Trenčianska nemocnica pripravená na transformáciu

pondelok, 08. január 2007, 11:34

Trenčianska fakultná nemocnica je pripravená zmeniť sa na štátnu akciovú spoločnosť. Podľa slov riaditeľa nemocnice Martina Chrena nemocnica bola už len „pár krokov“ od zmeny na akciovú spoločnosť, keď nástup novej vlády tento proces do konca roku 2007 zastavil, uvádza agentúra SITA.

Bývalý riaditeľ nemocnice Pavol Sedláček, ktorý sa na začiatku roka 2006 stal predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja (TNSK) a Chren po ňom nastúpil, presadzoval myšlienku, aby si majoritu v nemocnici zachoval štát, svoj podiel by však mali aj TNSK, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka (TnUAD), prípadne aj mesto Trenčín. Chren ďalej v rozhovore pre agentúru SITA uviedol, že transformácia je aktuálna až v roku 2008, no nie je nutné byť akciovou spoločnosťou, avšak je potrebné spolupracovať so spomínanými inštitúciami, lebo FN by mala byť koncovou nemocnicou v kraji.

Fakultná nemocnica získala svoj štatút 1. júna 2006, predtým to bola nemocnica s poliklinikou. Podľa Chrena sú s TnUAD dohodnutí na prvej fáze otvárania kliník v nemocnici. Stredný zdravotnícky personál už absolvuje prax v nemocnici, len „to nemá ešte tie správne názvy.“ Univerzita sa podľa Chrena snaží, aby Ústav zdravotníctva a ošetrovateľstva získal štatút fakulty a akreditáciu aj na magisterské štúdium.

Nemocnica má 940 lôžok a do 1 300 zamestnancov, čo je podľa Chrena poddimenzované a spôsobuje im problémy pri zabezpečení pohotovostných služieb. Chren však v tomto smere vidí problém najmä v „úplnom odtrhnutí privátnych lekárov od štátnych.“ Podľa jeho slov súkromní lekári nemajú povinnosť vykonávať ústavné pohotovostné služby.

V Trenčianskom kraji sa má zrušiť 750 nemocničných lôžok. Chren konštatoval, že už jeho predchodca Sedláček k redukcii pristúpil, no vedel by ešte nájsť 50 lôžok, ktoré by sa mohli zrušiť. V nemocnici majú predstavu, že by niektoré akútne lôžka zmenili na chronické a otvorili by aj samostatné oddelenie pre chronicky chorých pacientov.

Štvrťročník o liekovej politike

Pharma Outlook

Sprievodca pôrodnicami

Sprievodca pôrodnicami

rodinka.sk & HPI

Prihláste sa na odber newslettera

Ak sa chcete prihlásiť k odberu newsletteru, zadajte svoju e-mailovú adresu do poľa pod týmto textom a stlačte tlačidlo.

Slovenská aliancia pre chronické ochorenia