Vláda SR sa zaviazala presadzovať slobodnú voľbu občana, ďalej demonopolizáciu, decentralizáciu a deetatizáciu. Uvedený návrh je preto v zásadnom rozpore s týmito princípmi a s programovým vyhlásením vlády. Je teda zarážajúce ak sa Vláda SR snaží obmedziť fungovanie monopolov v iných odvetviach a v oblasti zdravotného poistenia bezprecedentne vytvára priestor pre vznik nového trvalého monopolu, čo odporuje princípom EU,“ povedal Eduard Kováč, výkonný riaditeľ ZZP SR.

Štát chce svojim návrhom rozhodnúť o výbere zdravotnej poisťovne za približne 3,1 mil. občanov, čo predstavuje takmer 60% populácie. Za takýchto okolností je ohrozený systém solidárneho prerozdeľovania príspevkov do zdravotných poisťovní a paradoxne to povedie k ekonomickému ohrozeniu samotných štátnych zdravotných poisťovní.

„Zavedenie takéhoto návrhu do praxe by spôsobilo absolútnu neprehľadnosť v celom systéme a predpokladáme, že to nie je cieľom ani Vlády SR, ani Ministerstva zdravotníctva SR. Z ekonomického hľadiska bude mať návrh jednoznačne za následok zníženie dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti. V neposlednom rade nie je prakticky realizovateľný. Ak si totiž vezmeme ako príklad občana, ktorý stratí prácu a nenájde si iné zamestnanie, musí sa prihlásiť na úrad práce. V zmysle tohto návrhu by sa teda musel automaticky stať poistencom štátnej zdravotnej poisťovne. Prepoisťovanie by takto muselo byť povolené bez akýchkoľvek obmedzení,“ dodal Eduard Kováč.

Pre ZZP SR je v neposlednom rade absolútne neakceptovateľné že štát takýmito cielenými krokmi chce zvyšovať podiel štátnych zdravotných poisťovní a kompenzovať odchod poistencov do súkromných zdravotných poisťovní.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia