Deti a dôchodcovia povinne vo VšZP?

piatok, 26. január 2007, 10:34

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič dnes pred novinármi predstavil svoj návrh, aby väčšina poistencov štátu bola povinne poistená v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Ako upozornil, táto povinnosť sa nebude týkať všetkých poistencov štátu, z kategórie povinne poistených by mali vylúčené osoby, u ktorých sa ich sociálny status mení iba dočasne. Pôjde napríklad o ženy odchádzajúce na materskú dovolenku alebo krátkodobo nezamestnaných.

Povinne poistení v štátnej poisťovni by mali byť deti a dôchodcovia. „Verejné financie majú byť pod verejnou kontrolou,“ povedal Valentovič.

Pripravovaný návrh zákona, ktorý by mal do medzirezortného pripomienkového konania ísť na budúci týždeň, stanovuje transformáciu Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Spoločnej zdravotnej poisťovne z akciových spoločností na verejnoprávne inštitúcie. Valentovič však zdôraznil, že podmienky hospodárenia budú mať rovnaké ako súkromné poisťovne a nebudú nijako zvýhodňované. Účelom transformácie podľa neho bude, aby najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, teda ekonomicky neaktívni, mali štátom garantovanú zdravotnú starostlivosť, uvádza agentúra SITA.

Ministerstvo zatiaľ uvažuje, či sa súčasťou zákona stanú aj niektoré kontroverzné návrhy, ako je zákaz zisku poisťovní, či osobitný účet na finančne náročné výkony. Podľa Valentoviča totiž môžu byť súčasťou zákona ako aj obsahom novely súčasných zákonov. Zatiaľ ešte nie je taktiež určené, či už zmienené povinné poistenie bude súčasťou nového zákona, alebo obsahom novely v súčasnosti platného zákona.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia